gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Aswan

reis terug  

Bezienswaardigheden in en rond Aswan

De onvoltooide obelisk

Uit de groeven ten zuidoosten van Aswan haalden de farao's het graniet voor hun tempels, beelden, sarcofagen en obilisken. Zeer bijzonder is de onvoltooide obelisk die hier te zien is. De obelisk dateert uit de 15e eeuw voor Christus. Met zijn 42 meter lengte en ruim 4 meter breedte zou het de grootste uit één stuk gehouwen obelisk aller tijden zijn geworden, maar vanwege onvolkomenheden heeft men hem nooit afgemaakt. Ook de poging er nog een kleinere van te maken mislukte. Archeologen hebben dankzij deze obelisk kunnen reconstrueren hoe de oude Egyptenaren bij het uithakken van zo'n gevaarte, dat aan een kant nog vast in de rots ligt, tewerk gingen, iets dat je ook als niet-archeoloog nog steeds goed kunt zien. Drie kwartier lopen naar het zuiden staan een aantal onvoltooide beelden in de groeve. Zowel deze als de obelisk zijn per auto bereikbaar.

De Fatimidische begraafplaats

Je bereikt de granietgroeve via de zogenaamde fatimidische begraafplaats met pittoreske koepelgraven van islamitische heiligen. De heerschappij van de fatimiden in de tiende eeuw na Christus bracht Egypte economische voorspoed en een culturele opleving. De naam fatimiden is afgeleid van Fatima, de dochter van de profeet Mohammed. De fatimiden hebben een eigen mystieke interpretatie van de islam.

Kitchener’s eiland

Geziret Nabatat (planteneiland) of Kitchener eiland ligt tussen Elephantine en de westoever in. Het is een van de meest verrukkelijke plaatsen in Aswan. In 1890 werd het eiland geschonken aan Lord Kitchener, de britse consul-generaal van Egypte. Deze verwoedde botanist bracht planten uit alle delen van het engelse koloniale imperium naar het eiland, en gaf ze een plekje in de ook vandaag de dag nog schitterende botanische tuin.

Elephantine eiland

zeilen naar Elephantine © Travelmarker ReizenElephantine is ongeveer 1 km lang en 500 meter breed. Het eiland in de Nijl is het oudste bewoonde gebied van Aswan. De eerste nederzetting dateert van ongeveer 4000 voor Chr. Tegenwoordig heeft het eiland twee Nubische dorpen, waar af en toe nogal toeristische voorstellingen plaats vinden. Het zuidelijk deel van het eiland is het meest interessant. Hier vind je sporen van de antieke stad en een klein museum in een oude villa. In vier zalen worden vondsten van de verschillende archeologische expedities in het gebied tentoongesteld. Vlakbij ligt de klassieke nijlmeter (aan de kant van de stad). Op de wanden van de 90 treden tellende trap kun je een schaalverdeling zien en enkele inscripties en cartouches uit de regering van Amenophis III en Psammetichus II. De inscripties laten zien dat de waterstand vooral in de Romeinse periode bijzonder hoog was. De nijlmeter werd in 1870 hersteld, en heeft tot 1966, het jaar van de laatste overstroming, dienst gedaan. Vlakbij het museum liggen eveneens de ruïnes van een oude Joodse tempel. Volgens sommigen hebben de Joden na hun vlucht uit het beloofde land de 'Ark des verbonds' in deze tempel verborgen. Nadat de Joden ook op Elephantine niet veilig bleken te zijn, zijn ze met de Ark verder de Nijl opgegaan, iets dat pleit voor de Ethiopische claim de Ark te bezitten.

Je kunt het eiland Elephantine per felucca of het veerpontje van het Oberoi hotel bereiken.

Mausoleum van de Aga Kahn

Het graf van de in 1957 overleden Mohammed Shah Aga Khan is indrukwekkend door zijn eenvoud. Aga Kahn, in Pakistan geboren, was de leider van de Shiïten. Het mausoleum is prachtig gelegen op 'n heuvel, en er heerst een serene sfeer. Je mag er naar binnen nadat je je schoenen hebt uitgedaan. Vanaf het graf kun je per kameel of te voet naar het 600 meter verderop gelegen St. Simonsklooster of 'Deir Amba Sanaam' gaan.

St. Simonsklooster of "Deir Amba Sanaam"

Dit Koptische Klooster werd in de zevende eeuw gesticht, om vijf eeuwen later weer verlaten te worden wegens gebrek aan drinkwater. Het inmiddels vervallen, maar toch nog altijd indrukwekkende klooster werd beschermd door een zeven meter hoge muur. Vlak achter de ingang liggen de resten van de driebeukige basiliek. In de absis kun je een zwaar beschadigde fresco van christus zien. De cellen van de monniken liggen links van de kerk. In de keuken zijn de oven en de olie- en wijnpersen nog bewaard gebleven. In de noordmuur van de kerk gaat een trap omhoog naar de kasr, een woontoren van drie verdiepingen, die eigenlijk diende als toevluchtsoord voor onveilige tijden. Een kasr is iets dat je in vrijwel alle koptische kloosters tegenkomt.

De Nasserdam en het Nassermeer

Dichtbij Aswan bevindt zich de wereldberoemde Nasserdam, een technisch hoogstandje uit de vorige eeuw. In de jaren vijftig bleek de oude dam, tussen 1898 en 1902 door de Britten gebouwd, niet meer te voldoen. Met financiele steun van de Sovjet-Unie is elf jaar lang, van 1960 tot 1971, aan de nieuwe dam gewerkt door 1900 Russen en 33.000 Egyptenaren. Het bijna 4 km lange en 111 meter hoge gevaarte bevat 18 maal meer materiaal dan de grote piramide van Cheops. Bij oplevering verdubbelde de kracht van de dam de hoeveelheid beschikbare energie in Egypte.

Vanaf de dam heb je een schitterend uitzicht over de blauwe vlakte van het Nasser stuwmeer tot aan de Kalabsha tempel. Je kunt de immense electriciteitscentrale in het noorden zien liggen. Vandaag levert de dam irrigatie en electriciteit voor heel Egypte, en wordt met het water uit het meer land bevloeid dat miljoenen mensen in Oost-Afrika voedt. Het gigantische stuwmeer strekt zich uit tot diep in Soedan en behoort tot de grootste kunstmatig aangelegde meren in de wereld. Het is 500 kilometer lang en 200 kilometer breed. Door het meer steeg het percentage landbouwgrond met 30 procent.
De aanleg van de dam had natuurlijk ook een keerzijde. Ongeveer 100.000 Nubiërs raakten dakloos en werden ondergebracht in dorpen in de buurt van Aswan, waardoor Aswan en omgeving van de ene op de andere dag uit zijn voegen barstte. Hoewel veel antieke tempels met behulp van het westen konden worden verplaatst, en voor de komst van het water uitgebreid archeologisch onderzoek in de streek is gedaan, is veel van het culturele erfgoed van de Nubiërs voorgoed naar de bodem van het meer verdwenen. De waterhuishouding in het gebied is dusdanig veranderd dat de antieke tempels en beelden erdoor aangetast raken. Als hier niets aan gedaan wordt zullen sommige in de toekomst verpulveren.

Overige bezienswaardigheden bij Aswan

De Isistempel van Philae
De rotstempels van Abu Simbel

Alles wat je wilt weten over Aswan en omgeving is op deze site te vinden. Veel praktische info en adresjes.

Foto's van Aswan en omgeving

Fraaie fotoseries van Aswan en omgeving
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan


boek een individuele rondreis bij TMreizen   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl