gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Egypte - Aswan

reis terug   reis door

Aswan, de poort naar Centraal Afrika

straatbeeld © Travelmarker ReizenAswan is de meest zuidelijke stad van Egypte. De stad ligt ongeveer 213 km ten zuiden van Luxor, op een strategisch punt aan het eerste cataract (stroomversnelling) in de Nijl. Het rivierdal is hier op zijn mooist door de granieten rotsen en de met palmen en tropische planten overdekte eilanden in de rivier. Ten zuiden van Aswan begint het land van de NubiŽrs.

Geschiedenis

Al in het tijdperk van de faraoís was de stad van groot strategisch en economisch belang. Toen stond het gebied rond Aswan bekend als Sunt. De hoofdstad en het tempelgebied van Sunt lagen op het zuidelijke gedeelte van het eiland Yebu. Het Oud-Egyptische woord Yebu betekent olifant, en werd door de Grieken veranderd in Elephantine. Het was dus op het eiland Elefantine, het eerste eiland van het niet-bevaarbare cataract, dat de stad zich ontwikkelde en het hoofd van de provincie zetelde. De later ontstane stad, die door de oude eygptenaren Syene werd genoemd, ligt op de plek van het huidige Aswan op de rechter Nijloever. Buiten de ruÔnes van een klein PtolemaeÔsch tempeltje ter ere van Isis is er weinig dat nog herinnert aan deze plaats uit de oudheid. De kopten noemden Syene Souan, wat handel betekent. De Arabieren verbasterden dit uiteindelijk tot Aswan. Aswan was een belangrijk handelsknooppunt tussen de Arabische en Afrikaanse wereld. Ooit kwamen hier de konvooien toe met de specerijen, wierook, goud, ivoor, exotische houtsoorten, bavianen en andere kostbaarheden uit Nubië en Centraal-Afrika. Aswan zelf was sinds het begin van de geschiedenis bekend om zijn onuitputtelijke voorraad graniet.

Aswan © Travelmarker ReizenHuidig Aswan

Aswan is sinds het begin van de negentiende eeuw een favoriete overwinteringsbestemming. De plaats is vrij klein en overzichtelijk. Ondanks de 200.000 inwoners is Aswan een echt dorp. De sfeer in de stad is overduidelijk Afrikaans en het leven is er rustig en relaxed, en de bevolking een stuk minder opdringerig dan hun broeders in het noorden. Het is heerlijk flaneren over de 'Corniche' of Sharia el-Nil, de nijlpromenade die voortdurend uitzicht biedt op de vele felucca's op de rivier. De lucht in Aswan is van een ongekende zuiverheid. Kortom, een verblijf in Aswan is uiterst aangenaam.

Bezienswaardigheden

In en rond Aswan zijn talloze bezienswaardigheden. Er zijn tal van tempels, graven, een kleurrijke bazaar, en vlakbij de immense Aswan-stuwdam. In de Nijl voor Aswan liggen twee eilanden, het Kitchener eiland met zijn fraaie botanische tuin, en het Elephantine eiland, waar de geschiedenis van de stad is begonnen. Ten oosten van de uitgestrekte Fatimidische begraafplaats kun je in de antieke steengroeven de enorme onvoltooide obelisk zien. Een interessant museum is het NubiŽ museum, gelegen tussen de bazaar en de Fatimidische begraafplaats. Iets verder weg van Aswan liggen de Philaetempel en de rotstempels van Abu Simbel

de markt van Aswan © Travelmarker ReizenWinkelen

In Aswan kun je niet om een bezoek aan de Soukh heen. Op deze markt, die misschien wel de kleurrijkste van het land is, kun je je laten betoveren door de geur en de kleur van specerijen en parfums. Vooral katoen en goud is goedkoop. Je moet er natuurlijk net als op alle andere bazaars van Egypte wel flink afdingen.

Reizen naar Aswan

Deze Egypte specialist biedt zeer voordelige reizen naar Aswan aan

Hotels in Aswan

Via trivago kun je hotels in Aswan van ruim 200 boekingssites direct op prijs vergelijken en zo flink besparen op jouw hotelkosten!

Old cataract hotel
Net als het Old Winter Palace in Luxor is dit een hotel waar je eens in je leven gelogeerd moet hebben. En als je hier niet slaapt moet je er zeker even binnenlopen. Het Old Cataract werd geopend in 1902, en enkele jaren geleden volledig gerestaureerd. Dankzij de zorgvuldige restauratie bezit het hotel nog steeds de Engelse grandeur uit de koloniale periode. In het hotel waan je je in een sprookje van duizend-en-een-nacht. Het schitterende interieur en de lokale klederdracht van het personeel is nog gelijk aan dat van 100 jaar geleden. Het hotel bevindt zich aan het eind van de Corniche in het zuiden van Aswan. De monumentale hoofdingang bevindt zich aan de achterkant van de Feerial Gardens, het stadspark.

Buiten het Old Cataract is er volop keuze aan accommodatie in Aswan.

Restaurants

Aswan telt verschillende drijvende restaurants. Probeer hier de vers gevangen vis. Een diner of tea and bisquits op het terras van het Old Cataract hotel is de hoge prijs meer dan waard, en dan vooral vanwege de setting en het magnifieke uitzicht op de Nijl, die hier 1000 meter breed is.

Transport

Aswan heeft geen brug en de felucca's zorgen hier voor het vervoer over water. Van Aswan naar: Abu Simbel (300 km-3,5 uur), Luxor (213 km, 3 uur)

Ten zuiden van Aswan

Nubië

Nubische & dochter  © Travelmarker ReizenTussen het enorme plateau van Noord-Afrika en de huidige Soedanese hoofdstad Khartoum ligt het oude NubiŽ. Deze streek heeft een rijke geschiedenis en een rol van betekenis gespeeld in de ontwikkeling van Egypte. Een groot stuk van Nubië is met de aanleg van het Nassermeer onder water gelopen. Door de aanleg van het stuwmeer moesten de NubiŽrs verhuizen, en dankzij steun uit het westen ook een deel van hun cultureel erfgoed. Tempels, zoals rotstempels van Abu Simbel en de Isistempel van Philae, zijn met een enorme inspanning verplaatst om ze voor het nageslacht te bewaren. De Nubiërs trokken naar Aswan en verder naar het noorden. Hoewel ze integreerden in hun nieuwe leefomgeving, weerklinkt het verdriet om hun verloren land nog steeds in Nubische volksliederen en dansen.

Fraai uitgevoerde site over 'the Black kingdoms of the Nile', met veel info over de Nubiërs, Aswan en kunstschatten langs de Nijl.

 

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan


   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl