gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Senegal culinair


De Senegalese keuken

Ingrediënten © Tuki SenegalKarakteristiek voor de Senegalese keuken zijn eenvoudige rijstgerechten die echter zo geraffineerd gekruid zijn dat ze bijzonder smakelijk zijn. Een hoofdmaaltijd bestaat over het algemeen uit rijst of gierst als basis met een smakelijke saus met vlees of vis. Niet alleen aan de kust maar vanwege de vele grote rivieren in het land is vis wijdverbreid. Over het algemeen bestaat de maaltijd uit één gang en is een dessert niet gebruikelijk. Vaak wordt na het eten speciale, zeer sterke thee geprepareerd.
Rijst wordt vooral in de steden gegeten omdat het gemakkelijker te prepareren is. De gierst dient lang gestampt te worden en vergt langdurig wassen. De sausen worden gekruid met kleine pepertjes en een soort Senegalese maggiblokjes (Jumbo) en verder verrijkt met pindakaas of palmolie. De meest gebruikte groenten zijn; kool, wortelen, (zoete) aardappelen, maniok, aubergines, tomaten en okra. Ook couscous wordt in verschillende varianten geserveerd. Naast de bij ons bekende marokkaanse couscous (geel van kleur) kent men ook de Senegalese variant (grijze couscous). Het nationale gerecht is Thiébou-dienne, dat simpelweg vis met rijst betekent. Verder zijn Maffée (pindasaus) en Yassar (kip of vis in citroen-uiensaus) veel voorkomende gerechten.

In de ochtend begint de Senegalees met een eenvoudig ontbijt bestaande uit een stokbrood met boter en een kop (oplos)koffie met veel melk en suiker. De lunch die meestal rond een uur of twee plaatsvindt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Veelal wordt dan een van de bovenstaande gerechten geserveerd. Gezeten rond een enorme schaal eet iedereen met de hand of met een lepel van zijn gedeelte van de schaal terwijl één persoon met zijn vingers het vlees en de groenten verdeeld. Vergeet niet altijd met je rechterhand te eten (ook al gebruik je een lepel), de linkerhand is in gebruik voor de wc. Gelegenheid tot handen wassen wordt zowel voor als na de maaltijd geboden. Later op de avond wordt een tweede warme maaltijd geserveerd die echter meestal lichter is dan die van de middag. In de stad is het eten van een met vlees en groente belegde Baguette, vaak sandwich genaamd, populair. Ook het afhalen van gegrild vlees bij een dibiterie is een ware traktatie.

Welke hand ?
Zoals in vele niet westerse landen wordt er in Senegal niet met de linkerhand gegeten (zelfs niet met een lepel of vork). De linkerhand wordt namelijk gebruikt bij het reinigen na een bezoek aan het toilet. Probeer je rechterhand te gebruiken, zeker als je eet van een gezamenlijke schaal of als je een stuk aangeboden brood aanneemt.

Recept Maffée Hollandaise
(omdat niet alle ingredienten in Nederland verkrijgbaar zijn) Voor 4 personen

3 wortelen
1 rode paprika
3 (zoete) aardappelen
4 eetlepels pindakaas
1 blikje tomatenpuree
300 gram kipfilet
1 blokje maggi
evt. een theelepel sambal
olie
rijst of couscous

Snij de wortelen, paprika en de geschilde aardappelen in grove stukken. Snij de kipfilet in blokjes. Verhit olie (een bodempje) in een grote pan en voeg de kip toe. Bak het geheel een paar minuten en voeg de tomatenpuree, de wortelen, paprika en aardappelen toe. Ook de sambal kan eventueel toegevoegd worden. Roer alles goed door en laat het geheel een paar minuten bakken. Voeg 5dl heet water toe. Voeg de maggi toe. Laat het geheel ongeveer 20 minuten koken. Voeg dan pas de pindakaas toe. Goed blijven roeren ander plakt de pindakaas op de bodem vast. Serveer de saus met rijst of couscous.

Eet Smakelijk!

Drinken

De thee-ceremonie

Proost! © Tuki SenegalLe premier est amer comme la mort
Le deuxième douce comme la vie
Le troisième sucrée comme l'amour

De eerste is bitter als de dood
De tweede zacht als het leven
De derde zoet als de liefde

 

Thee is in Senegal meer dan een drankje, het is met name het ritueel van de bereiding, die het bijzonder maakt. Veelal zijn het de tienerjongens die deze taak op zich nemen. Deze manier van bereiden wordt in veel Arabische landen gebruikt en is oorspronkelijk uit China afkomstig. Via Mauretanie is het gebruik ook in Senegal terecht gekomen.

theepot © Tuki SenegalDe benodigheden voor de ceremonie zijn een houtskoolstoofje, een klein emaille potje, kleine glaasjes (10cl), groene thee, suiker, verse munt en water en vooral heel veel geduld.
Het theepotje wordt gevuld met water (1 glaasje per persoon) en de juiste hoeveelheid thee, en aan de kook gebracht. Dan wordt (veel) suiker toegevoegd en laat men het geheel weer koken. Vervolgens wordt van enige hoogte de thee in de op de grond geplaatste theeglaasjes gegoten waardoor een lichte schuimrand ontstaat. Hierdoor kan de zoetigheid van de suiker zich optimaal in de thee verpreiden en wordt het tegelijkertijd wat afgekoeld. Dan wordt de thee weer in het kannetje teruggegoten en herhaalt de handeling zich diverse malen. Uiteindelijk wordt de thee op een dienblaadje aan de mensen aangeboden.
De tweede ronde wordt op soortgelijke wijze bereid. Het kannetje wordt wederom met water gevuld maar er wordt geen nieuwe thee aan toegevoegd. In de plaats daarvan wordt wat meer suiker en kort voor het serveren ook verse munt toegevoegd.
In de derde ronde wordt de hoeveelheid suiker nog wat opgevoerd.

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl