gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De inwoners van Mexico

De bevolking van Mexico

Mexicaanse kinderen © Travelmarker ReizenTijdens een reis door Mexico zul je onder de indruk raken van de vriendelijkheid en het respect van de Mexicanen. Als je geinteresseerd naar iets vraagt, zijn ze nooit te beroerd om een tijd met je te blijven kletsen. Een groot voordeel heb je dus als je Spaans spreekt.

Zo’n 75% van de bevolking bestaat uit mestiezen, personen die zowel Spaans als indiaans bloed hebben, 18 % is indiaans en de rest is van Europese (creolen), Arabische of Afrikaanse afkomst. Een groot deel van de bevolking van Mexico leeft onder de armoedegrens en ondervoeding komt veel voor. In de deelstaat Chiapas, waar voor het merendeel indiaanse volken leven, braken in 1994 onlusten uit als gevolg van ontevredenheid van deze volken met hun economische en sociale status. De rebellen die voor de onlusten en verschillende politieke acties verantwoordelijk waren, noemen zich de Zapatistas en zijn tot op heden actief.

De Indianen

Oorspronkelijk woonden er vele indiaanse volkeren in Mexico, zoals de Azteken, de Maya’s, de Zapotheken, de Mixteken en vele andere. De Spaanse overheersing maakte een einde aan de politieke en economische autonomie van de verschillende indianenstaten.  Bij de verovering van de Azteekse stad Tenochtitlán vielen 100.000 slachtoffers. Paleizen en piramides werden met de grond gelijk gemaakt en de indianen werden als lijfeigenen gebruikt om een nieuwe stad op te bouwen naar het voorbeeld van steden in Spanje.  Slavenarbeid, ondervoeding, gebrek aan hygiëne, mishandeling  en vooral ziektes die de Spanjaarden meebrachten, decimeerden de indiaanse bevolking.

Tegenwoordig zijn er 56 verschillende indianenvolkeren in Mexico te vinden, alhoewel hun aantal gering is. Ze spreken evenzoveel talen, om nog maar te zwijgen van het grote aantal dialecten. De indiaanse bevolking heeft een achtergestelde positie vergeleken met de rest van de bevolking. Veel mestiezen kijken neer op hun indiaanse landgenoten. Hieronder volgen de belangrijkste indiaanse volkeren:

De Tarahumaras
De bergen van de deelstaat  Chihuahua herbergen de Tarahumaras, die weigeren de Mexicaanse manier van leven te aanvaarden.

De Huichols
In het noorden van de deelstaat Jalisco vind je de Huichols van de Sierra Madre Occidental. Volgens antropologen is dit een bevolkingsgroep die het minst beïnvloed is door het westen.

De Coras
In de deelstaat Nayarit leven afstammelingen van de Coras, die zich lang verzet hebben tegen de Spanjaarden tijdens de Spaanse overheersing.

De Totonaken
De Totonaken leven in het kustgebied van de deelstaat Veracruz en in de Sierra Madre bij Puebla. Van hen is het ritueel bekend waarbij een fluitspeler op een hoge paal van 25 meter staat, terwijl vier vliegers (veladores) ondersteboven aan een touw hangen dat wordt afgewikkeld, zodat ze langzaam draaiend naar beneden komen ‘vliegen’.

De Seris
De Seris wonen in het westen van de deelstaat Sonora. Zij behoren samen met de Lacandones, die wonen in de jungle van Chiapas, tot de kleinste indiaanse bevolkingsgroepen van Mexico.

De Tarascanen
De Tarascanen leven in het noordelijke gedeelte van de deelstaat Michoacán, rondom het meer van Pátzcuaro en op de hoogvlakte van Tarasca. Tegenwoordig leven zij van de visvangst en staan bekend om hun kunstnijverheid.

De Zapoteken en de Mixteken
Rondom de stad Oaxaca zijn nog afstammelingen te vinden van de Zapoteken en de Mixteken. In de deelstaten Yucatán en Chiapas zijn afstammelingen van de Maya’s te vinden die weer onder te verdelen zijn in Tzotziles en Tzeltales.

De Mestiezen

Mestiezen zijn personen die zowel Spaans als indiaans bloed hebben. Een verschil tussen mestiezen en indianen is dat de mestiezen meer individualistisch of familie-gericht zijn, terwijl de indianen zeer gehecht zijn aan hun gemeenschap.
In verband met de mestiezen  duiken de termen ‘machismo’ en malinchismo nogal eens op. Machismo is een houding die mannelijke superioriteit en autoriteit uitstraalt. Het malinchismo heeft te maken met het collectieve inferioriteitscomplex van de mestiezen en hieruit voortvloeiend het verkiezen van alles wat buitenlands is boven het eigen Mexicaanse. De term malinchismo komt van Malinche, de vrouw die de Spaanse veroveraars de weg wees en haar eigen volk verraadde.

.

De Mexicaanse cultuur

naar menu landeninfo landeninfo
Maak kennis met de Mexicaanse cultuur

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl