gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De cultuur van Senegal - Muziek

reis terug  

Griots

Sabar © Tuki SenegalZoals veel zaken is muziek bij de Wolof, Mandinka, Toucouleur en Serer sterk verbonden sociale klassen in de maatschappij. De Diola vormen hierop een uitzondering.
In vroegere tijden was het met name de lagere klasse (griots) die de hogere klasse vermaken met hun muzikale activiteiten.
De klasse van de Griots is in te delen in 2 groepen:
- sprekers
- muzikanten

De rol van de griot in de maatschappij heeft alles te maken met communicatie: orale literatuur, genealogie, het overbrengen van belangrijke sociale en diplomatiek berichten, talking drums, oorlogs drums, dans drums, muziek, verhalenvertellen.
Oorspronkelijk waren Griotfamilies verbonden met bepaalde adelijke families.Zij kregen bescherming en een goede beloning in ruil voor hun diensten.
Tot de koloniale periode leefden de griots voornamelijk apart van alle anderen in speciale dorpen. Net als de barden in het middeleeuwse Europa mochten zij niet onder de grond begraven worden. Zo werd voor hen in holle Baobab-bomen een geschikte laatste rustplaats gevonden.

In de 19e eeuw werden er diverse religieuze oorlogen gevoerd en samen met de opkomt van het kolonialisme werd dit de adelijke families fataal. De Europeanen stelden bestuurders aan die geen banden hadden met de oude adelijke stand. Met dit verlies aan macht en middelen was het voor deze families niet langer mogelijk de griots voor hun diensten te betalen. Hierdoor waren de griots gedwongen voor verschillende families te gaan werken om zo in hun onderhoud te voorzien.

Zo werden griots steeds meer een soort algemene entertainers die minder bezig waren met genealogie en geschiedenis. Hoewel de omstandigheden veranderd zijn hebben de oude adelijke families de banden met hun griots nooit helemaal verbroken. Nog steeds worden zij veelvuldig ingezet bij gelegeheden als huwelijk, naamgevingsfeest en begrafenissen. In het laatste geval is het vaak een sprekende griot de de condoleances over en weer proclameren.
Bij veel ceremonies vormen de griots het doorgeefluik voor cadeaus of fungeren zij al onderhandelaar over de bruidsprijs.
Vandaag de dag werken er ook veel griots in het theater. Anderen zijn moderne muzikanten in een van de vele bands die het land rijk is.

Niet alle muzikanten zijn griot. De oprichting van het conservatorium voor muziek en dans in Dakar heeft voor de nodige problemen gezorgd in een aantal families waarvan leden zich op deze school hadden aangemeld. Vanuit de traditie is dit te begrijpen: eeuwenlang was het het alleenrecht van de griot om zelfs maar een muziekinstrument aan te raken of te bespelen. Dit begint langzaam te veranderen.

De griots zijn zeker verantwoordelijk voor het overbrengen van een fantastische en zeer uniek muziektraditie. Muziekstukken en liederen worden nog steeds doorgegeven van vader op zoon. Maar ook specifieke dansen en het vervaardigen van instrumenten is veelal aan de griots voorbehouden. Het maken van muziekinstrumenten is met veel mystiek omgeven omdat de instrumenten een ziel wordt toegedicht die zijn eigen taal spreekt, die van de muziek.

Lees hier meer over de muziek van Senegal

Lees hier meer over de muziekinstrumenten van Senegal

reis terug  
.

Evenementen en feestdagen in Senegal

naar menu landeninfo landeninfo
Links naar sites over evenementen in Senegal

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl