gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De geografie van Egypte

woestijnlandschap © Travelmarker Reizen

Egypte is met iets meer dan 1.000.000 vierkante kilometer bijna 25 keer zo groot als Nederland. In het oosten grenst het land aan de het Suezkanaal, de Golf van Aqaba en de Rode Zee en in het noorden aan de Middellandse Zee. Egypte ligt in Afrika, maar het Sinaï-schiereiland in Azië. De grenzen van Egypte verschillen nauwelijks van de grenzen in de faraonische periode. De buren van Egypte zijn Israël en de Gaza-strook in het noordoosten, Libië in het westen en Soedan in het zuiden. 

Het land bestaat voor ongeveer 96,5 procent uit lege woestijn. De bevolkte gebieden liggen vrijwel uitsluitend langs de oevers en in de delta van de Nijl. Zonder deze rivier zou het land vrijwel onbewoonbaar zijn. Via de uitgestrekte driehoekige Nijldelta, met zijn lagunes, moerassen en kustmeren het belangrijkste landbouwgebied van Egypte, mondt de langste rivier ter wereld in de Middellandse zee uit.

De Westelijke of Libische woestijn beslaat ruim twee derde deel van het land en omvat heel Egypte ten westen van de Nijl. Het is de noordoostelijke hoek van de Sahara. Dit uiterst droge en barre gebied bestaat uit plateaus met met als hoogste de 1000 meter hoge Gilf Kebir (Jilf al Kabir) in het uiterste zuidwesten. Hier ligt ook de Grot der Zwemmers uit de film 'The English Patient'. Tegenover deze plateaus heeft de westelijke woestijn zeven depressies; inzinkingen van de bodem. In de grootste van deze depressies, de Qattara-depressie, ligt het laagste punt van Egypte, 133 meter onder de zeespiegel. Deze zoutwoestijn is met temperaturen van bijna 60 graden Celsius een van de heetste gebieden op aarde. Buiten de kleine Qara Oase is het onbewoonbaar gebied, in tegenstelling tot de andere depressies waar dankzij zoet grondwater wel -zei het dan op beperkte schaal- landbouw mogelijk is. Dit zijn oases zoals de Fayoum Oase ten zuidwesten van Caïro en de tussen de Libische grens en Qattara-depressie gelegen Siwa Oase. Midden in de laatste oase staat de tempel van het orakel waar Alexander de Grote van de god Amon de bevestiging kreeg dat hij de zoon was van Zeus.

De tussen de Nijl en de Rode Zee gelegen Oostelijke woestijn is weer anders van karakter. Doordat het langs de Rode Zee bergachtiger is valt meer neerslag. De neerslag is er echter niet voldoende voor intensieve landbouw. Dit gebied is met zijn prachtige wadi's populair bij wandelaars.

Op het Sinaï-schiereiland liggen de hoogste bergen van het land: de Jabal Katrinah (2642 m) en de Jabal Mosa, de Mozesberg (2285 m). Jabal of Gebel betekent berg.
Info over de geografie van Egypte

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl