gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De cultuur van Senegal - Religie

reis terug  

Traditionele religie in Senegal

Traditionele gebruiken en riten worden door bezoekers vaak afgedaan als bijgeloof. De vaak zeer serieuze overtuiging van de mensen werkt bij Europeanen vaak op de lachspieren. Voor de Senegalezen is het echter een belangrijk onderdeel van zijn dagelijks leven.
Veel jongeren maken gekscherende opmerkingen over deze ongrijpbare geesten en bijgelovige zaken maar als puntje bij paaltje komt zullen ook zij vaak teruggrijpen op traditionele gebruiken om het kwaad te lijf te gaan.
Het is dus belangrijk om respect voor deze praktijken aan de dag te leggen.

Van alle etnische groepen in Senegal hebben met name de Diola en de Serer nog sterke banden met traditionele religies. Alle Senegalezen zijn echter nog steeds gevoelig voor het bovennatuurlijke aspect van het traditionele geloof.
Een aantal kleine etnische groepen zoals de Mandjaks en Bassari zijn nog steeds Animisten. Het animisme gelooft dat alle objecten in de natuur, natuurverschijnselen, en het universum een ziel en een geweten hebben. Het vereren van objecten of fetischen (objecten met magische krachten) en magie behoren tot de riten en gewoonten van de animisten.

Sjamaan © Tuki SenegalHet geloof in magie is wijdverspreid in Senegal. Ook is er een geloof dat er duistere krachten bestaan die je leven behoorlijk moeilijk kunnen maken. Om daar tegen beschermd te worden roep je de hulp in van individuen die op verschillende manieren bescherming kunnen bieden. Sjamanen, kruidenspecialisten en marabouts worden vaak benaderd om onheil af te wenden. Dit is met name in periodes waarin men gelooft meer bloot te staan aan kwade invloeden zoals bij de geboorte van een kind, een huwelijk en bij besnijdenis.

De islamitische marabout kan een aantal gebeden doen om een situatie te verlichten of te veranderen. Ook kan hij gris-gris vervaardigen, deze bevat dan koran-teksten die op een bepaalde situatie van toepassing zijn en zo verlichting kunnen brengen. Deze teksten worden nauwkeurig uitgezocht en geschreven door de marabout en vervolgens door een leerbewerker verpakt. De gris-gris worden op het lichaam gedragen of op een speciale plek in huis bewaard.
Een aantal situaties waarin de hulp van de marabout wordt ingeroepen:

  • bescherming tegen kwade geesten
  • verbetering van status zoals het krijgen van werk, het vinden van een geliefde of huwelijkskandidaat of promotie
  • vloeken om zo rivalen (op het werk, binnen het huishouden etc) het uitschakelen door middel van verdwijning, ziekte of zelfs dood.
  • genezing

ceremonie © Tuki SenegalZo staan de Lebou in Cap Vert bekend als zijnde zeer bedreven in het genezen van mentaal zieken, het uitdrijven geesten, het oplossen van vruchtbaarheidsproblemen, impotentie en het oplossen van ruzies tussen mensen.
Dit alles wordt tegengegaan in een ceremonie, Ndeup genaamd. Tijdens de ceremonie wordt er gecommuniceerd met de geesten.

Ook de moderne wetenschap heeft veelvuldig onderzoek gedaan naae de werking van de kruidenmengsels die bekend staan om hun helende werking en geconstateerd dat ze genezende effecten hebben. Vaak is ook het heilige geloof in de werking ervan, een psychologische oppepper die zijn uitwerking niet mist.

Toekomst voorspellen
De Wolof geloven dat er mensen bestaan die de toekomst kunnen zien. Zij worden Seetkat genoemd. Veelal bouwen zij een vaste klantenkring op die regelmatig een bezoek brengen om hun nieuwsgierigheid over de toekomst te bevredigen.
Vaak worden kauri schelpen gebruikt voor het voorspellen van de toekomst. Deze wordt gelezen in de positie en ligging van de schelpen.

(Bij) geloof in de dagelijkse praktijk
In het dagelijkse leven loop je vaak aan tegen zeer wijdverspreide algemene overtuigingen als:
Koop nooit zout, peper of naalden na het vallen van de duisternis. Iemand die 's avonds zout verkoopt zal slachtoffer worden van roddels. Peper is de bron van wilde en onjuiste verhalen en de naalden zijn een teken van armoede.

Andere overtuigingen zijn verbonden aan de dagen van de week en zijn per etnische groep verschillend. Een aantal zaken worden ondersteund door verklarende verhalen maar van de meeste gebruiken is het verhaal vergeten en blijft het gebruikt gewoon bestaan en blijven de mensen het volgen.

Reizen
volgens de Serer zijn maandag en donderdag geschikte reisdagen bij uitstek. Dinsdagen zijn uitermate ongeschikt. Dit is terug te wijzen op een bekende oude legende waarin de mannen van een dorp voor de koning ten strijde trokken en nooit terugkeerden. Dit was op een dinsdag
Wassen
De Serer wassen nooit op zondag, anderen nooit op zaterdag. Sommigen wassen en vegen nooit op woensdag, want dat brengt ongeluk.

Lees hier alles over de islam van Senegal
Pagina over taboes, en zaken die geluk of ongeluk brengen
reis terug  

.

Evenementen en feestdagen in Senegal

naar menu landeninfo landeninfo
Links naar sites over evenementen in Senegal

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

boek een individuele rondreis bij TMreizen

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl