gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De geografie van Costa Rica

Een zeer afwisselend land

omgeving van Montezuma © Jan AartsCosta Rica is na El Salvador het smalste land van het continent Amerika. Het land is niet veel groter dan Nederland en door de geringe afstanden goed te bereizen. Het breedste punt is 280 km, en het smalste stuk is nog geen 120 km breed. In het noorden grenst Costa Rica aan Nicaragua en in het zuiden aan Panama. Costa Rica ligt tussen de Caribische zee (in het westen) en de Grote oceaan (in het oosten).

Hoewel het een oppervlakte heeft van 51.100 km², en dus een relatief klein land is, is de landschappelijke verscheidenheid enorm. Het land is met valleien, vulkanen, bergweiden, savannegebied, grillige kusten en tropische regenwouden zeer afwisselend. Deze grote variatie is voornamelijk aan de Cordillera te danken, de noordwest-zuidoost lopende centrale bergketen met dode en actieve vulkanen.

Geschiedenis

Oorspronkelijk waren Noord- en Zuid-Amerika gescheiden. Door vulkanische activiteiten en beweging van de aardschollen zijn eilanden ontstaan die de landengte van Midden-Amerika hebben gevormd. Costa Rica is als landbrug tussen twee continenten op deze manier ongeveer twee miljoen jaar geleden uit de oceaan opgerezen.

Rincon © Jan AartsHet hoogland

In de Cordilleras, de ruggegraat van het land, zijn drie vulkaanachtige massieven te onderscheiden: het vulkanische Cordillera de Guanacaste, de Cordillera Central dat als hoogste top de nog werkende vulkaan Irazú heeft, en de Cordillera de Talamanca. Beide laatste gebergten sluiten de centrale vallei in (Meseta Central), een hoog plateau dat haar vruchtbaarheid dankt aan de vulkanische as. 's Lands hoogste berg is de 3819 m hoge Chirripo, die je kunt beklimmen. Het hoogland is het hele jaar door begroeid met een pracht aan planten en bloemen.

Het laagland

Het Costa Ricaanse laagland bestaat uit een aantal Ilanuras (laagvlakten), met her en der moerasgebieden. Ten oosten van de Cordillera ligt het Caribische laagland, ten westen de pacifische kuststreek. Door de grilligheid van de kusten is de totale kustlengte 1013 Km. Het landschap van de pacifische kuststreek is glooiend. De bossen hebben in het noorden, het laagland van Guanacaste, plaats gemaakt voor uitgebreide veebedrijven. Het schiereiland Peninsula de Nicoya is bergachtig. Meer richting zuiden wordt de centrale bergketen ondoordringbaarder. Hier, niet ver van Panama, vind je veel regenwouden.

Rivieren

Costa Rica telt een groot aantal rivieren. Deze hebben allemaal hun oorsprong in de Cordillera. Hoewel de Río Reventazón met zijn 280 km lengte de langste rivier is, is de brede San Juan de belangrijkste rivier van het land. Beide rivieren eindigen in de Caribische zee. De Río Grande de Tárcoles en de Río Grande de Térrebauit stromen in de grote oceaan, de Río Tempisque in de Golfo de Nicoya.

Info over de geografie van Costa Rica. Geen foto's
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 bouwstenen
 rondreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Costa Rica samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl