gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Costa Rica - Monteverde

reis terug  

Monteverde Cloud Forest

Nevelwoud van Monteverde © Rob LoosDit sprookjesachtige nevelwoud (bosque nuboso) van Monteverde in het Tilaran gebergte is één van de mooiste natuurgebieden van Latijns Amerika. Het 26.000 hectare grote Monteverde Cloud Forest is dan ook een van de populairste toeristische trekpleisters van Costa Rica.
Monteverde ligt op een hoogte van 900 tot 1850 meter. Door de hoge ligging en vochtigheid (jaarlijks valt er meer dan 2500 mm regen) is de flora er uitbundig. Het nationale park Monteverde herbergt 6 ecostystemen en maar liefst 1500 soorten planten. De bomen zijn begroeid met een weelde aan varens, bromelia's, mossen en orchideeën. Monteverde betekent dan ook letterlijk ‘groene berg’. Het is een groene enclave in een voor de rest vrij droog gebied, iets dat je duidelijk merkt wanneer je het Monteverde Cloud Forest verlaat.

kolibri © Jan AartsIn het Monteverde Cloud Forest leven meer dan een miljard verschillende planten, dieren, insecten, amfibies en meer dan 400 soorten vogels. Monteverde is dus vooral het walhalla voor vogelaars. Met een beetje geluk zie je hier de heilige vogel van de Azteken; de legendarische quetzal. Het is de mooiste vogel van Midden-Amerika en tegenwoordig het nationale symbool van Guatemala. De beste kans om de quetzal te zien maak je vroeg in de ochtend bij de grote vijgeboom achter het laboratorium, op zo'n 300 meter afstand van de entree tot het Monteverde Cloud Forest. Naast groene bergtoekans kun je verder zonder al te veel moeite kolibries van dichtbij observeren bij het bezoekerscentrum van het park. De beroemde gouden padden (Latijn: Bufo periglenes, Spaans: Sapo Dorado) van Monteverde zijn op een raadselachtige wijze van de aardbodem verdwenen. In 1987 werden er nog 1500 padden geteld, in 1988 nog maar één.

Monteverde Cloudforest © Travelmarker ReizenHet gebied is in 1940 gekocht door vijf Costa Ricaanse families. In 1951 vestigde zich een groep Amerikaanse Quakers in Monteverde, die samen met de Costa Ricaanse families de boerengemeenschap heeft opgezet zoals die vandaag bestaat. Nog altijd bedrijven de Quakers hier landbouw. Een van de belangrijkste inkomstenbronnen vormt de kaasfabriek.en fabriceren kaas.

De nevelwouden van Monteverde kregen pas in 1972 bekendheid, toen twee wetenschappers het gebied bezochten en door middel van publicaties de aandacht vestigden op de rijke vogelwereld. Gezamenlijk met de bewoners van Monteverde werd besloten een deel van het gebied als reservaat te beschermen. Het Monteverde Cloud Forest wordt nog altijd door een stichting beheerd, zonder enige overheidsbemoeienis.

Wandelingen door het Monteverde Cloud Forest
Er zijn verschillende wandelingen in door het Monteverde Cloud Forest te maken, met of zonder begeleiding van een lokale gids. Vanaf het bezoekerscentrum zijn drie verschillende wandelroutes uitgezet, waarvan de langste een uur of drie duurt. Zorg ervoor in elk jaargetij iets tegen de regen bij je te hebben (vooral voor je camera). Er worden maar een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen gelaten. Wandel vooral langzaam en stil langs de paden, alleen dan maak je kans op een ontmoeting met het wildleven. Ga het Monteverde Cloud Forest het liefst zo vroeg mogelijk naar binnen, dan is de kans het grootst dat je veel beesten ziet. Vergeet zeker niet je verrekijker mee te nemen of huur er een bij het kaartjesloket. Daar moet je ook vragen om een plattegrond van het park.

Kolibri © Rob LooskolibriNa afloop van de wandeling kun je bij de uitgang de kolibrie galerij bezichtigen, waar een aantal bakjes gevuld met suikerwater hangen. De kolibries komen op deze bakjes af en zijn zo optimaal te observeren. Bezoek ook de vlinder tuin van het Monteverde Cloud Forest.

Skywalk
In Monteverde kun je ook een ‘sky-walk’ maken: wandelend over hangbruggen tussen de boomtoppen kun je op een heel aparte manier de flora en fauna verkennen.

Monteverde praktisch

Monteverde ligt 184 Km ten noordwesten van San José. Voor accommodatie en openbaar vervoer naar andere plaatsen moet je in het nabijgelegen dorp Santa Elena zijn.

Uitgebreide info over Monteverde en omgeving

Reizen naar het Monteverde Cloudforest

Travelmarker Reizen heeft een 'selfdrive' waarin je zelf per 4x4 naar onder andere Monteverde rijdt.

Reisverslagen over het Monteverde Cloudforest

Goed leesbare reisverslagen over het Monteverde Cloudforest. Je kunt er ook naar reisverslagen over andere plaatsen en natuurgebieden in Costa Rica zoeken.
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 bouwstenen
 rondreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Costa Rica samen !

boek een individuele rondreis bij TMreizen   

                  

© 2017 www.travelmarker.nl