gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Egypte - Luxor

reis terug  

De bezienswaardigheden op de Westoever

restauratiewerkzaamheden © Travelmarker ReizenIn de valleien van het Thebaanse gebergte op de westoever bij Luxor ligt de meest bezienswaardige van alle Egyptische dodensteden. In de valleien der koningen en der koninginnen bevinden zich talrijke schitterende graven, waaronder die van Toetanchamon. Andere bezienswaardigheden zijn de grote dodentempel van Ramses II, de tempel van Hatsjepsut, het dal der kunstenaars en de kolossen van Memnon.

Het Dal der Koningen

De westoever van Luxor was de necropolis van het oude Thebe. Na de periode van de piramides zijn de oude Egyptenaren overgegaan tot het begraven in graftombes in deze enorme dodenstad. De Egyptenaren zagen de westoever van de Nijl als het rijk der doden, aangezien hier de zon ondergaat. Door zich hier te laten begraven hadden ze het idee iedere dag bij zonsopkomst in het oosten herboren te worden. Het gebied wordt daarom in diverse oude teksten 'het prachtige westen' genoemd. Misschien zagen de farao's de spitse heuvels van het gebergte als natuurlijke piramides. In het dal der koningen (Biban el-Moeloek) liggen 65 graftombes, waarvan er 25 van farao's zijn. De overige graven behoren toe aan hoge hoffunctionarissen. Alle graven stammen uit het Nieuwe Rijk (18e en 20e dynastie). Vrijwel elk graf was al ten tijde van de 21ste dynastie geplunderd. De farao's uit die periode hebben de koningsmummies op andere plaatsen in veiligheid gebracht. Tot de mooiste graven behoren de tombe van Ramses VI (nr. 9), Sethi I (nr. 17) en Toetmosis III (nr. 34). Het beroemdste graf is natuurlijk dat van Toetanchamon.

vallei der Koningen © Marcel MaessenEen bezoek aan de graftombes is het hoogtepunt van een verblijf in Luxor. Voor een graftombe bevindt zich meestal een prattegrond met een beschrijving. In de graftombes daal je een aantal meters onder de grond af. De mysterieuze wand- en plafondschilderingen, reliŽfs en zuilengangen zijn adembenemend. De kleurrijke afbeeldingen in sommige kelders, waarop vooral het oude Egyptische idee over het leven na de dood weergegeven wordt, zijn vaak nog puntgaaf. In sommige tombes ligt nog een stenen sarcofaag, maar de mummies uit de graven zijn naar het Egyptisch Museum in CaÔro overgebracht. Af en toe wordt er een grafkamer gesloten voor het publiek, wanneer er archeologisch onderzoek gaande is.

Uitstekende site boordevol detailplattegronden en foto's van de vallei de Koningen.

de tombe van Ramses VI (nr. 9)
Dit 104 meter lange graf ligt boven het graf van Toetanchamon. Het is door geleerden van Napoleon herondekt. Bijzonder compleet, en daardoor zeer zeldzaam zijn de afbeeldingen uit het 'Poortenboek'. Achterin het graf zijn voorstellingen te zien uit het 'Dodenboek'. In de grote grafkamer is naast het restant van de mummiekist een gedetailleerde afbeelding te zien van de geboorte van de zon.

De tombe van Sethi I (nr. 17)
Deze tombe is het meest complexe van de vallei. Via een groot aantal trappen en lange gangen bereik je de grafkamer. De trappen en gangen achterin de tombe hebben afbeeldingen van het 'openen van de mond' , een ceremonie waardoor de ziel weer in de mummie kon terugkeren. Ook in deze tombe is het grafgewelf versierd met sterrenbeelden

de tombe van Amenophis (nr. 35)
Bij het graf van Amenophis II is goed te zien hoe getracht is grafroof te voorkomen. Zowel de houten brug over een diepe valkuil en het het schijngraf hebben niet kunnen voorkomen dat de tombe geplunderd is. Via een bocht in de gang bij het schijngraf kom je in de grote grafkamer met de lege granieten sacrofaag. Het blauwe gewelf wordt gesteund door zes pilaren, en is met gele sterren versierd.

De tombe van Toetanchamon (nr. 62)
Vanwege de spectaculaire ontdekking door Howard Carter is de tombe van Toetanchamon is de toeristische trekpleister van het dal der koningen. Op 28 november 1922 hebben Carter, Lord Carnavon, zijn dochter Lady Evelyn en Arthur Callender het graf voor de eerste maal betreden. Er waren in tegenstelling tot de graven van andere Egyptische farao's nog geen grafrovers in de tombe geweest. De kleine tombe is niet bijzonder indrukwekkend, en geeft de indruk van een haastig opgezette en wat onverschillige begrafenis. De decoraties in de tombe zijn zeer eenvoudig in vergelijking tot de andere tombes in de vallei. De buitengewone rijdom aan voorwerpen die Carter echter in de tombe van de onbetekenende kind-farao aantrof, geven een idee van de onvoorstelbare hoeveelheid kostbaarheden die moeten zijn meegegeven aan machtige farao's als Seti I of Ramses II. Toetanchamon regeerde van 1333 tot 1324 v. Chr. Op zijn negende werd hij tot farao gekroond, en op 18-jarige leeftijd is hij plotseling gestorven. Het graf was oorspronkelijk niet voor hem, maar voor zijn adviseur Eje. In de grafkamer staat de open sarcofaag waarin Toetanchamons mummie lag. De gouden kisten om de sarcofaag liggen nu in het museum in Cairo, en vulden de kamer tot het plafond. In plaats van de gebruikelijke houten tralies werd de kamer oorspronkelijk afgescheiden door een muur, waarvoor twee levensgrote zwarte beelden van de farao over de dode waakten.

Lees hier alles over deze jonge farao.

Het Dal der Koningen

In een zijdal van het dal der koningen ligt de 'Plaats van Schoonheid' met de graven van de koninginnen, prinsen en prinsessen. De meeste graven zijn aan het begin van de vorige eeuw herontdekt. Hier ligt onder andere het in 1904 ontdekte graf van Nefertari, de vrouw van Ramses II (nr. 66), het graf van de koningin Titi (nr. 52), het graf van Amenherchopsjef, de zoon van Ramses III (nr. 55). De 80 tombes die hier gevonden zijn, zijn een stuk eenvoudiger dan de graven van de koningen. Sommige verkeren in zeer slechte staat. Ze dateren voor het overgrote deel uit de Ramessidische periode.

Tempel van Hatsjepsut te Deir el-Bahari © Travelmarker ReizenDe tempel van Hatjepsut

De terrassentempel van Hatsjepsut in het dal van Deir el-Bahari is een van de meest bijzondere monumenten van het oude Egypte. De tempel ligt prachtig tegen een steile rotswand van het oostelijke Thebaanse gebergte, waarin het gedeeltelijk is uitgehakt. Hij werd hier gebouwd door deze beroemde farao-koningin ter ere van de godin Hathor. Voor het allerheiligste, dat in de rots is uitgehouwen, bevinden zich drie gigantische terrassen. Het laagste terras was vroeger voorhof met bloeiende planten en bomen. De wanden van de tempel zijn met reliŽfs van diverse taferelen versierd.

Hathorzuil in de tempel van Hatsjepsut © Travelmarker ReizenHelaas hebben na Hatsjepsut's dood nogal wat vandalen haar tempel bezocht. De ergste vernielingen zijn uit pure nijd door Toetmosis III, de neef en opvolger van Hatsjepsut, aangebracht. Omdat hij 20 jaar op zijn troonsbestijging had moeten wachten, bedekte of vernietigde hij direct na zijn tante's dood overal haar naam en beeltenis. Later vernielden de eerste Christenen, die de tempel als klooster gebruikten, alle heidense afbeeldingen. In de hellingen van Deir el-Bahari liggen een groot aantal graven uit het Middenrijk.

Lees hier alles over Hatsjetpsut.

Deir el-Medina © Travelmarker ReizenDeir el-Medina

Deir el-Medina - het dal der kunstenaars - is gesticht onder Toetmosis I (1504 - 1492 v. Chr.). Hier woonde iedereen die bij de aanleg van de koningsgraven en dodentempels betrokken was. De ruïnes van het plaatsje zijn niet toegankelijk, maar als je eromheen loopt krijg je toch een goede indruk van de huizen waarin gewoond werd. In de huizen zijn duizenden ostraca (beschreven scherven) en papyrusteksten gevonden. Ondanks negentiende eeuwse plunderingen, hebben deze vondsten een schat aan materiaal opgeleverd over het dagelijks leven in het oude Egypte. De graven van de bewoners van Deir el-Medina liggen in de westelijke berghelling.

het graf van de Sennedjem (nr. 1)
De diepgelegen kleine grafkamer heeft prachtige wand- en gewelfschilderingen, onder meer familietaferelen en de balseming van de dode. Je ziet Anoebis zich over de mummie buigen.

Ramesseum - de dodentempel van Ramses I

De grote dodentempel van Ramses II is een reusachtige tempelruÔne van 270 meter lengte. De entree van de tempel ligt aan de noordzijde. Op de zwaar beschadigde pylonen zijn afbeeldingen te zien van de veldtochten van de machtige farao tegen de Hittieten en de Syriërs. In het eerste voorhof staat een rij Ramsesbeelden zonder hoofd. Daarnaast ligt het gebroken granieten beeld van de farao. Dit oorspronkelijk 18 meter hoge beeld is het grootste koningsbeeld van Egypte en weegt ruim duizend ton. Zuidelijk van de tempel hebben meer dodentempels gestaan, onder andere die van Merneptah en Toetmosis IV.

Medinet Haboe - de dodentempel van Ramses III

Deze imposante dodentempel heeft een aanlegsteiger bij de hoofdingang, een herinnering aan het feit dat de huidige weg vroeger een kanaal was. Bijzonder is dat de grote poort de vorm heeft van een Assyrische vesting. Vlakbij de entree staat een kleine grafkapel uit de 25ste dynastie. Het gewelf van het allerheiiligste is het oudste gemetselde gewelf in Egypte. Rechts op het voorplein ligt de Amontempel uit de 18de dynastie. De eerste pyloon van de tempel van Ramses III zelf laat aan de onderzijde een opsomming van de landen zien die de machtige farao veroverd had. Erboven zie je hoe de farao onder toeziend oog van Amon korte metten maakt met zijn vijanden. Aan de achterkant van deze pyloon zie je hoe krijgsgevangen langs een feestvierende meute worden geleid. Een gruwelijk detail is de hoop afgesneden tongen van de ongelukkige overwonnenen. De tweede pyloon heeft ook nog een 'horror' scène. Hier kun je de afgehakte handen en geslachtsdelen van de gevangen zien. De noordoostelijke muur van de tempel laat afbeeldingen van veldslagen tegen de Libiërs, Aziaten en de 'zeevolken' zien. De afbeelding van de zeeslag tegen de 'zeevolken' is zeer bijzonder.

Via een aanklikbare kaart kun je virtueel door de tempel dwalen. Veel foto´s.

De kolossen van Memnon © Travelmarker Reizende kolossen van Memnon

Langs de weg van Medinet Haboe naar de veerpont zitten de Memnon-kolossen, twee beelden van 16 meter hoog, eenzaam op hun troon aan de rand van akkers. Oorspronkelijk bewaakten ze de dodentempel van Amenophis III (1391-1353), maar dit gebouw, misschien de grootste tempel op de westoever, is tijdens een aardbeving in het jaar 27 verwoest. Enkel de grote wijdingstele van de tempel staat nog overeind, en ligt een paar honderd meter in de richting van de heuvels. De Grieken hebben de beelden hun huidige naam gegeven. Ze zagen het verst van de weg liggende beeld aan voor dat van de Trojaanse held Memnon, die tijdens het beleg van Troje door Achilles gedood zou zijn. De beelden hebben niets met Memnon van doen, maar zijn beelden van de vergoddelijkte farao Amenophis III.

praktisch

De beste tijd voor een bezoek aan de bezienswaardigheden op de westoever is vroeg in de morgen. Buiten de wintermaanden wordt het hier rond het middaguur namelijk bijzonder heet, en schaduwplekken zijn tussen de bezienswaardigheden nauwelijks aanwezig. De goedkoopste manier om van de oost- naar de westoever te reizen is met de toeristenferry. De privť-bootjes die vertrekken vanaf het Etap Hotel en het Old Winter Palace vragen vaak bespottelijk hoge prijzen. De brug over de Nijl ligt op 7 km ten zuiden van Luxor.

Via trivago kun je hotels in Luxor van ruim 200 boekingssites direct op prijs vergelijken en zo flink besparen op jouw hotelkosten!

Deze Egypte specialist biedt zeer voordelige lastminutes naar Luxor aan

 

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl