gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Egypte - Abu Simbel

reis terug  
Abu Simbel © Travelmarker Reizen

Abu Simbel

In het hart van NubiŽ, 260 km ten zuiden van Aswan, liggen de meest indrukwekkende monumenten van het oude Egypte; de rotstempels van Abu Simbel. De twee tempels werden gebouwd tussen 1290 en 1224 voor Christus, tijdens de regeringsperiode van Egypte's machtigste farao Ramses II. Een bezoek aan Abu Simbel is een van de hoogtepunten van een bezoek aan Egypte, zelfs wanneer je al ernstige verschijnselen van tempelmoeheid begint te vertonen na een bezoek aan steden als Aswan en Luxor.

De geschiedenis

In de 66 jaar dat Ramses II regeerde heeft hij naast zijn bouwijver in Thebe zeven tempels in NubiŽ gebouwd, waarvan twee in Abu Simbel. Abu Simbel is gewijd aan de triade van Amon-Re, Re-Harakty en Ptah (God van de duisternis). Dieper liggende motieven voor de bouw van het complex midden in de Nubische woestijn waren Ramses II's zelfverering en het tonen van macht aan de Nubiërs. Waarschijnlijk lag ook de liefde voor Nefertari ten grondslag aan de bouw.

De herontdekking
De Zwitser J.L.Burckhardt heeft de tempel op 22 mei 1813 'herontdekt'. Toevallig zag hij vier halve steenfiguren boven het zand uitsteken. De Italiaan Battista Belzani maakte een paar jaar later de ingang van de tempel vrij.

De redding
De beslissing van President Nasser om de grote dam bij Aswan aan te leggen hield in dat Abu Simbel en een groot aantal andere antieke tempels en heiligdommen in het Nassermeer zouden verdwijnen. Om dit te voorkomen liet Unesco de twee tempels tussen 1964 en 1968 naar een hoger gelegen plaats verhuizen. Bij deze gigantische operatie werd de tempel in 17.000 stukken gezaagd, en op de huidige plek, 65 meter hoger dan de oude lokatie, weer opgebouwd. Om de indruk van een rotstempel te wekken werd aan de achterzijde van de tempel een betonnen koepel gebouwd. Het behoud van de rotstempels van Abu Simbel staat te boek als de grootste reddingsactie van Unesco. Van de zeven rotstempels van Ramses II zijn er vier helemaal of gedeeltelijk gered voordat het Nassermeer volstroomde.

Abu Simbel © Travelmarker ReizenDe Grote tempel van Ramses II

Met veel machtsvertoon staan de 20 meter hoge beelden voor de rotspylonen van de Grote Tempel. Deze beelden werden ter plekke vervaardigd, en net zoals de tempel uit de rotsen gehakt. Duidelijk is te zien dat de tempel ter meerdere glorie van Ramses diende, die hier als gelijke van de goden werd geŽerd.

Abu Simbel © Travelmarker ReizenNa de ingang volgt het grote voorhof met acht Osiriszuilen. Op de wanden zie je Ramses II ten strijde trekken tegen de NubiŽrs en de Aziaten. Op het voorhof komen verschillende zijvertrekken uit. In deze ruimtes werden tempelschatten en relikwieën bewaard. Na het voorhof volgt de kleine zuilenzaal, waar vier met reliŽfs bewerkte zuilen staan. Het allerheiligste ligt in het verlengde van de zuilenzaal en is voorzien van hiŽrogliefen van offerscenes. Tegen de achterste muur zitten vier beelden. Van links naar rechts zijn dit Ptah, Amon-Re, Ramses II en Re-Harakhty.

Licht in de tempel
De tempel is zo georienteerd dat tweemaal per jaar, op 22 februari en 22 oktober, de eerste stralen van de ochtendzon recht in het 64 m diep gelegen heiligdom binnendringen. De stralen gaan reiken door de lengte van de tempel tot aan het allerheiligste, en verlichten de beelden van de goden tegen de achtermuur. Alleen Ptah, de God van de duisternis, wordt niet beschenen.

de Hathor tempel © Travelmarker ReizenDe kleine tempel van Hathor

Rechts van de Grote tempel staat de kleinere tempel van Hathor. Ramses II liet deze tempel bouwen voor zijn vrouw Nefertari. De façade bestaat uit zes staande beelden, vier van Ramses II en twee van Nefertari. Zij wordt hier even groot afgebeeld als haar echtgenoot, wat zeer uitzonderlijk is. De kolossen worden geflankeerd door de prinsen en prinsessen. Na de ingang betreed je de zuilenhal. De zes zuilen dragen het hoofd van Hathor in de gedaante van een koe. De wanden tonen reliŽfs van de kroning van Nefertari door Hathor en Isis.

praktisch

Je kunt Abu Simbel per bus of vliegtuig vanuit Aswan bereiken. In verband met aanslagen in het verleden kan het zijn dat de 260 kilometer lange rit door de woestijn verboden is, of dat je in konvooi moet rijden. De vlucht van Egyptair is prijzig, maar natuurlijk een stuk comfortabeler dan de vermoeiende busrit. Vergeet niet om links in het vliegtuig te gaan zitten voor een goed uitzicht op Abu Simbel.

Boek een reis naar Abu Simbel

Deze Egypte specialist biedt zeer voordelige reizen naar Abu Simbel aan
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl