gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Egypte - Mit Rahina (Memphis)

reis terug  
Ramses II © Travelmarker Reizen

Mit Rahina (Memphis)

Mit Rahina is een klein dorp, 24 km ten zuiden van Cairo. Het markeert de plek waar vroeger Memphis lag. Van Memphis, eens de belangrijkste hoofdstad van het oude Egypte, is tegenwoordig bijna niets meer terug te vinden. De stad was gebouwd van vergankelijk tichelsteen (in de zon gedroogd nijlslib), en eeuwenlange overstromingen van de Nijl hebben het bedekt met een laag vruchtbare modder. Omdat de plek waar de stad vroeger lag nu uitgestrekt landbouwgebied is, wordt Memphis ook wel eens 'de verzonken stad' genoemd. De enorme Tempel van Ptah werd onder keizer Theodosius (379-395 n. Chr.) vernield, en wat verder nog restte van de stad is vanaf de tiende eeuw als bouwmateriaal naar Caïro afgevoerd. Het is vrijwel onmogelijk je een voorstelling te maken van het antieke Memphis als je het kleine museum met wat beelden in de tuin er omheen ziet.

Geschiedenis

Ten tijde van het Oude Rijk was Memphis de hoofdstad van Egypte. De stadstichter was de legendarische koning Menes, die vanuit deze plaats de door hem veroverde Nijldelta wilde controleren. Meer dan 3000 jaar was het een van de belangrijkste steden van Egypte. De Tempel van Ptah was na de tempels van Karnak en Heliopolis de grootste van het land. Ook nadat Memphis haar functie als hoofdstad had verloren, bleef het een belangrijk handelsknooppunt. Hier kwamen de oude karavaanroutes uit Libië, de Sinaï, de Rode Zee en Palestina samen. Pas in de Romeinse tijd begon de stad aan betekenis te verliezen.

Bezienswaardigheden

Je moet niet met te hoge verwachtingen naar Memphis gaan, daarvoor is er te weinig van deze historische plaats bewaard gebleven. Toch is het een lonende tussenstop op weg naar Sakkara. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het enorme kalkstenen beeld van Ramses II en een albasten sfinx. De in 1820 teruggevonden kolos van Ramses ligt nu in het museum. Oorspronkelijk was het 80 ton wegende beeld 15 meter hoog. Een tweede beeld van de machtige farao is hier in 1882 ontdekt, en siert nu het stationsplein van Caïro.

de sfinx van Memphis © Travelmarker ReizenDe ruim 4 meter hoge en 8 meter lange sfinx is een van de topstukken van Memphis. Het is de grootste losstaande sfinx van Egypte, en bewaakte waarschijnlijk in het verleden een tempel. Een kleine 200 meter ten noordwesten van het museum staan een aantal enorme albasten balsemingstafels, die gebruikt werden voor het balsemen van de heilige Apistieren. De gemummificeerde stieren werden vervolgens bijgezet in het Serapeum te Sakkara.

De Egyptenaren schonken meer aandacht aan de rustplaats van hun doden. Vandaar dat in de bij Memphis behorende dodenstad Sakkara nog een groot aantal monumenten te vinden zijn. Van Memphis naar de Dodenstad Sakkara is het maar zo'n anderhalve kilometer. Onderweg rij je over het zuidelijke deel van de enorme Tempel van Ptah, maar daar is vrijwel niets meer van terug te zien.

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan


   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl