gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De geschiedenis van Senegal

Senegambia

Het huidige Senegambische grondgebied werd al vroeg bevolkt door verschillende heersers die kleine vorstendommen onderhielden. Zo ontstond de staat Tekrur beheerst door de Soninkť en Toucouleur, gelegen in het dal van de Senegalrivier.
In dit gebied had de islam al vroeg voet aan de grond gekregen maar in de invloed van de religie was beperkt.
Met name het grote Ghana rijk (9e tot de 11e eeuw) gelegen ten oosten van het huidige Senegal had grote invloed. Het rijk draaide op de enorme goudvondsten die in gebied werden gedaan.
In de 14e eeuw wisten de legendarische Wolof-koning Ndiandian Ndiaye de bestaande vorstendommen te verenigen in het grote Wolofrijk: Djolof. In het midden van de 16e eeuw viel het rijk uiteen in een viertal zelfstandige staatjes: Walo, Baol, Kayor en Djolof. Deze bleven tot ver in de 19e eeuw voortbestaan. Deze rijkjes bevonden zich in het midden en het noorden van het huidige Senegal.
In het oosten en het zuiden lag het rijk Gabou. Ooit begonnen als een onderdeel van het grote Malirijk, werd het in de 16e eeuw onafhankelijk. De ondergang van dit rijk kwam in de loop van de 18e eeuw.
Aan het einde van de 15e eeuw werd het Tekrur rijk weer leven in geblazen door de Peul-leider Tenguela en zijn zoon Koli. In korte tijd veroverden zij de gehele Senegalvallei en stichtten er de streng islamitische staat Fouta Tooro. Het uiterste zuiden van Senegal dat voornamelijk bewoond wordt door de Diola is geheel vrij gebleven van staatsvorming. Er is daar sprake van een zeer platte maatschappij zonder enige vorm van hiŽrarchie.

Komst van de Europeanen

Vanaf de 15e eeuw zetten Portugezen voet aan wal in West Afrika. Zij handelden in Arabische gom, goud en slaven. Later volgenden de Hollanders, de Fransen en de Engelsen. Hollandse aanwezigheid in Senegal is terug te vinden in de naam Goree (Goede Reede), het eilandje voor de kust van Dakar. De Fransen vestigden zich voor het eerst in het dorpje N'dar dat tot Saint Louis werd omgedoopt en tot 1956 de hoofdstad van Frans West Afrika bleef.

Slavenhandel

Door een groeiende behoefte aan arbeidskrachten op de opkomende suikerplantages in West-Indie, bloeide de slavenhandel levendig. De jacht op slaven heeft diepe sporen nagelaten in geheel west Afrika. Gedurende vier eeuwen werd steeds de sterke en productieve middenlaag van de bevolking weggehaald. Dit heeft de ontwikkeling van het gebied danig in de weg gestaan.
De Europese slavenhandelaren speelden vorsten in de kustgebieden tegen elkaar uit, wat leidde tot burgeroorlogen en verzwakking van die staten. Zo werd ook de basis gelegd voor de annexatie van Senegambia door Frankrijk en Groot-BrittanniŽ. Slavenhandel werd in 1807 door de Britten en in 1815 door de Fransen verboden.

Om een idee te geven over het aantal mensen dat van werd weggevoerd uit het westen van Afrika: 16e eeuw: 1 miljoen, 17e eeuw: 3 miljoen, 18e eeuw: 7 miljoen, 19e eeuw: 4 miljoen. In totaal kom je dan op zo'n 15 miljoen mensen. Hierbij moet nog toegevoegd worden het aantal mensen dat tijdens de jacht of de overtocht het leven liet. Bovendien werden tussen de 9e en 19e eeuw ook via de transsahara-handel nog eens 15 miljoen slaven door de Arabieren uitgevoerd.

Franse overheersing

In de loop van de 19e eeuw veranderde de manier van kolonialiseren. Het was niet langer het opzetten van een netwerk van handelsposten, maar het in bezit nemen van grond dat belangrijk werd. En Frankrijk was daarin niet alleen. Onder grote rivaliteit stortten vele Europese mogendheden zich in de strijd om Afrika. In 1884/1885 werden de koloniale grenzen definitief getrokken op de Conferentie van Berlijn.
In Senegal is het met name de Franse gouverneur Faidherbe die de zaken in 1854 heel serieus gaat aanpakken. Via de oevers van de Senegal tot ver in Mali voert hij zijn veroveringstochten uit. Hij ondervindt hierbij de nodige tegenstand van de bevolking. Met name de legers van de legendarische Toucouleur El Hadj Omar Tall maken het hem moeilijk en zijn slecht met veel geweld te verslaan. Dat lukt uiteindelijk in 1860 bij Medina in Oost Senegal.
Na deze overwinning werd Saint Louis de hoofdstad van Frans West Afrika. Vlak voor de kust bij het eiland Goree, dat ook een belangrijke Franse basis vormde, werd de stad Dakar gesticht om het kleine eiland te ontlasten. Er werd een bestuurlijk kader opgebouwd van verfranste Senegalezen, de economie werd gecentraliseerd en in de landbouw ontstond een monocultuur van aardnoten. De teelt van aardnoten heeft geleid tot een volledige uitputting van de grond.
Hoogtepunt van de Franse assimilatie was het inzetten van Senegalese soldaten (tiralleurs) in Frankrijk tegen de Duitsers tijdens WOI. Als tegenprestatie kregen de zwarte inwoners van Dakar, Goree, Rufisque en Saint Louis een quasi-Frans burgerschap verleend.

Dekolonisatie

Het loslaten van met name de Afrikaanse kolonies is voor Frankrijk een moeizaam proces gebleken dat eigenlijk tot op de dag van vandaag voortduurt. Op dit moment is Frankrijk de slag om Afrika toch echt aan het verliezen. Direct na de tweede wereldoorlog stortte Frankrijk zich in een verbeten strijd om de koloniŽn te behouden. Dat resulteerde in een bloedige oorlog in Vietnam (1954) en Algerije (1954-62).
De Gaulle, in 1958 tot Franse president gekozen, stelt voor West Afrikaanse koloniŽn zelfstandigheid binnen een Franse gemeenschap te geven. Onder Franse leiding en met Franse financiŽle steun konden de inmiddels 8 gebieden verder werken aan de toekomst. Referenda werden nog in dat zelfde jaar gehouden. Nadat Guinee voor volledige zelfstandigheid had gestemd en hierna door de Fransen op slag werd verlaten, met medeneming van alles dat maar los en vast zat, kozen de 7 andere landen eieren voor hun geld.

Onafhankelijkheid voor Senegal

De leidende politicus in die tijd was de katholieke Sťrer Leopold Sedar Senghor. Deze was een voorstander van zelfstandigheid binnen de Franse Gemeenschap, met als doel een de eenheid van West Afrika te behouden. Dit stuitte echter op tegenstand. Ivoorkust lag dwars en ook de Fransen zagen niets in een dergelijke sterke eenheid die moeilijk te manipuleren zou zijn. De overgebleven unie van vier staten -Senegal, Mali, Niger en Burkina Faso (toen nog Opper-Volta)- viel als snel uiteen. Senegal en Mali gingen nog een tijdje samen verder maar dat eindigde ook op 20 augustus 1960. De onafhankelijke republiek werd uitgeroepen met Senghor als president.

Met medewerking van Senegalweb

.

Laatste nieuws

naar menu landeninfo landeninfo
Ga naar deze pagina voor het laatste nieuws over Senegal

Historische plaatsen

naar menu landeninfo landeninfo
Lees meer over de historische plaatsen van Senegal

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele reizen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaanboek een individuele rondreis bij TMreizen

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl