gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Egypte - De Nijl

reis terug  
felluccas op de Nijl © Travelmarker Reizen

Egypte, het geschenk van de Nijl

boer & ezel © Travelmarker ReizenDe Nijl is van levensbelang voor Egypte. Herodotes noemde Egypte al treffend een geschenk van de Nijl. De rivier de Nijl komt uit het hart van Afrika en vindt haar oorsprong in de vochtige gebieden van Burundi en Ethiopië. Na een reis van 6695 kilometer mondt de rivier uit in de Middellandse zee, waarmee het de langste rivier ter wereld is. Bij Khartoem ontmoet de Witte Nijl de Blauwe Nijl. De eerste heeft haar bronnen in de grote Afrikaanse meren zoals het Victoriameer en dankt haar naam aan de witte kleur van het modderige water. Het is vooral de Blauwe Nijl die zorgt voor overstromingen. De regentijd in de Ethiopische hooglanden, die van eind mei tot begin september duurt, doet de rivier sterk aanzwellen en zorgt ervoor dat de Nijl voorbij Khartoem buiten zijn oevers treed. Dit zijn de overstromingen die er voor zorgden dat de oude Egyptenaren de Nijl vereerden als een godheid.

In duizenden jaren heeft de rivier een dal uitgesleten en zo in Egypte een oase gevormd die van het eerste cataract bij Aswan tot Cairo zo'n 900 kilometer lang is. Het dal is nergens breder dan 25 kilometer. De eerste 350 kilometer vanaf de Soedanese grens wordt tegenwoordig geheel in beslag genomen door het Nassermeer. Sinds de nieuwe dam bij Aswan in 1968 gereed kwam en dit stuwmeer onstond, is er geen sprake meer van de jaarlijkse overstromingen en de afzetting van het vruchtbare slib. Tegenwoordig zijn de akkers het hele jaar door groen en kan er het hele jaar door worden geoogst. De enorme Nijldelta, met in het westen AlexandriŽ en in het oosten Port Said, heeft een oppervlakte van 2300 km2. De delta wordt ook wel Neder-Egypte genoemd enis het belangrijkste landbouwgebied van Egypte.

Uitgebreide informatie over het stroomgebied van de Nijl.

Uitgebreide informatie over de Nijl en haar invloed op de geografie van Egypte.

Boek een Nijlcruise

Deze Egypte specialist biedt zeer voordelige Nijlcruises en lastminutes aan
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl