De Egyptische keuken
 De
keuken van Egypte is smakelijk, maar niet de meest verfijnde.
Een reis naar Egypte zal dan ook zeker geen culinaire reis
worden. De keuken is middenoosters, maar ook beinvloed door
de Griekse, Franse en Italiaanse keuken. Verwacht in Egypte
geen overdaad aan groenten op je bord. De enige groenten
die je zult krijgen zijn aardappels, komkommers en tomaten.
Vlees is vrij schaars, en dus relatief duur. Visliefhebbers
komen natuurlijk vooral langs de Rode Zee en Middellandse
Zee aan hun trekken. In het gebied rond Aswan, in het uiterste
zuiden van Egypte, kun je kennismaken met de Nubische keuken
die wat pittiger is.
Montezuma
Let vooral in Egypte goed op waar je gaat eten. Uit eten
gaan blijft vanwege de gebrekkige hygiëne in veel restaurants
een beetje Russische roulette, dus hou rekening met de wraak
van Montezuma. Lees hier
meer over gezondheid op reis. In grote of druk door toeristen
bezochte plaatsen als Caïro, Luxor en Hurghada kun je jezelf
als je geen zin hebt in de Egyptische keuken 'tegoed doen'
aan de hamburgers van het bekende keten met de grote 'M'.
Als je bij mensen thuis wordt uitgenodigd moet je opletten
nooit met je linkerhand te eten. Deze hand wordt als onrein
beschouwd, aangezien je hem gebruikt bij het reinigen van
het achterwerk na toiletbezoek. Vergeet trouwens ook niet
je schoenen uit te trekken voor je een Egyptisch huis betreed.
Drank
Thee (Shai) en water worden in Egypte het meest gedronken.
Koffie (Ashwa) wordt op de Turkse manier gezet, sterk en
in kleine kopjes. Nescafé is in de betere hotels
en restaurants verkrijgbaar. Thee en koffie worden standaard
van grote hoeveelheden suiker voorzien. Als je dit niet
wilt moet je hier dus expliciet om vragen.
Liefhebbers van vruchtensappen zullen genieten van de kraampjes
waar sinaasappel, mango en guava geperst wordt waar je bij
staat. Karkadeh is een dieprood en friszurig aftreksel van
de bloem van de chinese roos, dat zowel warm als koud gedronken
kan worden.
Omdat Egypte als islamitisch land een remmende politiek
voert ten aanzien van alcoholische dranken zijn bier, wijn
en sterke dranken relatief duur en buiten grote steden en
toeristenplaatsen nauwelijks te verkrijgen. De witte Ptolemee
is een redelijke wijn met een beetje harssmaak zoals de
Griekse Retsina. Local stella is goedkoop bier, maar niet
altijd van gelijke kwaliteit en vaak troebel. Het neigt
naar witbier dus je moet de fles niet helemaal uitschenken.
Stella export is twee keer zo duur en constanter van kwaliteit.
Dit bier lijkt meer op ons bier. Lokaal gedestilleerde brouwsels
zijn zelden verkrijgbaar, hetgeen geen gemis is, want echt
drinkbaar is het meestal niet. Hou er wat alcohol betreft
rekening mee dat je in een islamitisch land bent. Wandelen
met een blikje bier in de hand is behoorlijk provocerend
gedrag.
Water uit de kraan is door het hoge chloorgehalte ondrinkbaar.
Overal zijn echter flessen mineraalwater te koop. Zorg ervoor
altijd voldoende water bij je te hebben, want mineraalwater
is lang niet overal te koop. Als richtlijn geldt dat je
2 liter per dag moet drinken om vochtverlies op te vangen.
asal
ashwa
aish
baba ghanoesj
baklava
fatir
firakh
foul
gibna beyda
gibna rûmi hamam masjwie
hoummous
kalewie
kebab
kebab halla
kibda
kofta
kusa
kusheri
mahsi
mezzes
mokd
makarona
murabba
samak
shoarma
shorba
shai
tahina
tajine
tamiya of falefil
torly
zibda |
honing
koffie
platte pittabroden van ongerezen tarwe
mengsel van tahina, aubergine, erwten, knoflook en
citroensap
zoetigheden
een pizza-achtige pannekoek met hartig of zoet beleg
kipgerechten
dikke soep van bruine bonen, olijfolie, citroensap
en kruiden
fètakaas
pittige kaas
gegrilde en met rijst gevulde duif
gerechten met kikkererwten als basis
niertjes
vleesspies (meestal lamsvlees)
stoofpot van schapenvlees
dunne plakjes lever
gehaktspies (meestal schapengehakt)
geraspte en met een beslag van meel en ei gebakken
courgette
mengsel van linzen, rijst, deegwaar, peterselie en
wat saus
gevulde groenten, zoals aubergines en paprikas
een aantal kleine hapjes (van de Turkse mezes)
gebakken schapehersenen in plakjes
een gebakken klont macaroni, gevuld met tomaten en
gehakt
jam
diverse geroosterde vissoorten
broodje met vlees, groente en saus
soep
thee
een saus van geplette sesamzaadjes en knoflook
stoofpot met vlees, uien etc
gefrituurde gekruide kikkererwtenballetjes
stoofschotel van vlees en groenten
boter |
|