gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Evenementen in Mexico

Mexicaanse feesten

Tijdens een verblijf in Mexico zul je altijd wel een of ander evenement kunnen meemaken. Mexico is een veelzijdig en kleurrijk land en de bewoners zijn dol op feesten (fiestas). De vele nationale herdenkingen gaan altijd gepaard met feestelijkheden en iedere plaats en ook (stads)wijk heeft zijn eigen patroonsfeest.
Een fiesta begint vroeg in de morgen met het afschieten van vuurpijlen en eindigt ook vaak ’s avonds met vuurwerk. Er is veel muziek en er wordt gegeten, gedanst en vooral veel gedronken. Ook op een verjaardag wordt er vaak ’s morgens vroeg vuurwerk afgestoken, of ‘mañanita’s’  zingen je bij het aanbreken van de dag (om 5.00 of 6.00 uur) bij je slaapkamerraam een aantal liederen toe.

Een typisch Mexicaans evenement is de charreada, een rodeo waarbij Mexicaanse cowboys in hun karakteristieke pakken hun behendigheid te paard tonen bij het opdrijven en vangen van vee, lassowerpen enzovoort.
Jai alai is het populaire, zeer snelle balspel dat uit Spaans Baskenland is overgewaaid en waarbij grote bedragen worden vergokt.

Dansen

Mexico kent vele folkloristische dansen. In deze dansen zijn Spaanse en indiaanse invloeden vaak gemengd. Inheemse instrumenten die vaak gebruikt worden zijn rammelaars, schelpen, trommels, fluit en belletjes. Folkloristische dansen worden in heel Mexico vaak in de open lucht, op (kerk)pleinen, maar ook in zalen uitgevoerd. In Mexico-Stad wordt regelmatig een voorstelling gegeven in het theater door het beroemde Ballet Folklórico.

Mexicaanse feestdagen

chamula © Marcel RiebelOp 12 december viert men het feest van de Maagd van Guadelupe, de beschermheilige van het land Mexico. Duizenden mensen gaan dan naar haar basiliek in Mexico-Stad. Vele gelovigen kruipen dan op hun knieën over de weg, het grote plein over naar de ingang van de kerk.

Op 2 november vieren de Mexicanen Allerzielen (todos santos), het feest der doden. Mexico heeft een aparte relatie met ‘de dood’. Dit stamt wellicht nog uit de precolumbiaanse tijd. Op 2 november keren de geesten even terug naar de oude omgeving. Bij de bakker is dodenbrood (pan de muertos) te koop en overal zijn versieringen in de vorm van doodskoppen te zien. Kerkhoven worden voor deze gelegenheid mooi versierd en er wordt op die dag bij de graven gepicknickt. De graven zelf worden bedekt met de typisch oranje Afrikaantjes, bloemen die al in de precolumbiaanse tijd in verband hiermee werden gebruikt. Er wordt muziek gemaakt of men neemt transistorradio’s mee. In de avond heerst er een bijzondere sfeer door de vele lichtjes en kaarsjes.

Ook kerstmis is een belangrijk evenement in Mexico. Een week voor kerstmis trekken kinderen zingend rond door het huis of op straat met beeldjes van de kerststal en kaarsjes. Op de laatste dag wordt het kerstkindje in de kribbe gelegd. Men bedenkt hiermee het zoeken van Maria en Jozef naar onderdak. Typisch is ook de piñata die gebruikt wordt voor kerstmis, maar ook op kinderverjaardagen. Een leuke afbeelding, meestel een dierenvorm, van papier maché is gevuld met snoep en /of kleine cadeautjes. De kinderen moeten deze geblinddoekt met een stok kapotslaan, terwijl de omstanders de vorm met behulp van een touw heen en weer bewegen. Het gevolg is een enorme hilariteit en spanning onder de kinderen totdat de vorm kapotgeslagen is en de inhoud eruit valt, waarna het grabbelen kan beginnen.

Evenementenkalender

Januari  
Februari 05 - Dag van de grondwet
Maart 21 -   Verjaardag van Juárez
April  
Mei 01 - Dag van de arbeid
05 - Overwinning bij Puebla op het Franse leger
Juni  
Juli  
Augustus  
September 01 - Speciale presidentsdag
15 - Onafhankelijkheidsdag
Oktober 12 -  Ontdekking van Amerika (= día de la raza)
November 02 - Allerzielen
20 - Dag van de Revolutie
December 12 - feest van de Maagd van Guadelupe
.

De Mexicaanse cultuur

naar menu landeninfo landeninfo
 

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan
   

                  

© 2017 www.travelmarker.nl