gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Costa Rica - Caño Negro

reis terug  

Refugio Nacional de Vida Silvestre Caño Negro

Cano NegroDit 9969 hectare grote natuurgebied bij de grens met Nicaragua is een van de belangrijkste ‘wetlands’ van het Amerikaanse continent en een van de belangrijkste natuurgebieden van Costa Rica. De Rio Frio (de koude rivier) stroomt door het Caño Negro natuurgebied en vormt tijdens het regenseizoen (mei-oktober) een 800 hectare groot meer. Het wetland is vooral geliefd bij vogelaars. In het park leven maar liefst 350 soorten vogels en Cano Negro is dan ook een van de beste parken in Costa Rica om grote aantallen watervogels te zien. Van december tot april komen de vogels op de modderige bodem van het inmiddels weer drooggevallen meer af. In de tijd van de vogeltrek rusten hier duizenden vogels uit om op krachten te komen voor het vervolg van hun reis naar Zuid-Amerika. Vooral witte ibissen, koereigers, kaalkopooievaars, bigua-aalscholvers, rode lepelaars en zwartbuikfluiteenden komen in Cano Negro veel voor. Je maakt een redelijke kans op een ontmoeting met de de befaamde en zeer bedreigde reuzenooievaar, de grootste vogel van Centraal-Amerika.

In het afgelegen en dunbevolkte gebied leven ten minste 160 soorten zoogdieren zoals brulapen, spinapen en kapucijnapen. Er leven ook grotere zoogdieren als poema's, jaguars en tapirs. Verder maak je er kans luiaards, reuzenmiereneters, kaaimannen, rivierschildpadden, otters en leguanen te zien. Hoewel het Caño Negro natuurgebied ook voet- en ruiterpaden heeft, is het wildleven het makkelijkst vanuit een bootje te observeren.

Bootjes zijn inclusief bootsman te huur bij de steiger van het dorp Caño Negro, waar ook het rangerstation ligt waar je entree betaalt en eventueel kunt slapen (vooraf bespreken, dan verzorgen de rangers ook je maaltijden). Het dorp zelf stelt weinig voor, er staan wat gebouwtjes rond een weiland waar wat paarden grazen. Het Caño Negro natuurgebied is van 8.00 tot 16.00 uur voor bezoekers geopend.

Het dorp Caño Negro en de ingang van het park liggen aan de dirtroad tussen Upala en Los Chiles, een grensplaatsje met Nicaragua. In het droge seizoen (december tot april) is deze weg voor alle auto’s begaanbaar, maar in het regenseizoen (mei tot oktober) is een 4WD meestal vereist. Naast de auto kun je met de bus vanuit Upala, Los Chiles of de hoofdstad San José naar het park rijden. Er komen hier relatief weinig toeristen aangezien de meeste dagexcursies vanuit La Fortuna niet in het èchte Caño Negro park komen, maar een stuk ervoor plaatsvinden bij Los Chiles.

In het Wildlife Refuge Caño Negro zijn diverse projecten ter bescherming van de flora en fauna opgezet. Het “Recate del pez Gaspar” is een project ter bescherming van de Garfish. Dit Amerikaanse riviermonster kan wel honderd jaar oud worden en leefde al ten tijde van de dinosauriërs. De vis lijkt met zijn langgerekte platte bek met scherpe tanden een beetje op een alligator en wordt ook vaak de alligatorsnoek genoemd.
De alligator gars zijn vaak bruin tot zilver en olijfgroen van kleur en hebben een roomachtige glans op de huid. De soort kan tot wel 3 meter lang worden met een gewicht van ruim 100 kilo! Het zijn roofvissen die op de loer liggen tussen waterplanten en riet. Ze doen zich vaak voor als een drijvend stuk hout om zo de prooi te misleiden en te grijpen met de lange bek met vlijmscherpe tanden. De Alligator Gar kan twee uur boven water overleven door het gebruik van zijn zwemblaas, die eveneens dient om adem te halen in zuurstofarm water. Het is de grootste vis van de Gar familie en komt oorspronkelijk uit Noord Amerika.

Het “Ulima”project is door de lokale bevolking opgezet ter bescherming van de lettersierschildpad (Trachemys Scripta).  De lettersierschildpad is een schildpad uit de familie moerasschildpadden (Emydidae). Het is een zeer succesvolle soort die vrijwel overal in Noord- en Zuid-Amerika voorkomt. In Caño Negro is de schildpad echter steeds zeldzamer aan het worden, vandaar dit project.

Het Wildlife Refuge Caño Negro telt ruim 300 plantensoorten. In de nursery van het herbebossingsproject “Sembrando Vida” worden de oorspronkelijke planten en bomen van het gebied gekweekt en hiervandaan weer aangeplant in het Wildlife Refuge Caño Negro.

vissenDe laatste jaren is het Caño Negro natuurgebied ook populair geworden bij sportvissers, die hier bijzondere vangsten schijnen te kunnen doen. Een aantal lodges hebben zich gespecialiseerd in deze vorm van toerisme. In de rivieren van de Cano Negro Wetlands leven ruim 30 soorten zoetwatervissen.

Info over Caño Negro, plus prima kaart

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 bouwstenen
 rondreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Costa Rica samen !

   

                  

© 2017 www.travelmarker.nl