gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De inwoners van Senegal


Ethnische groepen

Senegalese © Tuki SenegalDe grootste etnische groep binnen de grenzen van Senegal is met zo'n 40% de Wolof. Deze zijn vaak gemakkelijk te herkennen aan hun diepzwarte huidskleur en de fijne gelaatstrekken. Volgens de overlevering zijn zij oorspronkelijk uit het Oosten van Afrika afkomstig. Vanaf de 10e eeuw zijn ze woonachtig in het mondingsgebied van de Senegalrivier. De eerste koning over het daar gestichte Wolofrijk was Ndjadja Ndiaye. Hieraan ontlenen ook de latere heersers de titel Ndiaye.
Vandaag de dag leven de Wolof hoofdzakelijk in het gebied tussen Dakar en Saint Louis alsook in de regio's Thies, Diourbel en in het Sine-Saloum gebied.
In de steden zijn het voornamelijk de Wolof die een elite vormen omdat zij op belangrijke posten worden geplaatst.

Een groep die oorspronkelijk los stond van de Wolof maar in de afgelopen eeuwen bijna volledig geassimileerd is, zijn de Lébou. Hoofdzakelijk levend van de visvangst bewonen zij voornamelijk het schiereiland Cap Vert (regio Dakar). Zij zijn de stichters van de stad Dakar en leveren tot op de dag van vandaag de burgemeester van die stad.

Met 15% vormen de Sérèr de tweede etnische groep van het land. Hun oorspronkelijke woongebied is de Petite Cote en het Sine-Saloum gebied. Zij leven voornamelijk van visvangst, pindateelt en veeteelt. Een groot gedeelte bekeerde zich tot het christendom, maar zij leven nog steeds sterk onder invloed van Animistische tradities. De eerste president van het onafhankelijke Senegal, Leopold Sedar Senghor is misschien wel de bekendste Serer. Senghor was behalve president ook filosoof, dichter en schrijver (hij schreef onder andere de tekst voor het Senegalese volkslied).

Peulmeisje © Tuki SenegalDe islamitische Peul (ookwel Fulbe of Fulani genoemd) zijn een relatief kleine bevolkingsgroep binnen de grenzen van Senegal maar velen wonen verspreid over Mali en Niger. Ook deze bevolkingsgroep woonde oorspronkelijk in het noord-oostelijke deel van het Afrikaanse continent. Uiteindelijk vestigden zij zich op de zuidoever van de Senegalrivier. In de 11e eeuw trokken een aantal groepen nog meer naar het zuiden en het oosten en vestigden zich aan het Tsjaad-meer en in het gebied van het huidige Kameroen. Tijdens deze volksverhuizingen zijn er verschillende groepen onderweg blijven hangen waardoor de Peul tegenwoordig in verschillende landen zijn te vinden waar zij vooral als minderheid leven tussen andere bevolkingsgroepen. In de regio Fouta Tooro vormen zij echter de meerderheid. De antropoloog Baumann maakte de volgende onderverdeling:
Fulbe-Bororo zijn Nomaden die rondtrekken met hun kudden runderen. Zij hebben een lichte huidskleur en zijn slechts oppervlakkige aanhangers van de Islam, de Fulbe N'ai zijn ook nomaden maar zij bedrijven ook landbouw. De Fulbe Sire zijn niet langer nomaden, wonen in huizen en zijn sterk beinvloed door de cultuur van de Wolof. Tenslotte zijn er de Fulbe Torobe die een donkere huidskleur hebben en zeer strenge moslims zijn. Zij vormen in de kleine steden en grotere dorpen een soort religieuze elite die zowel administratieve als pedagogische taken op zich neemt.

Toucouleur © Tuki SenegalDe Toucouleur-bevolking is ongeveer even groot al de Peul populatie in Senegal (11%). De beide volkeren delen ook dezelfde taal. Maar hun geschiedenis en cultuur is zeer verschillend en wetenschappers zijn het er nog steeds niet over eens waarom de Toucouleur de taal van de Peul hebben overgenomen. In de 11e tot de 14e eeuw regeerden zij een groot eigen rijk aan de Senegal rivier. Reeds in de 11e eeuw namen zij de Islam als godsdienst aan.

Uitgebreide en informatieve site over de Toucouleur


De Diola (7%) leven voornamelijk in de in het zuiden gelegen Casamance. De oorsprong van dit volk is onduidelijk. Zelf geven zij aan uit het zuiden te komen en zij tonen inderdaad veel overeenkomsten met de in Guinee Bissau levende Manjak. Karakteristiek voor de Diola is de niet hierarchisch georganiseerde maatschappij. De Islam heeft hier nauwelijks voet aan de grond gekregen. De meesten hangen nog steeds animistische geloofsrichtingen aan of bekeren zich tot het christendom.

De Malinké (ookwel Mande of Mandingo genoemd) leven voornamelijk in het Zuid-oosten en in de Casamance, maar voornamelijk in de buurlanden Guinee, Mali en Gambia. Ook zij zijn tijdens de grote volksverhuizingen vanuit oostelijke richting het land binnengekomen.

De Soninké (ookwel Sarakholé) zijn een van de kleinere bevolkingsgroepen in het land maar zij zijn de oudste bewoners van het huidige Senegalese grondgebied. Zij werden al vroeg geislamiseerd en staan bekend als zeer vrome moslims. Zij staan tevens bekend om hun eerlijkheid, betrouwbaarheid en reislustigheid. Na de 2e wereldoorlog en vooral na de onafhankelijkheid waren het voornamelijk Soninké die hun geluk gingen beproeven in Frankrijk. Tot op de dag van vandaag steunen de meeste Soninké families op financiele hulp van deze mensen in Frankrijk. We treffen de Soninké voornamelijk aan in de streek tussen Matam en Bakel.

.

De Senegalese cultuur

naar menu landeninfo landeninfo
Maak kennis met de Senegalese cultuur

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl