gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De geschiedenis van Costa Rica

Pas rond 25.000 voor Christus trokken de eerste mensachtigen via de Beringstraat van Rusland naar Canada. De continenten Europa en Amerika waren op dat moment nog door een landbrug met elkaar verbonden. Naarmate de eeuwen vorderden trokken deze mensen zuidwaarts en uit opgravingen blijkt dat Costa Rica rond 12.000 voor Christus bewoond was door groepen jagers die een nomadisch bestaan voerden.

Rond 3000 v. Chr. vestigden zich groepen uit Mexico en het noordelijk Andesgebied in Costa Rica. De belangrijkste volken die zich hierna ontwikkelden waren de Boruca en de Huetar. In tegenstelling tot haar buurlanden zijn er in Costa Rica geen grote bouwwerken te vinden. Wel introduceerden deze volkeren er rond 500 n.Chr. de goudsmeedkunst.

Rijke kust

het wapen van Costa RicaIn 1502, tijdens zijn vierde en laatste reis naar de Nieuwe Wereld, meerde de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus aan bij het rotseilandje La Isla Uvita in de Baai van Cariari, gelegen op 20 minuten varen afstand van de huidige stad Puerto Limón. Diep onder de indruk van de gouden voorwerpen die de Indianen hem schonken noemde hij het land Costa Rica, 'Rijke Kust'.

In de jaren na Columbus werd het land bezocht door conquistadores vanuit Panama die alleen voor het goud kwamen. Goud vonden ze niet; wel een indrukwekkende natuur en vijandelijke indianenstammen. Ondanks dat het land niet de door Columbus veronderstelde goudschatten opleverde, bleef het haar huidige naam behouden.

Vlag van Costa RicaDe eerste Spaanse nederzetting in het land werd in 1524 gesticht. Door de felle tegenstand van de inheemse bevolking en het ontbreken van goud of andere bodemschatten is er nooit een echte kolonialisatie op gang gekomen. Pas jaren later bereikten de Spanjaarden de goed bewoonbare centrale hoogvlakte van Costa Rica en in 1561 werd daar dan ook de eerste hoofdstad gesticht: Garcímuñoz, een stad die niet veel later alweer verlegd werd en vanaf die tijd Cartago heette.Tot in de 18e eeuw bleven Cartago en de plaats Esparza de enige nederzettingen van enige betekenis. Veel van de oorspronkelijke inwoners van Costa Rica stierven aan Europese ziektes, waardoor aantal indianen eenvoudigweg te klein was (ca. 30.0000) om de in buurlanden zo succesvolle op slavernij gebaseerde economie te runnen. Tot het begin van de 19de eeuw was nog maar twee procent van het huidige Costa Ricaanse grondgebied gekoloniseerd.

In die eeuw was Costa Rica het toneel van een aantal (burger)oorlogen. Op 1 juli 1823 vormden de landen Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala en El Salvadoren de Verenigde Staten van Centraal Amerika. De federatie was echter geen succes en Costa Rica probeerde er in 1824 uit te stappen wat echter intern tot verdeeldheid leidde; In 1835 sloten de steden Heredia, Alajuela en Cartago een verbond (liga) tegen San José en in september brak er weer een korte burgeroorlog uit, de zogenaamde ‘La guerra de la Liga’. San José kwam als overwinnaar uit de strijd en werd de nieuwe hoofdstad van het land. In 1838 verklaarde Costa Rica zich onafhankelijk van de federatie en de strijd die hierop volgde betekende in 1848 het einde van Verenigde Staten van Centraal Amerika. Sinds 1848 staat het land wereldwijd bekend als de República de Costa Rica. 

Costa Rica is tegenwoordig één van de meest stabiele landen in Latijns- Amerika; sinds 1948 zijn er steeds democratische verkiezingen gehouden. Het land kent zelfs geen leger, en wordt hierom ook van het Zwitserland van Midden-Amerika genoemd. Door investeringen in infrastructuur, onderwijs en het verbouwen van koffie en het telen van bananen vanaf het midden van de 19de eeuw en de oprichting van de United Fruit Company aan het einde van die eeuw is Costa Rica een van de welvarendste landen van Midden-Amerika. De enorme groei van het toerisme in de laatste decennia draagt hier een belangrijk steentje aan bij.

Pagina over de geschiedenis van het land. Geen foto's

De geschiedenis van Costa Rica in vogelvlucht

.

Laatste nieuws

naar menu landeninfo landeninfo
Ga naar deze pagina voor het laatste nieuws over Costa Rica

Historische plaatsen

naar menu landeninfo landeninfo
Lees meer over de historische plaatsen van Costa Rica

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 bouwstenen
 rondreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Costa Rica samen !

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl