gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Egypte - Gizeh

reis terug  
het Gizehplateauzacht koraal © Travelmarker Reizen

De piramides van het Gizeh Plateau

Egypte's bekendste monumenten vind je ten westen van de Pyramid Road op het plateau van Gizeh. Hier, op de plek waar de miljoenenstad Caïro de woestijn ontmoet, bevinden zich drie reusachtige piramiden en de grote sfinx. Het Gizeh plateau telt in totaal elf piramides. De drie grootsten zijn de piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos, gebouwd door farao's van de 4de dynastie. Zon 4700 jaar kijken ze vanaf het woestijnplateau neer op het groene Nijldal.
De farao's lieten deze reusachtige graven aanleggen vanuit hun geloof in een eeuwig leven en hun verlangen om een te zijn met de kosmos. Zij beschouwden zichzelf als zoon van god en de enige ontvanger van ka (levenskracht). De farao kon deze kracht op zijn beurt doorgeven aan het volk, en werd zodoende in leven en dood als een god vereerd. Ondanks de vele theorieën is het nog steeds een raadsel hoe het voor de Egyptenaren mogelijk was om zonder de moderne technieken zulke enorme bouwwerken op te richten.
Rond de koningsgraven liggen de begraafplaatsen van de familieleden van de farao en de hoge ambtenaren. De voornaamste vrouwen hadden het voorrecht begraven te worden in kleine piramiden vlak bij de hoofdpiramide. Overige familieleden en de hoge ambtenaren werden begraven in mastaba's (mastaba betekent bank).

de pyramides bij Cairo © Travelmarker ReizenDe vorm van de pyramide is waarschijnlijk ontleend aan die van de zogenaamde oerheuvel, waarvan een van de vormen die van een meerzijdige trap was. De afmetingen van de diverse piramiden verschillen, net als de manier waarop in het binnenste de gangen, de valse deuren, de (graf-)kamers en andere ruimten zijn aangebracht. Bouwkundig is nog altijd een raadsel hoe de oude Egyptenaren in staat zijn geweest zulke enorme bouwwerken neer te zetten.

Bewaar je entreekaartje goed, want deze moet vaker getoond worden!

bewakers © Travelmarker ReizenGizeh © Travelmarker ReizenDe piramide van Cheops

De grote piramide van Cheops is de oudste te Gizeh en de grootste in Egypte. Het is de enige van de zeven wereldwonderen van de Antieke Wereld nog overgebleven die nog bestaat. Cheops was de grootste der farao's, en kreeg bijnamen als de 'Gouden farao' en 'Hij die vijanden onderwerpt'. Deze farao regeerde 35 jaar over Opper- en Neder-Egypte. De bouw begon in 2551 c. Chr., en er werd 20 jaar lang door zon 100.000 man aan gewerkt. Bij oplevering was de piramide 146.5 meter hoog, en had hij een totale inhoud van ongeveer 2.470.000 kubieke meter. Het was totdat de Eiffeltoren in 1889 werd gebouwd het hoogste gebouw ter wereld. Bij elkaar telde Cheops' graf maar liefst 2,3 miljoen stenen, elk met een gewicht van circa 2,5 ton. Het onderste gedeelte was bedekt met graniet, de laag daarboven met witte kalksteen, en waarschijnlijk was de top bekleed met goud. Van de 210 lagen stenen resteren tegenwoordig 201. De piramide is toch nog altijd 137 m hoog. Cheops was de enige farao die de vier centrale bouwonderdelen van zijn grafcomplex voltooide: de valleitempel, de tempelweg, de dodentempel en de piramide zelf. Naast de dodentempel liggen twee groeven voor de boot waarin de zonnegod volgens het oude Egyptische geloof naar de hemel reisde. In een ervan is een compleet uitgeruste cederhouten boot gevonden die nu tentoongesteld wordt in het Botenmuseum. Vergeet zeker geen bezoek te brengen aan dit museum, de enorme boot is zeer indrukwekkend !

Je kunt de piramide enkel 's ochtens in. Er is in het binnenste niet veel te zien. De doorgangen naar de 35 meter onder de grond liggende Rotskamer, de Grote Galerij en de Konings- en de Koninginnekamer zijn namelijk afgesloten. Door het vele bezoek kan het binnen erg benauwd zijn en behoorlijk stinken. Het gat dat je boven de ingang ziet schijnt door grafrovers te zijn aangebracht.

Gizeh © Travelmarker ReizenDe piramide van Chefren

Farao Chefren, de zoon van Cheops, blufte toen hij de inscriptie 'Chefren is de grootste' op zijn piramide liet aanbrengen; zijn piramide had een oorspronkelijke hoogte van 143,5 meter, en is nu 136 meter hoog. De piramide lijkt hoger dan die van zijn vader omdat het op een kunstmatig plateau gebouwd is. Chefren's piramide is herkenbaar aan de goed bewaard gebleven kalkstenen bedekking aan de top. Oorspronkelijk zijn alle piramiden geheel bedekt geweest met kalkstenen. Deze gladde mantel gaf de bouwwerken hun volledige piramidevorm. Het merendeel van deze bedekking is echter verdwenen en grotendeels hergebruikt in latere bouwwerken in Caro. Sultan Saladin bijvoorbeeld zag de piramides als bouwmarkt voor zijn citadel.

De piramide van Mycerinus

De piramide van Mycerinus of Mykerinos, de zoon van Chefren, is de kleinste van de drie. De omtrek van de piramide bedraagt 102,2 meter bij 104,6 meter. Oorspronkelijk was het bouwwerk 66,5 meter hoog, en inmiddels ruim 4 meter lager. De pyramide is behoorlijk beschadigd doordat een 16de eeuwse kalief meende dat alle piramides moesten worden gesloopt. De granieten bedekking van het onderste deel van de piramide is nog aanwezig. Aan de zuidkant staan drie kleine piramiden, en aan de oostzijde de resten van de dodentempel en de tempelweg.
Je kunt de piramide de hele dag binnengaan. Via een smalle gang kom je in een aantal kamers waar vrijwel niets te zien is. Het is door de hitte en doordat je gebukt moet lopen een bijzonder zwaar stuk, maar toch de moeite de waard.

de Sfinx © Travelmarker ReizenDe Sfinx

De sfinx is een mythologisch wezen met het lichaam van een leeuw en een menselijk hoofd. Het vroegste en beroemdste voorbeeld is de kolossale, rustende sfinx bij Gizeh, die stamt uit de tijd van koning Chefren. Deze bewaker van de ingang van het dodenrijk is 20 meter hoog, 73 meter lang en bij de schouders 11,5 meter breed. De sfinx is uit de rots gehouwen en ligt in een hoefijzervormige geul. Alleen het hoofd, met de elegante nemes-hoofdtooi van een Egyptische farao, komt boven het hedendaagse grondniveau uit.

Vanwege zijn ligging is de sfinx meerdere malen onder het woestijnzand begraven, en in 1905 voor de laatste keer uitgegraven. Sommige wetenschappers menen dat de sfinx oorspronkelijk een leeuw was, en een flink stuk groter dan nu. Uit deze leeuw heeft men later de sfinx gehakt. Oorspronkelijk was de sfinx waarschijnlijk beschilderd.

De flanken van de sfinx zijn mager en door erosie aangetast. Inmiddels is het nodige restauratiewerk verricht. Zijn poten, die bijna verdwenen waren, zijn nu bedekt met stenen. Tussen deze klauwen staat de gebeeldhouwde kalkstenen zuil van Toetmosis IV. Het hoofd is gestut om het op zijn plaats te houden.

 

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl