gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !

Travelmarker Homepage

De cultuur van Senegal

  reis door

Senegalese muziek

Meer over de muziek van Senegal

Religie in Senegal

Lees hier meer over de religie in Senegal

Huwelijk

echtpaar © Tuki SenegalDe eerste dag van een huwelijk behelzen een aantal riten en ceremonies. Een islamitisch huwelijk wordt gesloten door de marabout in het bijzijn van Deze markeren met name de overgang van de bruid naar de compound of het huis van de bruidegom. Na een week worden de huwelijksfestiviteiten afgesloten met de "jour de ligne". Op deze dag verzamelen de bruid en haar vriendinnen alle was van de week en gaan daarmee naar de put. In de stad worden de meeste huwelijk in de ochtenduren ingezegend door een marabout. Daarbij zijn voornamelijk de vaders van het bruidpaar betrokken en een aantal getuigen. In de namiddag willen steeds meer vrouwen een receptie in Europese stijl waar de bezoekers kleine geschenken brengen en de bruid (de bruidegom is veelal niet aanwezig) de felicitaties van vrienden en bekenden in ontvangst neemt.

Geboorte en naamgeving

Bebe © Tuki SenegalZwangerschap en geboorte worden in de Senegalese maatschappij door mysterie omringd. Over het algemeen wordt er niet gesproken over het feit dat iemand een kind verwacht. Men gelooft dat het praten over een zwangerschap, deze in gevaar kan brengen. Nadat de baby is geboren vinden er een reeks van ceremonies en handelingen plaats die de baby een mooi en gezond leven moeten bezorgen. In de compound blijft gedurende de eerste week permanent een vuur branden en blijft de moeder binnenshuis. Het kind wordt geen moment alleen gelaten ook als de moeder even kort weg moet. Een week na de geboorte, vindt er een grootse ceremonie plaats waarin de naam van de baby bekend wordt. De kinderen worden over het algemeen vernoemd naar familieleden of vrienden. De vader is verantwoordelijk voor het regelen van de naamgevingsceremonie en brengt alle mensen op de hoogte. De ceremonie vindt plaats in de ochtenduren door een marabout die een lokje haar van het kind afknipt (of scheert) terwijl hij een gebed prevelt. Dan ademt hij in het oor van het kind and fluistert de naam. Deze naam wordt later luid geproclameerd door een griot, de marabout of de grootvader. Terwijl de naam wordt gefluisterd, wordt buiten een schaap geofferd. De gasten krijgen kolanoten en zoetigheden aangereikt, en het haarplukje wordt begraven. De Serer maken met deze haarplukjes amuletten (gris-gris) die de baby rond zijn middel draagt tot hij of zij kan lopen. Daarna wordt het geld begraven. De gasten brengen kleine cadeautjes mee voor het kind en voor de griot. Later op de dag serveert men een grote maaltijd voor alle gasten, gevolgd door muziek en dans. Daarna vindt er een grote ceremonie "fote" genaamd plaats waarin het uitwisselen van cadeau's tussen verschillende families centraal staat. Deze uitwisseling van cadeaus en geld wordt nauwkeurig op papier bijgehouden en schept voor volgende gelegenheden verplichtingen.

Besnijdenis

Kind © Tuki SenegalWordt door de Islam voorgeschreven, en diende in vroegere dagen vooral als een teken voor het begin van volwassen worden. Het was een soort passage naar een nieuw leven met nieuwe verantwoordelijkheden. De juist besneden jongetjes zijn op straat eenvoudig te herkennen aan hun zeer lichtgekleurde jurken en bijbehorende hoofdkappen. In de steden worden de jongetjes in de leeftijd van 5 tot 7 meestal besneden door een arts of verpleger in het ziekenhuis. Het besnijden van vrouwen is in Senegal sinds een aantal jaren verboden. Waarschijnlijk gebeurt het nog steeds in afgelegen dorpen waar de controle over een dergelijk verbod nauwelijks gecontroleerd wordt. Onder de Wolof en de Serer komt het besnijden van vrouwen van oudsher al weinig voor. Echter onder Peul, Diola en Toucouleur meisjes is het bijna 100%.

Begrafenissen

Joal © Tuki SenegalZoals in alle islamitische en christelijke gebruiken die in Senegal gangbaar zijn, zijn ook bij overlijden nog oudere gebruiken nog steeds in zwang die meer een traditionele of animistische herkomst hebben. Het begraven van de doden gebeurt veelal binnen 6 uur na het overlijden, indien de omstandigheden meewerken. Alles rond de begrafenis wordt geregeld door de achtergebleven familieleden. Volgens Islamitisch gebruik wordt het lichaam gewassen en in een zeven meter lang doek gewikkeld (Alleen bij christelijke begrafenissen worden mensen in hun kleding en in een kist begraven). Dan wordt het lichaam meegenomen naar de moskee waar bij het lichaam gebeden wordt. Vaak wordt het lichaam dan nog eens extra bedekt met een stuk stof afkomstig van een pelgrimage naar Mekka, dat kan geleend worden als de dode niet zelf naar Mekka is geweest. De vrouwen blijven thuis achter, terwijl de mannen het lichaam naar de begraafplaats brengen. De vrouwen bezoeken de begraafplaats vaak later. Gedurende de ceremonies laten de vrouwen hun tranen de vrije loop dat op zich wordt bijna als een ritueel beschouwd. De derde dag na het overlijden wordt de dode herdacht met speciale gebeden, tevens wordt dan de erfenis afgehandeld. Na 8 dagen volgt een volgende ceremonie waarin koranrecitaties een belangrijke rol spelen. Vaak wordt er een schaap geslacht om een maaltijd te bereiden voor de aanwezigen. De 40e dag markeert de overgang van de ziel naar de hemel en op deze dag worden de begrafenis gebeden afgerond. Een weduwe blijft ongeveer 4,5 maanden in een soort afzondering. Dit gebruik is ontstaan doordat bij een eventuele zwangerschap de familie weet dat het kind van de overleden echtgenoot is. De weduwe draagt tijdens die periode geen sierraden en geen vlechtjes in het haar om haar zelf niet aantrekkelijk te maken voor anderen. Heeft de vrouw een betaalde baan dan is deze van rechtswegen gegarandeerd tijdens deze periode. Een weduwnaar wordt geacht zich discreet te gedragen na het overlijden van zijn vrouw maar kent geen periode van afzondering.

  reis door
.

De bevolking van Senegal

naar menu landeninfo landeninfo
Lees hier meer over de bevolking van Senegal

Evenementen en feestdagen in Senegal

naar menu landeninfo landeninfo
Links naar sites over evenementen in Senegal

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaanboek een individuele rondreis bij TMreizen

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl