gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De flora van Senegal

Een verscheidenheid aan landschappen

Baobabboom © Tuki SenegalSenegal ligt in een overgangsgebied tussen twee klimaat zones, hierdoor is er een verscheidenheid aan landschappen te ontdekken in dit land.

In Noord Senegal, het droogste gebied van het land, tref je voornamelijk een karige, doornige, hittebestendige begroeiing aan . Hoe meer je naar het Zuiden trekt , en de neerslaghoeveelheid toeneemt, des groener en dichtbegroeider het wordt.

Menselijk handelen (veelal ten gevolge van de extensieve pindaverbouwing) heeft echter duidelijk zijn stempel gedrukt en de woestijn rukt in moordend tempo op in het Noorden van het land.

De Baobabboom
De Baobab (Adansonia digitata) oftewel de Apenbroodboom is zeker een van de meest in het oogspringende natuurverschijnselen van Senegal. De bomen die soms wel een hoogte van 30 meter kunnen bereiken zijn karateristiek voor het steppenlandschap. De boom kan grote hoeveelheden water vasthouden en zo lange droge periodes overleven. De boom is het grootse deel van het jaar volledig bladerloos wat hem bijna tot een bizarre verschijning maakt. De Baobab wordt met veel mystiek omhult. Het is ook het symbool van de staat Senegal.
Met name de diepe wortels en het feit dat alles aan de boom nuttig is, hebben de Baobab centraal gesteld in een groot aantal overleveringen.

De Kapokboom
Een andere opvallende boom, die voornamelijk in het natte Zuiden voorkomt is de Kapokboom (Bombax costatum). De boom draagt in de vrucht een katoenachtige pluis die gebruikt wordt om onder andere matrassen te vullen. Het zijn echter de soms manshoge plankwortels die de boom tot een opvallende verschijning maken. De bomen kunnen tot 60 meter hoog worden en worden in de Casamance vaak als heilige bomen beschouwd. In de dorpen Mlomp, Djembering en Abene vind je een aantal bijzonder mooie exemplaren.

Wat zou een land aan de rand van de tropen zijn zonder palmen? je treft ze dan ook in grote getalen aan langs de kust. Met name de Olie- en Cocospalmen komen erg veel voor.
Mangrovebossen (in de verschillende rivierdelta’s) met hun delicate voorplantingssysteem hebben moeite om in de huidige tijd te overleven maar zijn vooralsnog in ruime mate aanwezig in de Casamance en Saloum delta.

Behalve al deze nuttige planten zijn er nog een aantal sierplanten die het goed doen in Senegal. Met name de donkerrode en lilla kleurige Bougainvillea zie je over vele muren en schuttingen hangen. Zij geven bijvoorbeeld het eiland Goree een bijzondere uitstraling.
Opvallend is ook de vuurrode vlammenboom ook wel vuuraccacia genoemd, die in het voorjaar bloeit.

.

Natuurgebieden in Senegal

naar menu landeninfo landeninfo
Informatie over natuurgebieden in Senegal

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan


   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl