gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen uitgebreide info en tips voor een actieve vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Wellness ABC

   
reis door

Alles over Wellness

 •  Aromatherapie

 •  Aufguss

 •  Ayurveda

 •  Bachbloesems

 •  Balneotherapie

 •  Caldarium

 •  Cleopatrabad

 •  Cromotherapie

 •  Detoxen

 •  Fango
 •  Floating

 •  Hammam

 •  Hooibad

 •  Hot Stone-therapie

 •  Hydro-bad en/of jet

 •  Inhalatietherapie

 •  Japans enzymenbad

 •  Jet Stream

 •  Kneipp(kuur)

 •  Massage

 •  Pakking

 •  Pressotherapie

 •  Qi Gong
 •  Regendouche

 •  Rozenkwarts

 •  Sauna

 •  Saline

 •  Shiatsu

 •  Turks Stoombad

 •  Tai Chi

 •  Thalasso

 •  Tui Na

 •  Vinotherapie

 •  Yoga

 • Aromatherapie

  wellnessAromatherapie is niet zomaar een massage met etherische oliën. De etherische en essentiële oliën worden gebruikt om zowel de psyche als de fysieke toestand te verbeteren. Een behandeling wordt voorafgegaan door diverse tests om de algemene gezondheid, de eetgewoonten en sport prestaties in kaart te brengen. Op basis daarvan wordt een persoonlijke mix van oliën gemaakt. Hoewel de combinatie van geuren kan variëren van ontspanning tot stimulans, de massage technieken bestaan altijd uit lange, zachte en strelende bewegingen om de spieren te verzachten en is met name gericht op lymfe drainage. Naarmate de massage vordert, absorbeert het lichaam de olie. Essentiële oliën zijn de pure essentie, de grondstof van een plant. Het is bewezen dat deze oliën talrijke psychologische en fysieke problemen kunnen oplossen, op voorwaarde dat ze veilig en correct worden gebruikt. Volgens de laatste stand van zaken zijn er in de natuur meer dan 70 verschillende essentiële oliën. Parfums zijn overigens géén essentiële oliën, die bevatten onnatuurlijke chemicaliën en nauwelijks therapeutische eigenschappen. Aromatherapie gaat terug op de oudste beschavingen: op een papyrus uit het Egypte van 1555 v. Christus worden helende werkingen beschreven die veel gelijkenis vertonen met de huidige toepassingen van aromatherapie. De Egyptenaren gebruikten een infusie techniek om de olie uit planten met aromatische eigenschappen te distilleren. Ze gebruikten de oliën om vlees in te bewaren en als massage olie na een bad. De Arabieren ontdekten hoe ze olie uit rozen konden halen en destilleerden alcohol om parfums met natuurlijke oliën te kunnen maken. En uiteraard is olie al meer dan 3000 jaar het hoofdbestanddeel van de traditionele Indische geneeswijze ayurveda. In 1937 stelde de Franse chemicus Rene Maurice Gattefosse tot zijn verbazing vast dat de wond aan zijn verbrande hand dankzij lavendel olie snel genas. Hij schreef een boek over de effecten van essentiële oliën en introduceerde voor het eerst het woord aromatherapie. Een andere Franse onderzoeker, Margaret Maury, ontwikkelde een unieke methode om de oliën in massages te gebruiken.
  Essentiële oliën zijn vrij duur: er is 400 kg tijm nodig voor 1 kilogram tijmolie en 2000 kilogram rozenblaadjes voor 1 kg rozenolie.

  top

  Aufguss

  Aufguss betekent letterlijk opgieten, en de uitwerking ervan is zeer bijzonder. Tijdens een Aufguss wordt water met een etherische olie op een hete saunakachel gegoten. Vooraf wordt uitgelegd welke geur er opgegoten gaat worden en wat de uitwerking daarvan is. Na het opgieten, wappert de saunamedewerker de hete damp (met de geur) door de ruimte. Het is de bedoeling dat je extra gaat zweten en met behulp van geuren nog meer ontspant. Meestal worden er stimulerende, harmoniserende en kalmerende geuren gebruikt, zoals pepermunt, sinaasappel, jasmijn, lavendel en houtgeuren. Deze Aufguss-methode is niet alleen bedoeld om meer variatie en plezier in het saunabezoek te creëren, maar ook dat de ontspanning nog beter tot zijn recht komt.

  top

  Ayurveda

  WellnessAyurveda, de wetenschap van een lang leven, stamt uit de bloeitijd van de Vedische cultuur in India en geldt als het oudste gezondheidssysteem ter wereld. Een geneeswijze die al circa 5000 jaar oud is en daarom als moeder van alle geneeswijzen wordt gezien. Ayurveda wordt al eeuwen in India toegepast en mag zich momenteel weer in een toenemende belangstelling verheugen.

  Doktoren bepalen aan de hand van een vragenlijst en een onderzoek wat voor type je bent. Dat gebeurt aan het begin van een kuur. Elk type komt overeen met één of meer etherische oliën die bij de behandeling worden gebruikt. Ayurveda beperkt zich niet tot massages, hoewel die wel een belangrijk deel van de genezing uitmaken. De massage gebeurt met hoeveelheden lauwe olie en wordt op nagenoeg elk deel van het lichaam toegepast. Na een massage kan het lijken dat er geen verbetering optreedt, of dat een traditionele Zweedse massage meer effect heeft, maar dat is schijn: ayurveda is gebaseerd op een langdurige toepassing en slechts een enkele massage heeft dan ook geen zin. Overigens is de massage maar een onderdeel van de aanpak: een kuur begint elke dag met ochtendyoga en het dagelijkse dieet is strikt vegetarisch en gebaseerd op verse groenten en fruit. Naar wens kan je meerdere behandelingen volgen, zoals een volledige reiniging van het lichaam.

  Drie kernwoorden zijn onlosmakelijk bij Ayurveda verbonden: lichaam, geest en ziel moeten op één lijn liggen. De Abhyanga, de Ayurvedische olie, is een integraal onderdeel van de dag en wordt traditioneel in de ochtend aangebracht. Ayurveda is voedend, vermindert vermoeidheid, werkt reumaklachten tegen en geeft een gevoel van well-being.
  Tot de Maharishi Ayurveda behoren aanbevelingen voor een evenwichtige voeding, een goede dag- en seizoensroutine, aroma- en muziektherapie, reinigingskuren, polsdiagnose, lichte lichaams- en ademhalingsoefeningen en bewustzijnstechnieken.
  In het Zuid-Indiase Kerala gaan geruchten over de verdwijning van de traditionele geneestechnieken. Indiërs beschouwen ayurveda nog altijd als geneeskunde, niet als wellness. Zo kan het dat je in een stad in Kerala zowel pure ayurvedaklinieken aantreft, als vijfsterrenresorts waar ayurveda één van de vele wellness-behandelingen is. De traditionele Indiër beschouwt dit als heiligschennis, aangezien zij ayurveda nog altijd als hun eigen geneeskunde zien. Als die niet op de traditionele manier wordt uitgevoerd, dan heeft het in hun ogen geen enkel nut. In de lokale klinieken wordt een patiënt opgenomen voor minstens een week, en niet zelden voor drie maanden: ze volgen een streng dieet, met yoga en dagelijkse ayurvedische massages en reinigingen.

  top

  Bachbloesems

  West-Europa kent verrassend veel aanhangers van de Bachbloesem-filosofie. Deze therapie werd ontwikkeld door de Britse arts, fysioloog, bacterioloog en homeopaat Edwards Bach. Hij wilde de emotionele druk regelen die vaak nutteloos energie vreet en voor vermoeidheid, pijn en depressies zorgt en het afweersysteem aantast. Hij ontwikkelde 38 bloesem remedies, gemaakt uit aftreksels van onder andere bloemen, planten en bomen, geconserveerd met alcohol. Ze worden ingezet om bepaalde verstoorde emoties of energieën weer in balans te brengen. Elke remedie past bij een bepaalde gemoedstoestand. Een Bloesemremedie voegt niets toe en onderdrukt ook niets. Het enige wat deze druppels doen is uitbalanceren. Een verkeerd gekozen remedie richt géén schade aan. Is de betreffende energie al in balans, dan werkt de remedie niet. In dit geval kunnen we dus echt spreken van "baat het niet, dan schaadt het niet". Ze kunnen ook zonder enig probleem samen met andere medicijnen ingenomen worden en zijn veilig voor baby’s en kinderen.

  top

  Balneotherapie

  Balneotherapie is een watertherapie, waarbij zuiver leidingwater wordt gebruikt met toevoeging van algen, zeezout en plantenextracten. De Balneologische kuur -ook wel badenkuur genoemd - is een combinatie van hydrotherapie (natte behandelingen), fysiotherapie en elektrotherapie. De natte behandelingen zijn bijvoorbeeld thermale baden, zwavel-, kruiden- en modderbaden, verschillende soorten douches en watergymnastiek. De elektrotherapie stimuleert de bloedcirculatie en verlaagt de pijn. De fysiotherapie, zoals heilgymnastiek en massages geven het lichaam meer beweeglijkheid. Deze kuur wordt soms ook wel gezien als de reumakuur en wordt aanbevolen bij vrijwel alle soorten spier- en gewrichtklachten, zoals artrose, artritis, ischias en jicht. De beste balneokuren worden gegeven in landen waar veel thermale bronnen voorkomen, met name in Midden- en Oosteuropa. Door de goede opleiding van artsen en therapeuten én de lange historische voorgeschiedenis heeft dat geresulteerd in een echte kuurtraditie.

  top

  Caldarium

  Het Caldarium stamt uit de Romeinse tijd en wordt ook wel een kruidentempel genoemd. Het is een ruimte met een temperatuur van ongeveer 40°C waar een relatief hoge luchtvochtigheid heerst. Je ervaart er de aangename geuren van bijvoorbeeld lavendel of eucalyptus.

  top

  Cleopatrabad

  Deze therapie is vernoemd naar de legendarische schoonheid van Cleopatra, die zich geregeld liet verwennen met baden in melk, olie, of een combinatie van beide. Een Cleopatra bad is een combinatie van melk en olie en bevat geen conserveringsmiddelen of stabilisatoren. Een behandeling waar je huid zijdezacht van wordt.

  top

  Cromotherapie

  Cromotherapie is een zogenaamde kleurentherapie die het lichaam in een ideale ontspanning brengt. Kleuren therapie wordt reeds lange tijd toegepast bij diverse klachten die eenvoudig met het gebruik van kleuren verholpen kunnen worden. De therapie werkt bijzonder goed tegen stress en stimuleert de harmonie en het algemene welzijn.

  top

  Detoxen

  Veel voedingsmiddelen worden tegenwoordig dusdanig bewerkt dat gezonde en belangrijke elementen voor het lichaam uit de producten verdwijnen. Er worden allerlei chemische middelen toegevoegd die geen enkele toegevoegde waarde hebben. Denk hierbij aan wit brood, suiker en vette snacks. De giftige stoffen stapelen zich langzaam op en vervuilen ons innerlijke (darm)stelsel. Met als gevolg ziekten en kwaaltjes.
  Van tijd tot tijd kan het prettig zijn ons lichaam een grote schoonmaakbeurt te geven, om deze opgehoopte afvalstoffen en gifstoffen te verwijderen. Een ontslakkingskuur is dé manier om jezelf van binnen te reinigen. Hiervoor bestaan diverse manieren. Eén daarvan is een zeealgen-ontslakkingskuur. Algen werken van nature ontslakkend en ze zorgen ervoor dat het lichaam wordt gereinigd, afvalstoffen worden afgevoerd en het evenwicht wordt hersteld.
  Een alternatief is het bekende sapvasten. Alle benodigde voedingsstoffen krijg je in maximaal bruikbare hoeveelheden binnen. Bij een goede samenstellingen van diverse groente en fruitsappen (vers geperst!) voorkom je een honger gevoel en werk je aan een betere gezondheid, conditie en figuur.

  top

  Fango

  WellnessDe thermale bronnen van Eugano in Italië zijn één van de oudste Europese centra voor fangotherapie. Fango is een poedervormige substantie van vulkanische oorsprong, dat wordt gemengd met thermaalwater of dat men (zoals in het Italiaanse Abano Terme) laat ´rijpen´ in thermaal water. De daardoor verkregen modder, fango genaamd, wordt gebruikt voor pakkingen of baden. De mix van fangopoeder met zeewater, verwarmd tot 50°C, wordt in een dikke massa aangebracht op het lichaam, op plaatsen die worden aangegeven door de dokter. De weldadige warmte verzacht reumatische pijn en gewrichtsaandoeningen.

  top

  Floating

  Floaten is een wetenschappelijk bewezen ontspanningsmethode waarbij je gewichtloos op warm, zout water drijft. Mede door de sfeer van rust en warmte kun je de spanning en stress van je af laten glijden en hernieuwde energie opdoen. Het effect is vergelijkbaar met drijven in de Dode Zee. Floaten gebeurt in een speciaal ontworpen cabine die prikkels van buitenaf zoals geluid, temperatuur verschil, visuele stimulatie en zwaartekracht uitsluit. In het water is een grote hoeveelheid epsomzout (500 kg) opgelost dat continu wordt verwarmd op 35,5°C.

  top

  Hammam

  Wellness ItalieDe Hammam vindt zijn oorsprong in de badhuizen van Istanboel en Midden-Anatolië, zo'n 800 jaar geleden. De hammam is de plek voor ontspanning, ontmoetingen en reiniging. De deur staat open voor alle nationaliteiten en culturen.

  Het badgedeelte kent verschillende ruimtes met oplopende temperaturen. In één van de ruimtes bevindt zich een stoombank waarop men kan zweten. In huidige wellness-centra is de Hammam inmiddels vervangen door het Turks stoombad, die een vochtige warmte van 40 tot 50 graden heeft. Een Hammam behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. Eerst krijgt het lichaam een vitaliserende scrubmassage op basis van munt en walnoten om de dode huidcellen te verwijderen. Je neemt een verfrissende douche en tot slot wordt je hele lichaam ingewreven met olie en gemasseerd met westerse en oosterse technieken. Deze massage is vooral gebaseerd op reiniging, ontspanning van geest en lichaam en stretching van de spieren.

  top

  Hooibad

  Met name in de bergregio´s in de Alpen wordt deze oude techniek van ontspanning en afvalstoffen afdrijven letterlijk en figuurlijk van stal gehaald. Tijdens dit zogenaamde ´Tiroler Hooibad´ lig je op een soort luchtbed dat is gevuld met water. Het lichaam wordt flink ingestopt met vers gesneden geurig gras. Het hooi gaat broeien en brengt op die manier etherische oliën vrij. De geuren werken goed door in de bloedsomloop en zijn ideaal voor spierontspanning in nek en rug.

  top

  Hot Stone-therapie

  Deze therapie is een relatief nieuwe therapie, waarbij basaltstenen tot 60°C worden verwarmd en op belangrijke drukpunten van het lichaam worden gelegd. De warme stenen worden afgewisseld met koude marmeren stenen. De warme basalt en de koude marmeren stenen stimuleren de bloedsomloop en ontspannen het lichaam.

  top

  Hydro-bad en/of jet

  Badkuip met daarin verschillende hoge drukstralen onder water, die het lichaam op alle belangrijke drukpunten van het lichaam masseert. Ideaal voor de stofwisseling, bloedsomloop en lymfecirculatie. Spanningen worden weggenomen. Erg prettig voor de zone rond nek en rug.

  top

  Inhalatietherapie

  Behandeling waarbij je stoom inademt die met medicijnen, natuurlijke kruiden of mineralen is bewerkt. Goed voor de ademhaling en erg fijn bij bijvoorbeeld longproblemen.

  top

  Japans enzymenbad

  WellnesskuurJe neemt plaats in een houten kuip die wordt gevuld met vezels (houtschaafsels bijvoorbeeld) en plantaardige enzymen. Door de fermentatie op natuurlijke wijze, warmt de massa op waardoor toxische stoffen uitgezweet worden. Goed voor een dieptereiniging en bevordelijk voor de bloedsomloop en de stofwisseling.

  top

  Jet Stream

  Waterstralen met hoge druk masseren het lichaam en activeren de bloedsomloop. Elk deel van het lichaam wordt behandeld, te beginnen met de onderkant van de voeten, in stijgende lijn tot de schouders. Deze behandeling is zeer goed voor het versoepelen van de gewrichten, verstevigen van de huid, vermageren, behandelen van artrose en cellulitis.

  top

  Kneipp(kuur)

  Sebastian Kneipp heeft in de negentiende eeuw voor een doorbraak gezorgd in natuurlijke geneeswijzen. Nadat hij zichzelf had genezen van tuberculose, een ziekte die toen als ongeneeslijk werd beschouwd, begon hij zich intensief bezig te houden met de genezende kracht van water en de geneeskrachtige werking van bepaalde planten. Zijn jarenlange onderzoeken en zijn succes in het toepassen van deze methoden hebben geleid tot tijdloze en vooruitstrevende ideeën omtrent een gezonde manier van leven. Door een toenemende belasting van het milieu en vanwege hedendaagse gezondheidsklachten als gevolg van een druk leven, heeft men tegenwoordig meer behoefte aan natuurlijke manieren om zich gezond en prettig te voelen en om op een actieve manier voorzorgsmaatregelen te nemen. Voor Kneipp horen ook regelmatig bewegen, een gezonde voeding en een mentaal evenwicht bij deze manier van leven. Kneipp heeft dan ook baanbrekend werk verricht voor deze totaalbenadering van de mens. Zijn naam staat al vele generaties voor de deskundigheid op het gebied van natuurlijke geneeswijzen en natuurlijke verzorging van lichaam en geest. De badcultuur van de oude Grieken en Romeinen, de ayurvedische methodes in India, de klassieke Chinese geneeswijzen en ook de geneesmiddelen van de monniken in Europa staan allemaal aan de wieg van de natuurgeneeswijzen van de negentiende eeuw. Gedurende zijn leven heeft Kneipp (1821-1897) de belangrijkste elementen van al deze geneeswijzen systematisch samengevoegd en verder ontwikkeld, afgestemd op de behoeften van de moderne mens. Dit vormde de basis van Kneipps visionaire opvattingen over het leven, waarbij de mens, zijn leefgewoonten en zijn natuurlijke omgeving als één onverbrekelijk geheel worden gezien. De naam Kneipp staat dan ook niet alleen voor wetenschappelijk onderbouwde natuurgeneeskundige producten en toepassingen, maar ook voor een uitgebalanceerde manier van leven, wat tegenwoordig vaak met de term Wellness wordt aangeduid. (bron: www.kneipp.nl)

  top

  Massage

  Massage is zo oud als de mensheid zelf. Het woord werd voor het eerst gebruikt door Lepage (1813) en is waarschijnlijk afkomstig van het Arabische ´mass´, hetgeen drukken betekent. Dit woord is aangevuld met de Franse uitgang ´age´, wat kneden betekent of van het hebreeuwse ´machesch´ wat betasten betekent. De moderne massage is ontstaan uit de denkbeelden over de medische massage aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw.
  Klassieke massage zorgt niet alleen voor plaatselijke of gehele ontspanning, het heeft ook invloed op de bloedcirculatie, lymfestroom en stofwisseling. Massage zorgt er voor dat de spier- en weefselspanningen afnemen. Men kan door massage bewuster worden van spanningen in het lichaam. Het is heerlijk om gedurende een periode van minimaal een half uur, waarin je volledig kunt ontspannen, te worden gemasseerd. Massages zijn er in allerlei vormen en maten, hieronder lichten we enkele technieken toe.

  •  Acupressuur
  • is een methode om de geestelijke balans te herstellen of te optimaliseren, waarbij lichamelijke klachten verminderen en vaak zelfs helemaal verdwijnen. Het geven van druk op een acupunt zal de blokkade in de bepaalde energiebaan opheffen, waarna het natuurlijk genezingsproces kan beginnen. Op zich geneest acupressuur niet, het helpt het lichaam zichzelf te herstellen. Acupressuur gaat uit van het feit dat bepaalde processen beïnvloed worden door de energiebanen die in lengterichting door het menselijk lichaam lopen en de balans tussen Yin en Yang (vrouwelijk/mannelijk). Wanneer dit verstoord is voelt men zich niet lekker, wat tot uiting kan komen in lichamelijke en/of geestelijke klachten en ziektes.
   Vooral in de Aziatische cultuur is acupressuur bekend en wordt deze massage techniek door uiteenlopende geneesheren uitgevoerd. Deze van oorsprong Chinese geneeswijze wordt al meer dan duizend jaar gebruikt om ziektes te behandelen en is een afgeleide van de acupunctuur en de shiatsu (vingerdruk). Veel later werd deze methode door de Japanners geïmporteerd en pas in de vorige eeuw in het westen toegepast.

  •  Indiase hoofdmassage
  • (ook wel Champi genoemd) bestaat al meer dan duizend jaar en is onderdeel van een Ayurvedische behandeling. Dit type massage vindt zijn oorsprong lang geleden, toen Indiase vrouwen verschillende oliën gebruikten om hun haar sterk en glanzend te houden. De massage gaat gepaard met acupressuur van de hoofdhuid, gecombineerd met langzame bewegingen rond nek en schouders.

  •  Lymfedrainage
  • is een specifieke, subtiele massage die de lymfknopen en het lymfcirculatiesysteem stimuleren, waardoor het vocht en daarmee de afvalstoffen die zich in en tussen de cellen bevinden worden afgevoerd.

  •  Voetreflexologie
  • is een massage en drukvorm voor handen en voeten. Op de handen en voeten bevindt zich een groot aantal reflexpunten, die overeen stemmen met de organen van het lichaam. Met de duimen wordt op het reflexzone gebied een lichte druk uitgeoefend, waarbij de duim wel op de plaats blijft, maar draaiende bewegingen maakt. Tijdens en na de reflexologie wordt de doorbloeding en het algeheel functioneren van één of meerdere organen verbetert en worden spanningen binnen bepaalde gebieden verminderd.

  •  Reiki
  • is een energetische behandeling, waarbij een energieoverdracht via de handen van de behandelaar plaatsvindt. Hiermee kan een verstoorde energiebalans, ontstaan door bijvoorbeeld ziekte, pijn, emotionele klachten en stress, weer in evenwicht worden gebracht. Deze verstoringen kunnen weer andere klachten veroorzaken. Met reiki kunnen deze blokkades opgeheven of verminderd worden, zodat de energie weer goed kan doorstromen.
   ( bron: La Dicha Huidverzorging )

  •  Shiatsu drukpuntmassage
  • wordt letterlijk vertaald als vingerdruk en is te vergelijken met een Thaise massage, waar handen, voeten, knieën en ellebogen worden gebruikt om de punten te activeren. Hoewel de oorsprong in China ligt, is Shiatsu echt ontwikkeld in het moderne Japan. De energie in ons lichaam stroomt langs meridianen en beheerst het functioneren van de organen. Op de meridianen bevinden zich drukpunten waarmee de energiestroom wordt verminderd of vermeerderd, Shiatsu telt er zo’n 600! Om een punt goed te stimuleren is een diepe druk nodig gedurende 15 tot 30 seconden. Shiatsu is goed voor iedereen, jong, oud, ziek of niet en gaat allergieën, depressies, astma, maagproblemen, migraine en menstruatieklachten tegen.

  •  Sportmassage
  • is een snelle en heftige massage van bepaalde lichaamsdelen die voor een blessure of spierprobleem behandeld moeten worden.

  •  Thaise massage
  • werkt in op de belangrijkste meridianen, ook wel energiebanen genoemd, die zich in het hele menselijk lichaam bevinden. Het harmoniseert het lichaam, verlicht blokkades en vermindert tekorten langs de energiebanen. In tegenstelling tot traditionele Chinese geneeskunst, waarbij acupunctuur gebruikt wordt voor het manipuleren van drukpunten, worden de punten bij een Thaise massage gestimuleerd met een genezende aanraking. De combinatie van energetische en fysieke aspecten maakt Thaise massage net zo uniek als de effecten ervan. Thaise massage wordt op de vloer uitgevoerd. Je hoeft niet uit de kleren en ligt op een kussen of een dun matras.

  •  Zweedse massage
  • behoort in het westen tot de bekendste massagevorm en is in de eerste helft van de achttiende eeuw ontwikkeld door de Zweed Per Henrik Ling. De techniek bestaat uit langzame, knedende en wrijvende bewegingen in de richting van het hart, teneinde de bloedcirculatie te stimuleren. Er wordt meestal gebruik gemaakt van massageolie.

  top

  Pakking

  Pakkingen zijn bedoeld om het hele lichaam een opkikker te geven en is een ware traktatie voor je lichaam. Afvalstoffen worden afgedreven en mineralen worden aan je huid toegevoegd. Lichaamspakkingen zorgen voor nieuwe energie en verstevigen de huid. Voorafgaand aan een pakking wordt je huid gereinigd middels een peeling, zodat onzuiverheden en overtollige huidcellen verwijderd worden. De doorbloeding wordt hierdoor gestimuleerd. Vervolgens wordt je huid met een dikke laag revitaliserende stoffen zoals zee­algen en aromatische oliën ingesmeerd. Populair is de Karwendelpakking, met fossiele olie die gewonnen wordt uit leisteen afkomstig uit het Karwendelgebergte in Oostenrijk. Deze olie heeft een hoog gehalte aan organische zwavel. Je lichaam wordt omwikkeld met een laag plastic folie. Een warmtedeken ondersteunt het geheel met weldadige warmte. Lichaamspakkingen werken effectief en geven direct voelbaar resultaat.

  top

  Pressotherapie

  Elektronisch gestuurde luchtdrukmassage en lymfedrainage. Je ligt in een soort broek die is onderverdeeld in een aantal segmenten. Die segmenten zijn met slangetjes verbonden aan een computer, waarop de druk per segment ingesteld kan worden. De segmenten worden afwisselend vol en leeg geblazen, waardoor de druk toe- of afneemt. Pressotherapie verbetert de bloedcirculatie en gaat bijvoorbeeld koude handen of voeten als gevolg van een slechte doorbloeding tegen. Er vindt tevens lymfedrainage plaats. Ideale techniek voor mensen die tijdens warme dagen vocht vasthouden en last hebben van dikke enkels.

  top

  Qi Gong

  Qi Gong is één van de therapievormen van de traditionele Chinese geneeskunde. Qi staat voor het Chinese concept van levensenergie; Gong betekent ´de kunst´ of ´vaardigheid´. Qi Gong kun je dus vertalen als ´het beheersen van en werken met levensenergie´.
  In de Chinese traditie is deze beheersing van levensenergie voor verschillende gebieden ontwikkeld. Qi Gong wordt vooral toegepast voor geneeskundige en spirituele doeleinden en kent voor iedere toepassing verschillende methoden en technieken. Door specifieke bewegingspatronen en ademhalingstechnieken brengt Qi Gong lichaam en geest in evenwicht. Dit heeft een zeer positieve werking op de gezondheid, zowel preventief als curatief. Eén van de belangrijkste aspecten van Qi Gong voor de ontwikkeling van de beoefenaar is dat je een scherp bewustzijn ontwikkelt met betrekking tot jouw eigen fysieke, mentale en spirituele functioneren. Grofweg bestaan er vijf types Qi Gong: de Taoïstische stroming is de oudste, maar ook de boeddhistische is meer dan 3000 jaar oud. Verder zijn er nog een Confuciaanse stroming, een Wushu Qi Gong en een medische Qi Gong.

  top

  Regendouche

  Relaxerende en tegelijk tonifiërende behandeling, die zeer doeltreffend is bij sommige huidkwalen. Een regendouche activeert de bloedsomloop en met name de bloedvaten aan het huidoppervlak.

  top

  Rozenkwarts

  Rozenkwarts werd al in de oudheid vereerd als steen der liefde en steen van het hart. Deze steen heeft tevens sterk helende eigenschappen en zorgt voor harmonie, innerlijke rust en bevordert een diepe, rustige slaap. Ook heeft de steen een zuiverende werking. Kralen van rozenkwarts uit het Mesopotamië van 7000 jaar voor Christus geven aan hoe lang dit kristal al geliefd is. Rozenkwarts werd in de oudheid vaak gebruikt voor het maken van zegels waarmee eigendommen gemerkt werden. De oude Egyptenaren versierden hun dodenmaskers en zowel de Egyptenaren als de Romeinen voegden poeder van rozenkwarts toe aan cosmetica. Dit zou rimpelvorming tegengaan en een stralende teint geven.
  Vroeger werd rozenkwarts gevonden in India en Sri Lanka. Tegenwoordig komt de beste kwaliteit rozenkwarts uit Brazilië, India, Madagaskar en de Verenigde Staten. De kleur van rozenkwarts loopt uiteen van donkerroze tot wit en heeft dus altijd kleurverschil. Rozenkwarts is zeer goed voor onder andere de doorbloeding van het weefsel en de groei van de cellen.

  top

  Sauna

  De sauna filosofie vindt zijn oorsprong in Finland, het land dat maarliefst anderhalf miljoen sauna's telt op een populatie van vijf miljoen inwoners! De Finnen gaan gemiddeld één keer per week naar de sauna om de werkweek letterlijk van zich af te schudden en het lichaam te reinigen voor de rustdag. De Finse meren spelen hierbij een essentiële rol, ´s winters wordt zelfs een gat in het ijs gekapt! De eerste sauna was niet meer dan een kuil in de helling van een heuvel voor winters onderdak. Om warm te blijven werden gloeiend hete stenen gestookt. Dat gaf exotische temperaturen, zodat de bewoners de kleren konden uittrekken. Hiermee was de sauna geboren. Een Finse sauna is onlosmakelijk verbonden met een bos berketakken. Het slaan met de ´vihta´ op de huid stimuleert de bloedsomloop en geeft een tintelend gevoel.

  top

  Saline

  Een saline is een bouwwerk van sleedoorntakken waar solewater (onverdund mineraalwater) door een circulatiesysteem heen sijpelt. Hierdoor ontstaat een prikkelende zilte nevel. Inademing van de nevel van solewater zorgt voor een positieve invloed op de geest. Je krijgt een sterkere weerstand tegen onder andere verkoudheid, griep, hoofdpijn, stress, luchtwegenproblemen, slapeloosheid en diverse allergieën. Daarnaast heeft het heilzame solewater een reinigende werking op je huid. Voor een saline worden uitsluitend sleedoorntakken gebruikt, die speciaal voor dit doel in het zuiden van Polen worden gekweekt. De vertakkingen aan de uiteinden van de sleedoorntakken zorgen voor de nevel, doordat de waterdruppels hierop uiteenspatten. Daarnaast rotten sleedoorntakken niet wanneer ze langdurig in contact met water komen, in tegenstelling tot andere houtsoorten. Oorspronkelijk werden de salines in Duitse zoutsteden gebruikt om zout te winnen uit de solewaters. Rond 1850 kwam men echter achter de therapeutische werking van de nevel die rondom de salines ontstond. Hierdoor kreeg de saline een functie in de kuurtherapieën voor mensen met ademhalingsproblemen, reuma, huidziektes en oogontstekingen. Inmiddels is de saline een kuurelement dat in veel traditionele Duitse kuurparken, zoals Bad Nauheim en Bad Salzuflen te vinden is.

  top

  Shiatsu

  Zie Massage Shiatsu drukpuntmassage

  top

  Turks Stoombad

  Zie Hammam

  top

  Tai Chi

  Tai Chi Chuan, kortweg Tai Chi, is een oude Chinese vechtkunst. De oefeningen zijn gericht op het behouden van harmonie in de communicatie. De term Chi wordt ook wel Qi of Ji genoemd. Qi wordt gezien als de basisenergie die alle materie omvat en alle levende dingen bezielt. Deze stroom heeft een direct verband met de ademhaling, de bloedcirculatie en het lymfesysteem. Als de noodzakelijke voorraad Qi uit balans raakt wordt, volgens de Chinese geneeskunst, raakt het fysieke lichaam aangetast. Dit kan zich zowel voordoen als het lichaam onvoldoende Qi (Yin) heeft als bij een overmaat aan Qi (Yang). Tai zou je kunnen vertalen als kracht. Chuan staat voor boksen. T´ai Chi Chuan is bedoeld om de innerlijke stroom op gang te brengen en zodoende de meest verheven kracht in uzelf te ontwikkelen.

  top

  Thalasso

  Het Griekse woord Thalasso wordt letterlijk vertaald als ´de zee´ en geeft daarmee direct de betekenis weer. Al eeuwenlang geneest de heilzame werking van de zee ziektes en kwaaltjes. De combinatie van zeewater, zeeklimaat en zee-algen hebben een bijzonder opmerkelijke en natuurlijke geneeskracht. Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, schreef al in de vierde eeuw voor Christus het gebruik van zeewater voor.
  Thalasso centra zijn altijd aan de kust gevestigd en verdienen de naam als ze ook daadwerkelijk behandelingen met zeewater of zee-elementen aanbieden. In deze centra is de keuze uit behandelingen groot, zoals hydromassages, modderbaden en algentherapieën. Een basiskuur bestaat uit baden met warm zeewater en/of zee-algen, een onderwatermassage en zee-algenpakkingen voor het gezicht en lichaam. De behandelingen worden veelal gevolgd door een massage met zee-algenolie, om de effecten van de thalassotherapie te versterken. Zee-algen zijn bijzonder rijk aan mineralen zoals ijzer en koper, maar ook chroom en kobalt. Al deze mineralen en vitamines zorgen voor een goede afvoer van afvalstoffen, een hydraterende werking en zijn ook nog eens zeer effectief voor de bloedsomloop.
  Algen zijn zeeplanten die veel actieve bestanddelen van de zee in hun cellen hebben opgeslagen, zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen. Deze zijn voor het menselijk lichaam heel belangrijk, omdat ze allerlei lichaamsprocessen op gang brengen. Algen blijken zo'n ontgiftende werking te hebben doordat ze het weefsel sneller kunnen zuiveren van gif-en afvalstoffen. Het lichaam ziet er na een kuur van enkele weken fitter en stralender uit.

  top

  Tui Na

  Tui Na is een Chinese Medische Massage en is naast Acupunctuur, kruidengeneeskunde en Tai Chi één van de pijlers waarop de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is gebouwd. Deze effectieve vorm van massage maakt gebruik van een grote variatie aan massagetechnieken en drukpunten. Hierdoor kunnen blokkades in je lichaam worden opgeheven, en de balans weer worden hersteld. Tui Na kan worden gebruikt voor ontspanning, maar tevens voor het behandelen van een grote verscheidenheid aan medische klachten.

  top

  Vinotherapie

  Vinotherapie is een verzamelnaam voor de druivenbehandelingen die in Frankrijk en Zuid-Afrika al worden toegepast. Druiven, met name de rode, zijn echte gezondheidsbommetjes. Het vruchtvlees en met name de druivenvelletjes en pitten bevatten krachtige werkstoffen die goed zijn voor het hart, de huid en de bloedvaten. Ze worden gebruikt als basis voor wijnbaden, lichaamsscrubs en lichaamspakkingen. Tevens onderdeel van de Vinotherapie is het wijnvat, dat dienst doet als infrarode sauna. De infrarode sauna wint de laatste jaren aan populariteit, de warmte dringt dieper in de huid door dan een traditionele sauna. Je voelt je vitaal, de doorbloeding en celstofwisseling in de huid worden verbeterd en gewrichts- en spierklachten verminderen.

  top

  Yoga

  Yoga is een eeuwenoud filosofisch systeem uit India en heeft als doel de éénwording van lichaam en geest. De oudste geschriften, de zogenaamde Yoga Sutra´s van Patanjali dateren van omstreeks 200 voor Christus.

  Er bestaan vele verschillende vormen van Yoga, zoals Raja Yoga, Bhakti Yoga en Hatha Yoga. De laatste is het meest bekend in het westen. Hatha Yoga is voornamelijk ontwikkeld in de twintigste eeuw, maar heeft zich pas de laatste paar decennia ontwikkeld tot de vorm die het nu is. Hatha Yoga onderscheidt zich van andere vormen van yoga doordat op beide aspecten, zowel het meditatieve als het fysieke, aandacht wordt gelegd. De eenvoudige oefeningen geven een soepel lichaam, een betere ademhaling en een groter concentratievermogen.

  top

  bron: puur en kuur

  .

  Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

  Zoek een voordelige
  naar menu tipsvliegticket
  naar menu tipslastminute
  naar menu tipsreisverzekering

  naar menu tipshotelkamer
  naar menu tipsvakantiehuisje
  naar menu tipscamping
  naar menu tipsreisgidsen
  naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
  naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
  Doe het zelf met TMreizen !
  naar beginpagina arrangementen
   groepsreizen
   lastminutes
   individueel
   wellnessvakanties
   cruises
   gehandicaptenreizen     

                

  © 2019 www.travelmarker.nl