gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Egypte - Kom Ombo

reis terug  

De Dubbeltempel van Kom Ombo

De dubbeltempel van Kom Ombo is gewijd aan 2 hoofdgoden, Sobek en HaroŽris, en ligt op een lage zandduin in een bocht aan de Nijl. Het heiligdom werd gebouwd tijdens de periode van de PtolemeeŽrs. De tempel is over de lengte in tweëen gedeeld. De oostelijke helft is voor Sobek en de westelijke voor HaroŽris. HaroŽris is met zijn havikskop een van de incarnaties van Horus, en wordt soms Horus de Oudere genoemd.
Ondanks de hoge ligging van de tempel is het voorhof aangetast door de jaarlijkse overstromingen van de Nijl. Toch is de tempel over het algemeen goed bewaard gebleven.

Horusbeeld © Travelmarker ReizenGeschiedenis

Al vanaf de 18de dynastie lag er een stenen heiligdom op de plaats van de huidige tempel. Met de bouw van de dubbeltempel werd begonnen onder Ptolemaeus VI Philometor (180-145 v.C.). Farao Ptolemaeus IX Alexander (107-88 v.C.) voegde nog enkele bas-reliŽfs aan de tempel toe. Er werd verder bijgebouwd door Ptolemaeus XII Neos dionysos (80-51 v.C.), de vader van Cleopatra, de laatste farao van de dynastie der PtolemeeŽn. Na haar zelfmoord in 31 v.C. eindigde het faraonische rijk en begon de Romeinse heerschappij.
In Komombo werden de reptielen beschouwd als heilige beesten. De oorsprong voor de verering van de krokodillengod Sobek moet gezocht worden op het naburige eiland in het midden van de Nijl. In de tijd dat de tempel in gebuik was wemelde het er van krokodillen, ze hadden zelfs een bassin in de tempel. De krokodillen werden ook gemummificieerd, je kunt hun mummies die in 1960 bij wegwerkzaamheden zijn ontdekt in de Romeinse Hathortempel zien, ten zuiden van de hoofdtempel. De krokodillengod Sobek was de belangrijkste god van de Fayoum, de grote oase ten zuidwesten van CaÔro.

Zuilengalerij Kom Ombo © Travelmarker ReizenDe tempel

Alles in deze dubbeltempel is dubbel; een dubbele ingang, een dubbele reeks deuren, en een dubbel altaar. Via de twee toegangspoorten kom je in het voorhof, dat 16 beschadigde zuilen telt. De 10 zuilen van de grote zuilenhal hebben kapitelen met verschillende bloem- en palmbladmotieven. Op de rechterwand zie je de inwijding van de tempel. Voor de twee heiligdommen liggen drie tussenkamers. Hier zie je hoe aan de goden geofferd werd. De twee kamers van het Allerheiligste zijn zwaar beschadigd. Links is de kamer voor HaroŽris, rechts voor Sobek. Links van de tempel staat de ruïne van het mammisi of geboortehuis ter ere van de geboortes van Sobek en HaroŽris. Door de eroderende werking van het Nijlwater is een kleine toegangspoort is het enige dat ons rest van het geboortehuis.

Het gebied rond Kom Ombo wordt regelmatig getroffen door aardbevingen die een bedreiging vormen voor het voortbestaan van de dubbeltempel.

Aantal pagina's over Kom Ombo

 

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan


boek een individuele rondreis bij TMreizen   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl