gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De cultuur van Senegal - de Islam

reis terug  

Een heel Afrikaanse vorm van Islam

bidden © Tuki SenegalSenegal is voor ongeveer 90% Islamitisch, de overige 10% zijn met name Christenen en Animisten (traditionele natuurreligies).
De Islam is nadrukkelijk aanwezig, maar toch is er een groot verschil met de Islam zoals die wordt beelden in Arabische landen. Grenzend aan het overgangsgebied tussen de Arabisch georiénteerde Magreb en de het zogenaamde Zwarte Afrika is de Islam al in de 13e eeuw via het Noorden naar Senegal en Mali gekomen.
In de loop van de 18e eeuw is het gebied definitief door de Islam veroverd. In die tijd werd de Islam overgenomen zoals deze werd gepraktiseerd in de Arabische wereld. In Senegal vermengden de Islamitische gebruiken zich snel met traditionele elementen van het Animisme. Hieruit ontstond een heel Afrikaanse vorm van Islam die aan het einde van de 19e eeuw een officiéle vorm aannam met de komst van de Senegalese Profeet Cheikh Amadou Bamba. Hij werd de stichter van de Broederschap van de Mouriden. De broederschappen spelen een zeer belangrijke rol, ook in de moderne Senegalese samenleving.
Aan het hoofd van een broederschap staat de Khalief, gevolgd door grotere en kleinere leiders (marabouts) met aan de basis de Taalibé, de volgelingen.
Hier volgt een overzicht van de grootste broederschappen in Senegal:

Touba © Tuki SenegalDe Tidjanes
Gesticht door de Algerijn Cheikh Ahmed Tidjane in de 18e eeuw. De broederschap is in Senegal verspreid door de El Hadj Malik Sy (1855-1922). De religieuze hoofdzetel van deze broederschap vinden we in de stad Tivaouane. Het zijn de nakomelingen van Malik Sy die nog steeds de volgelingen leiden.

De Qadir
Deze broederschap werd in 1166 in Bagdad gesticht door Abel Qadir el Djilani, en heeft vooral veel aanhangers in Noord-Afrika en is via Mauritanié in Senegal terechtgekomen. De broederschap heeft naam gemaakt door zijn tolerantie en betrokkenheid bij de armen. Spirituele beleving is aangepast aan elke individuele gelovige. De broederschap kent vele onafhankelijke gemeenschappen met een eigen religieuze leider. Dit is de oudste broederschap actief in Senegal.

De Layennes
Wijdverspreid onder de Lebou, de oorspronkelijke bewoners van de regio rond het huidige Dakar. De broederschap wordt gekarakteriseerd door het geloof dat hun stichter een reïncarnatie is van de profeet Mohammed. Verder is de dagelijkse religieuze praktijk zeer sterk beļnvloed door traditionele animistische gebruiken zoals magie.

Mouriden
Samen met de Tidjanes heeft deze broederschap verreweg de meeste aanhangers. Het Mouridisme is ook de meest Afrikaanse variant van de Islam. Gesticht door Cheikh Amadou Bamba (eind 19e eeuw). Deze was niet alleen een groot religieus leider maar ook een verbeten tegenstander van de koloniale overheersing van de Fransen. Wie door Senegal reist zal zijn beeltenis overal tegenkomen. Talrijke legenden vertellen over de wonderen die hij heeft verricht. Discipline en eenheid maken de Mouriden tot de meest dynamische broederschap in Senegal. De leer is eenvoudig en gemakkelijk na te leven, de nadruk ligt op de praktische uitvoering (werken is een vorm van bidden). De volgelingen van Ibra Fall (beste vriend en beschermer van Bamba) vaak herkenbaar aan hun patchwork kleding en dreadlocks, volgen deels andere regels die nog meer toegespitst zijn op werken. Je zult ze vaak aantreffen op straat waar ze al zingend geld ophalen voor de door de Khalief opgezette scholen en gezondheidscentra. Hierdoor zul je in heel Senegal weinig bedelaars tegenkomen.

Interessante site over Cheikh Amadou Bamba en zijn Mouriden-broederschap

De macht van de Marabouts:
een historisch overzicht

Om de huidige sterke positie van de marabouts te begrijpen is het nodig even in de geschiedenis te duiken.
Met de komst van de Islam, in eerste instantie meegebracht door Noordafrikaanse kooplieden en reizigers, later in de vorm van religieuze oorlogen (9e & 11e eeuw), vonden islamitische geleerden hun weg in de Wolof-samenleving. Deze geleerden genoten hoog aanzien omdat ze konden lezen en schrijven. Zij namen al vrij snel de taak van de traditionele genezers over, namen deel aan ceremonién rond de kroning van een nieuwe koning en ceremonién rond geboorte, besnijdenis, huwelijk en begrafenissen. Tevens hadden zij natuurlijk de taak de Wolof als Islamieten op te voeden, dus het leren van gebeden en geloofsbeleving hoorde ook tot hun takenpakket.
Zo ontstonden er twee groepen van Marabouts:
de Serigne Lamb, die voor de vorsten werkten en de Serigne Fakk Tall.
Het feit dat dorpen van hoogstaande Marabouts vaak door slavenjagers werden overgeslagen, maakte hen tot toevluchtsoord van politiek vervolgden. Door het beéindigen van de slavenhandel, de oprukken van de Fransen naar het binnenland en de invoering van de pindateelt volgde in de 19e eeuw het verval van oude maatschappij-strukturen en de val van de Wolof koningen.
Door het verbouwen van aardnoten en de verkoop van oogst aan de Fransen verschaften de boeren zich voor het eerst een inkomen. Hierdoor kon iedereen wapens aanschaffen en werd het geweldmonopolie van de vorsten doorbroken. De Marabouts steunden de bevolking hierin. De islam groeide zo uit tot de religie van de onderdrukten.
Nadat aan het eind van de 19e eeuw Amadou Bamba tot symbool van verzet tegen de Fransen werd en er verhalen de ronde deden dat hij uit zou zijn op een totale vernietiging van de Fransen in Senegal, werd hij tweemaal uit het land verbannen. Hierdoor werd zijn aanhang alleen maar groter!
De Islam bewerkstelligde op deze manier een soort sociale revolutie die door de Fransen op alle mogelijke manieren werd onderdrukt. Koran scholen werden gesloten en de Marabouts werden scherp in de gaten gehouden. Tegelijkertijd openden zij scholen waar de Franse taal en moraal werd onderwezen. Ook werd per dekreet verboden dat de Marabouts hun volgelingen organiseerden om te werken, om zo ook de economische macht van Islam te breken. Al deze maatregelen boden echter weinig resultaat. Het Franse roer werd omgegooid en de macht van marabouts werd aangewend om zelf meer macht te verkrijgen. Met name door een levendige ruilhandel in diensten en gunsten kwam een samenwerking op gang. Zo ronselde Amadou bamba's opvolgers soldaten voor het Franse leger gedurende de eerste wereldoorlog, dit in ruil voor privileges.
Moskeebezoek © Tuki SenegalDe Fransen speelden behendig de onenigheid die er tussen verschillende Marabouts bestond uit om zo de macht te breken. Dat lukt echter maar gedeeltelijk. Ook nu nog spelen de verschillende broederschappen een belangrijke politieke rol. Zo geven de Khaliefs en Marabouts stemadviezen bij de verkiezingen die vaak door volgelingen blindelings worden gevolgd.

Islam in dagelijkse praktijk
De islam in Senegal is zeer eigen en daarom niet te vergelijken met de vormen die wij in Nederland zo gewend zijn van de in ons land levenden Turken en Marokkanen en van de beelden op televisie. Het is zeker niet zo dat mensen minder religieus zijn. Integendeel, het geloof is een zeer belangrijk deel van het dagelijkse leven. Dat is wellicht ook de reden dat het zeer praktisch is ingesteld. Bidden, vasten, het dragen van hoofddoeken en het bedekken van het vrouwenlichaam is veel minder strikt dan in de Arabisch georienteerde landen.

Lees hier alles over de traditionele religie van Senegal

Info over de religie in Senegal
reis terug  
.

Evenementen en feestdagen in Senegal

naar menu landeninfo landeninfo
Links naar sites over evenementen in Senegal

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl