gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De cultuur van Mexico

Mexicaanse schilderkunst

Volgens velen is het werk van de zogeheten ‘muralisten’, de muurschilders, de belangrijkste bijdrage van Mexico aan de hedendaagse kunst. De muralisten werden beďnvloed door de negentiende-eeuwse schilder José Guadelupe Posada. Posada was een satiricus, hield van zwarte humor en was schilder van volksthema’s.
De drie belangrijkste muralisten zijn Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros en José Clemente Orozco. Zij grepen in de eerste helft van de twintigste eeuw terug op typisch Mexicaanse thema’s.
Diego Rivera (1886-1957) wordt gezien als de eerste muralist. Zijn muurschilderijen zijn te zien in het Nationaal Paleis op het Zócalo in Mexico-Stad, en in de universiteit en het paleis van Cortéz in Cuernavaca.
Frida Kahló, partner van Rivera, is een beroemde Mexicaanse schilderes en Rufino Tamayo een beroemde schilder.
De huidige schilderkunst heeft zijn politieke en sociale gedrevenheid van tientallen jaren geleden verloren. Tegenwoordig bloeit de cartoonkunst. Vooral dagbladen als Uno Más en La Jornada plaatsen dagelijks een stuk of tien politieke prenten. Een van de beste en bekendste cartoonisten is Naranjo.

Mexicaanse literatuur

In Mexico wordt relatief zeer weinig gelezen. Dit komt waarschijnlijk door het lage opleidingspeil van de meerderheid van de Mexicaanse bevolking, maar ook met de economische crisis. Het merendeel van de bevolking legt belangstelling aan de dag voor stripboeken over seks en romances. Zeventig miljoen stripboeken, fotoromans en schandaalbladen vliegen maandelijks de kiosken uit. Een deel van de lectuur, vooral op mannenpubliek gericht, is uitermate gewelddadig. Thema’s zijn: bloed, prostitutie, verraad, aids, corruptie en drugs- en alcoholverslaving.
Toch zijn er schrijvers die internationaal bekendheid genieten, zoals Octavia Paz en Carlos Fuentes. Beiden houden zich, zoals de meeste Mexicaanse schrijvers, intensief met de politieke en sociaal-culturele realiteit van het land bezig. In Cuernavaca woont ook de beroemde Colombiaan Gabriel García Márquez.
De jongere generatie brengt Carlos Monsivais voort, die heel treffende zedenschetsen schrijft van de Mexicaanse maatschappij en columns levert aan verschillende dagbladen. Jonge vrouwelijke schrijvers zijn Elena Poniatowska en Angeles Mastretta. De meest gelezen schrijver is de in 1985 overleden Luis Spotta, die op meesterlijke wijze het PRI-milieu op de hak neemt.

Mexicaanse TV & Radio

Op televisie zijn de ‘telenovelas’ (Mexicaanse soaps) zeer populair.  Zowel nieuwsprogramma’s als telenovelas zijn gericht op de Mexicaanse middenklasse die zich de American way of life tot voorbeeld stelt. Radio is in Mexico vooral een regionaal en commercieel medium. Er zijn honderden radiostations die vaak in een onderlinge concurrentiestrijd verwikkeld zijn. De programma’s worden voornamelijk gevuld met reclame en populaire muziek en er zijn nauwelijks goede nieuwsprogramma’s of programma’s waarin klassieke muziek of jazz te beluisteren valt.

Mexicaanse muziek

Mexicaanse gitariste © Travelmarker ReizenDe Mexicaan is in zijn algemeenheid behoorlijk nationalistisch/chauvinistisch. Dit zie je steeds terug in de folkloristische kleding en de dansen, de vele vlaggen en de Mexicaanse muziek. Muziek heeft een belangrijke plaats in het dagelijkse leven van Mexico. Door de oorspronkelijk bewoners werd muziek tijdens plechtige gebeurtenissen intensief beoefend met ratels, schelpen, fluiten en trommels en dergelijke. Later is deze oorspronkelijke muziek overvleugeld door de Spaanse tradities met nieuwe instrumenten en dansvormen. Ook de Afrikaanse slaven op de suikerplantages rond Veracruz leverden op dat gebied hun speciale bijdrage met ritme- en slaginstrumenten (de marimba).
Na de onafhankelijkheid van Spanje in 1821 voegden andere Europese invloeden zich bij de Indiaans-Spaanse traditie met nieuwe instrumenten zoals de piano, de accordeon en de saxofoon. In 1825 werd er een filharmonisch orkest gevormd in Mexico-Stad en in 1877 kwam er een conservatorium. Vooral in de revolutionaire periode rond 1910 kreeg de concertmuziek een nationalistisch tintje en werden regionale dansstijlen bijzonder populair.
Op het Plaza Garibaldi in Mexico-Stad vindt men de mariachi’s. Dit zijn groepen muzikanten die dramatische levensliederen ten gehore brengen. Een ‘orkest’ bestaat vaak uit zo’n tien personen. Instrumenten zijn vooral een violen, gitaren en trompetten. De muzikanten dragen schitterende kostuums met enorme met goud of zilver geborduurde charro-hoeden en kleurige, zeer Spaans aandoende pakken met tresversieringen, de sarape op één schouder. De mariachi’s zijn waarschijnlijk ontstaan in de staat Jalisco ter opluistering van trouwpartijen (mariages) in de vorige eeuw met haar Franse invloeden. Mariachimuziek is extravert en agressief, marimbamuziek is melodieus  en melancholisch.
In Zuid-Mexico hoort men de marimba, vooral in Oaxaca. Het is een soort xylofoon van houten staven met resonators die met hamertjes wordt bespeeld door enkele mannen naast elkaar.

Mexicaanse volkskunst

Mexico kent veel verschillende uitingen van volkskunst. Toen de Spanjaarden in Mexico kwamen stonden zij al versteld van de indiaanse ambachtslieden. Op de markt werd een keur aan prachtige sieraden, beeldjes, mozaďeken en dergelijke aangeboden. De Spanjaarden brachten tal van vernieuwingen in de indiaanse volkskunst. Tegenwoordig hebben ontelbaar veel dorpen hun eigen specialiteiten, hun eigen wevers, pottenbakkers, edelsmeden en meubelmakers. In Mexico-Stad kan de Mercado del Sábado bezocht worden. Hier is volkskunst uit de verschillende deelstaten te koop. Je vindt er temidden van vele andere zaken onder andere zilverwerk uit Taxco, houtwerk uit Morelos, en wol uit Tlaxaca.

.

Evenementen en feestdagen in Mexico

naar menu landeninfo landeninfo
Links naar sites over evenementen in Mexico

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl