gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Egypte - Cairo

reis terug  

Bezienswaardigheden in Cairo

Koptisch Cairo

Naar Egyptische maatstaven is Cairo een jonge stad. Oud-Caïro, het oudste deel van de stad, ontwikkelde zich rond de vesting Babylon. Dit fort was hier in de zesde eeuw voor Chr. door de Perzen gebouwd en later door de Romeinen herbouwd. Op een van de oude verdedigingstorens werd de Moalakka ( of hangende) kerk gebouwd, daterend uit de vierde eeuw. Het is een van de vele Koptische kerken van oud-Caïro, het stadsdeel dat door de Egptenaren Kasr el-Sjam of Misr el-Kadima genoemd wordt. Een andere belangrijke kerk is de vroeg 5de eeuwse St. Sergius. Deze kerk is gebouwd op de plek waar volgens de legende de herberg stond waar Jozef, Maria en Jezus woonden na de vlucht uit Bethlehem. Jozef zou als timmerman aan de bouw van het fort hebben gewerkt. Veel van de Koptische kunstschatten zijn bijeengebracht in het Koptisch museum naast de hangende kerk. Het museum is zeer de moeite waard, en geeft een vrijwel compleet overzicht over de koptische kunst.

De Citadel

De Citadel, een spectaculair middeleeuws fort, ligt op een uitloper van de Mokkatam-bergen. Het fort is tussen 1176 en 1182 door Salah-ad-din (Saladin) gebouwd. Bij de bouw werden onder andere stenen van de beroemde piramiden van het Gizeh gebruikt. De vesting diende niet zozeer als bolwerk tegen dreiging van buitenaf, maar om de Fatimiden onder de duim te houden. Het werd de residentie van de heersers over Caïro, die tot diep in de 19e eeuw vanaf de vestingmuren op het volk neerkeken. Binnen deze muren heeft zich heel wat afgespeeld, merendeels gruwelijkheden die het daglicht niet konden verdragen als paleisintriges, moorden en revoluties. Mohammed Ali voegde in 1820 het zuidelijke gedeelte toe, en de huidige citadel is grotendeels resultaat van zijn bouwwerkzaamheden. De Bab-al-Gaddid en de Bab-al-Wastani poort bieden toegang tot de vesting. Een explosie verwoestte in 1824 een groot deel van de citadel, en het juwelenpaleis (Qasir el-Gawhara) brandde in 1972 af bij een poging tot inbraak. Van de oorspronkelijke burcht van Saladin is dus nog maar weinig over. Wat er staat is toch de moeite van het bezoeken waard. Tegenwoordig bestaat het complex uit drie moskeen en vier musea. De belangrijkste gebouwen zijn de Muhammad Ali-moskee, de Muhammad el nais ibn qala'un)moskee, de Suleyman Pasha-moskee, het militair Museum, de kleine moskee van sultan El-Nasir en de zogenaamde Jozefput. Deze put, door de Egyptenaren de Bir Jussuf genoemd, is in de 12e eeuw gegraven en maar liefst 87 meter diep. Helaas tast de verhoogde waterstand van de Nijl sinds de aanleg van de dam bij Aswan de gebouwen aan, en een oplossing voor dit probleem is nog niet gevonden.
Een gedeelte van de citadel diende ook als gevangenis. De gevangen leefden hier in akelig kleine en donkere cellen. Via een diorama en een permanente tentoonstelling krijg je een goed beeld van het mensonterende gevangenisleven. Ook nu nog wordt een gedeelte van de vesting gebruikt als gevangenis. Permanente gasten zijn onder andere de moordenaars van President Sadat. Anwar Sadat werd vermoord in 1981 door Sji'itisch gezinde terroristen tijdens een militair defilé in Cairo. Hun couppoging mislukte.

Vanaf de vestingmuren van de citadel heb je een prachtig uitzicht over Cairo. Bij helder weer kun je in de verte de piramiden van Gizeh zien liggen. Vooral tegen de avond, als de hemel begint te kleuren, is het panorama adembenemend.

de Moskee van Mohammed Ali

Caïro telt meer dan 500 moskeeën, en wordt daarom ook vaak de stad met de duizend minaretten genoemd. De meest opvallende is de moskee van Mohammed Ali, de schitterende blikvanger van de Citadel van Saladdin. De Moskee, die met haar koepels en 80 meter hoge minaretten de skyline van Cairo beheerst, is zeker een bezoek waard. De gebedsplaats is tussen 1824 en 1857 onder leiding van een Griekse architect Yoesoef Boesjnaq naar het voorbeeld van de Blauwe Moskee in Istanbul gebouwd. Mohammed Ali, de vader van het moderne Egypte, liet de vroegere paleizen in het het zuidelijke gedeelte van de Citadel afbreken om plaats te maken voor de moskee die zijn naam zou gaan dragen. De moskee wordt ook wel de 'albasten moskee' genoemd omdat zij voor een groot deel met dat materiaal bekleed is. De ingang aan de noordoostzijde geeft toegang tot de binnenplaats. Hier staat er een fraaie barokke fontein waar de gelovigen zich wassen en reinigen voor het gebed. De eigenlijke moskee betreed je door de poort aan de noordwestkant. De in Byzantijnse stijl uitgevoerde centrale koepel, met aan iedere kant vier halve koepels, rust slechts op vier pijlers. Een reusachtige luchter trekt meteen de aandacht. De overdadig versierde moskee heeft twee minbars. De houten met bladgoud versierde minbar is de oudste en staat rechts van de mihrab. Koning Faroek zou de nieuwe albasten minbar in 1939 hebben geschonken omdat de oude zodanig geplaatst was, dat de sprekers slecht verstaanbaar waren. De tombe van Muhammad Ali ligt direct rechts van de ingang, in een zijruimte achter een verguld hekwerk.

Wanneer je de moskee binnengaat moet je, net als bij alle andere islamitische gebedsruimtes, je schoenen uittrekken. Je kunt bij de ingang eenvoudige stoffen slippers krijgen als je dat wilt. Achter de moskee is een tuin aangelegd. Daarvandaan heb je een fraai uitzicht over de stad en met helder weer kun je zelfs de piramides van Sakkara zien.

Het Egyptisch Museum

Het Egyptian Museum of het Museum of Egyptian Antiquities is een absolute 'must' als je in Caïro bent. Een bezoek aan deze schatkamer is een goede voorbereiding voor latere bezoeken aan antieke vindplaatsen in het land. Met bijna 100.000 stukken behorende tot het Oude, Midden en Nieuwe koninkrijk en latere perioden, bevat het de grootste en meest complete collectie van Faraonische kunst ter wereld. Als je aan elk stuk slechts één seconde aandacht zou besteden, ben je toch nog ruim een etmaal bezig om alles te bekijken. Ga dus selectief te werk. De tentoonstelling is in chronologische volgorde opgezet, en loopt van de oude Farao's tot en met het Romeinse rijk. Beroemd zijn de schatten van Toetanchamon, de enige farao wiens graf vrijwel ongeschonden is ontdekt. Al zijn schatten zijn keurig gerangschikt in vitrines, met als bekendste het dodenmasker van Toetanchamon. Omdat het museum uit zijn voegen barst, en de klimaatregeling binnen niet optimaal is voor de vele kwetsbare antiquiteiten, zijn er plannen om een heel nieuw museum te bouwen.

Cairo Tower

Beklim de Burj Caïro, de 187 meter hoge toren van Caïro, voor een schitterend panorama over Caïro, de piramides, de Sphinx en de Nijl. Ook in de avond heb je vanaf de toren een prachtig uitzicht over de verlichte stad. De toren is tussen 1956 en 1961 als televisietoren neergezet en het hoogste punt van de stad.

The Pharaonic Village

The Pharaonic Village is een soort levend openluchtmuseum over het oude Egypte net buiten Cairo. Je vaart er met een bootje over de Nijl langs demonstraties over hoe papyrus gemaakt werd en hoe het land bewerkt werd in die periode. Vervolgens meer je aan op een eiland waar je demonstraties krijgt van broodbakken en andere zaken. Op het eiland staan ook replicas van tempels en een museum over de bouw van de sfinx en piramides, inclusief een replica van het graf van Toetanchamon.

Info over The Pharaonic Village

Overige bezienswaardigheden

Via de links hieronder ga je naar andere bezienswaardigheden in de buurt van Caïro

De piramides van Gizeh   De necropolis van Sakkara   De oude hoofdstad Memphis

Pretparken van Cairo

Website van Dreampark Egypt

Foto's van Cairo en omgeving

Fraaie fotoseries van Cairo en omgeving

Hotels in Cairo

Via trivago kun je hotels in Cairo van ruim 200 boekingssites direct op prijs vergelijken en zo flink besparen op jouw hotelkosten!


.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl