gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Egypte culinair

De Egyptische keuken

broodbakken in de Sinaï © Travelmarker ReizenDe keuken van Egypte is smakelijk, maar niet de meest verfijnde. Een reis naar Egypte zal dan ook zeker geen culinaire reis worden. De keuken is middenoosters, maar ook beinvloed door de Griekse, Franse en Italiaanse keuken. Verwacht in Egypte geen overdaad aan groenten op je bord. De enige groenten die je zult krijgen zijn aardappels, komkommers en tomaten. Vlees is vrij schaars, en dus relatief duur. Visliefhebbers komen natuurlijk vooral langs de Rode Zee en Middellandse Zee aan hun trekken. In het gebied rond Aswan, in het uiterste zuiden van Egypte, kun je kennismaken met de Nubische keuken die wat pittiger is.

Montezuma

Let vooral in Egypte goed op waar je gaat eten. Uit eten gaan blijft vanwege de gebrekkige hygiëne in veel restaurants een beetje Russische roulette, dus hou rekening met de wraak van Montezuma. Lees hier meer over gezondheid op reis. In grote of druk door toeristen bezochte plaatsen als Caïro, Luxor en Hurghada kun je jezelf als je geen zin hebt in de Egyptische keuken 'tegoed doen' aan de hamburgers van het bekende keten met de grote 'M'.

Als je bij mensen thuis wordt uitgenodigd moet je opletten nooit met je linkerhand te eten. Deze hand wordt als onrein beschouwd, aangezien je hem gebruikt bij het reinigen van het achterwerk na toiletbezoek. Vergeet trouwens ook niet je schoenen uit te trekken voor je een Egyptisch huis betreed.

Drank

Thee (Shai) en water worden in Egypte het meest gedronken. Koffie (Ashwa) wordt op de Turkse manier gezet, sterk en in kleine kopjes. Nescafé is in de betere hotels en restaurants verkrijgbaar. Thee en koffie worden standaard van grote hoeveelheden suiker voorzien. Als je dit niet wilt moet je hier dus expliciet om vragen.
Liefhebbers van vruchtensappen zullen genieten van de kraampjes waar sinaasappel, mango en guava geperst wordt waar je bij staat. Karkadeh is een dieprood en friszurig aftreksel van de bloem van de chinese roos, dat zowel warm als koud gedronken kan worden.
Omdat Egypte als islamitisch land een remmende politiek voert ten aanzien van alcoholische dranken zijn bier, wijn en sterke dranken relatief duur en buiten grote steden en toeristenplaatsen nauwelijks te verkrijgen. De witte Ptolemee is een redelijke wijn met een beetje harssmaak zoals de Griekse Retsina. Local stella is goedkoop bier, maar niet altijd van gelijke kwaliteit en vaak troebel. Het neigt naar witbier dus je moet de fles niet helemaal uitschenken. Stella export is twee keer zo duur en constanter van kwaliteit. Dit bier lijkt meer op ons bier. Lokaal gedestilleerde brouwsels zijn zelden verkrijgbaar, hetgeen geen gemis is, want echt drinkbaar is het meestal niet. Hou er wat alcohol betreft rekening mee dat je in een islamitisch land bent. Wandelen met een blikje bier in de hand is behoorlijk provocerend gedrag.
Water uit de kraan is door het hoge chloorgehalte ondrinkbaar. Overal zijn echter flessen mineraalwater te koop. Zorg ervoor altijd voldoende water bij je te hebben, want mineraalwater is lang niet overal te koop. Als richtlijn geldt dat je 2 liter per dag moet drinken om vochtverlies op te vangen.

asal
ashwa
aish
baba ghanoesj
baklava
fatir
firakh
foul
gibna beyda
gibna rûmi hamam masjwie
hoummous
kalewie
kebab
kebab halla
kibda
kofta
kusa
kusheri
mahsi
mezzes
mokd
makarona
murabba
samak
shoarma
shorba
shai
tahina
tajine
tamiya of falefil
torly
zibda

honing
koffie
platte pittabroden van ongerezen tarwe
mengsel van tahina, aubergine, erwten, knoflook en citroensap
zoetigheden
een pizza-achtige pannekoek met hartig of zoet beleg
kipgerechten
dikke soep van bruine bonen, olijfolie, citroensap en kruiden
fètakaas
pittige kaas
gegrilde en met rijst gevulde duif
gerechten met kikkererwten als basis
niertjes
vleesspies (meestal lamsvlees)
stoofpot van schapenvlees
dunne plakjes lever
gehaktspies (meestal schapengehakt)
geraspte en met een beslag van meel en ei gebakken courgette
mengsel van linzen, rijst, deegwaar, peterselie en wat saus
gevulde groenten, zoals aubergines en paprikas
een aantal kleine hapjes (van de Turkse mezes)
gebakken schapehersenen in plakjes
een gebakken klont macaroni, gevuld met tomaten en gehakt
jam
diverse geroosterde vissoorten
broodje met vlees, groente en saus
soep
thee
een saus van geplette sesamzaadjes en knoflook
stoofpot met vlees, uien etc
gefrituurde gekruide kikkererwtenballetjes
stoofschotel van vlees en groenten
boter


 

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl