gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Egypte - Luxor

reis terug  

De bezienswaardigheden op de oostoever

beeld van Ramses II bij de Luxortempel  © Travelmarker ReizenTempel van Luxor

De tempel van Luxor ligt midden in de huidige stad. Het is een van de best bewaard gebleven tempelcomplexen uit de Egyptische oudheid. De tempel is gebouwd door Amenhotep III en Ramses II, en gewijd aan de Thebaanse drieŽenheid Amon, Mout en Chons. De tempel diende voor de processie ter ere van Amon bij het begin van het Egyptische nieuwe jaar. Een indrukwekkende laan van sfinxen voert naar de toegangspoort. Vroeger verbond deze laan de tempel van Luxor met de tempel van Karnak. Er zijn plannen om deze processieweg weer geheel in de oude staat terug te brengen.

beeld  in de Luxortempel  © Travelmarker ReizenTwee kolossen van Ramses II houden bij de ingang wacht. Vlakbij staat de uitzonderlijk fraaie roze granieten obelisk van Ramses II. Een tweede obelisk werd door Mohammed Ali in 1831 aan Frankrijk geschonken, en siert nu de Place de la Concorde in Parijs. De belangrijkste gebouwen van het enorme tempelcomplex zijn de tempel van Amon-Re, de tempel van Seti II gewijd aan Amon, Mout en Chons, de tempels van Ramses III, de befaamde grote hypostylenzaal met zijn enorme zuilen en het Amenhotep III-binnenplein. Het oudste gedeelte van het complex, de tempel van Amenhotep, is met zijn zuilen en kelkkapitelen zeker het fraaiste geweest.
Ďs Avonds baadt de tempel in het licht. Vanwege de mysterieuze lichtval is dit tijdstip van de dag ook uitstekend voor een bezoek.

Via een aanklikbare kaart kun je virtueel door de tempel dwalen. Veel foto´s.

het 'zuilenwoud' van Karnak © Travelmarker ReizenTempel van Karnak

De Tempel van Karnak ligt op ruim 3 kilometer afstand van de Tempel van Luxor.Een groot aantal faraoís hebben letterlijk hun 'steentje' bijgedragen aan dit uitgestrekte complex. Er is in het totaal maar liefst 2000 jaar aan gebouwd ! De grootste toevoegingen zijn gedaan door de Farao's van de 18e tot de 20e dynastie (tussen 1570 en 1090 v. Chr.). In vroeger tijden heette het complex Ipet-Isut of de beste plaats. Het nieuwste gedeelte ligt bij de huidige ingang, en het oudste deel in het oosten van het complex.

de scarabee van Karnak © Travelmarker ReizenHet hart van het complex is de Amon-tempel, maar verreweg het bekendste deel is het Ďzuilenbosí, 134 zuilen met papyruskapitelen links en rechts van de middengang. Twee van Karnak's obelisken staan nog overeind. De westelijke, gemaakt door Toetmosis I, is bijna 20 meter hoog en weegt 130 ton. De ander is hier neergezet door Hatsjepsoet, en een derde, die is omgevallen, ligt bij het heilige meer. Dit meer werd gebruikt voor rituele wassingen en ceremoniŽn. Aan het meer staat de enorme scarabee ter ere van de zonnegod van Amenhotep III.

's Avonds wordt bij de tempel een sound & light show opgevoerd, die druk bezocht wordt. Als je de keuze hebt raden we aan om voor de wat rustigere sound & light show bij de tempel van Philae bij Aswan te kiezen.

Via een aanklikbare kaart kun je virtueel door de tempel dwalen. Veel foto´s.

museum van Luxor

Het kleine museum van Luxor, een cadeau van de voormalige Franse president Giscard d'Estaing, heeft een kleine maar zeer goed gekozen collectie vondsten uit Luxor en omgeving. Je kunt hier een aantal voorwerpen uit het graf van Toetanchamon bezichtigen, die voorheen in het overvolle museum van Cairo bewaard werden. De meest interessante voorwerpen in het museum zijn echter die van Echnaton op de 2e verdieping. Hier staat de reconstructie van een 17 m lang en 3 m hoog muurgedeelte van 283 zandstenen blokken, die gevonden zijn in de 9e pylon van de Karnak tempel. De reliŽfs tonen de Echnaton en zijn wondermooie gemalin Nefertiti, offerende aan Aton.

Via trivago kun je hotels in Luxor van ruim 200 boekingssites direct op prijs vergelijken en zo flink besparen op jouw hotelkosten!

Deze Egypte specialist biedt zeer voordelige lastminutes naar Luxor aan

Brooke Hospital for Animals

Het straatbeeld van Luxor wordt bepaald door paardenkoetsjes, de zogenaamde ‘kalesh’. Geld voor medische verzorging van de paarden is er vaak niet. Daarom verleent Brooke Hospital for Animals naast in Cairo ook in Luxor gratis zorg aan paarden en wordt tevens voorlichting aan de eigenaars gegeven.

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl