gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De geografie van Mexico

Geografie van Mexico

palenque © Travelmarker ReizenGeografische grenzen

Mexico ligt in het zuidelijke deel van Noord-Amerika. De grens met de Verenigde Staten meet ongeveer 3000 km, naar het zuiden toe vernauwt het land zich steeds meer tot een doorsnede van 215 km bij de landengte van Tehuantepec, en vervolgens verbreedt het grondgebied zich weer enigszins op de smalle gordel van Midden-Amerika. In het Zuiden grenst Mexico aan Guatemala en Belize, het vroegere Brits-Honduras. Mexico ligt tussen twee oceanen: in het westen aan de Stille of Grote Oceaan met een kustlijn van ruim 7000 km. In het oosten ligt Mexico aan de Atlantische Oceaan met een kustlengte van 2800 km langs de Golf van Mexico en de Caribische Zee.

Gebergten

Evenwijdig aan de west- en oostkust  lopen de bergketens de Sierra Madre Occidental (1300 km) en de wat minder lange Sierra Madre Oriental, voortzettingen van de Rocky Mountains. Hiertussen ligt het centraal plateau, dat ongeveer een derde deel van het land beslaat en van 1200 m in het noorden geleidelijk stijgt tot 2500 m in het zuiden. Ten zuidoosten van de hoofdstad Mexico City liggen een aantal dode vulkanen zoals de 5452 m hoge Popocatépetl (rokende berg), de 5286 m hoge Itzaccihuatl (slapende vrouw), de 4461 m hoge Malinche, de 4585 m hoge Nevado de Toluca en de 5650 m hoge Orizaba, ook wel Citlaltépetl genaamd, de hoogste berg van Mexico. Ten zuiden van de landengte van Tehuantepec is er het hoogland van Chiapas, waar vandaan bergketens zich voortzetten over Midden-Amerika en de Andes van Zuid-Amerika.

Schiereilanden en plateaus

Ten noorden van Chiapas ligt het schiereiland Yucatán, een vlak en laag land met een kalkstenen bodem en heuvels van hoogstens 300 m.  Zeer bijzonder zijn de ‘cenotes’, de waterbronnen onder de grond. Deze waterbronnen zijn in tijden van droogte erg belangrijk voor de bevolking. Het centraal plateau zich direct ten zuiden van de Rio Grande, de grensrivier met de Verenigde Staten, uit. Het is een gebied van uitgestrekte zandwoestijnen en steppen, met  als enige begroeiing gras en struiken en cactussen, waaronder de agaven. Helemaal in het westen en parallel lopend met de noordwestkust van Mexico ligt het schiereiland Baja California. Baja California wordt onderverdeeld in Baja California Norte met de hoofdstad Mexicali en Baja California Sur met de hoofdstad La Paz. Het schiereiland Baja California heeft een lengte van 1300 km en is 65 tot 300 km breed. Tussen dit schiereiland en de rest van Mexico ligt de Golf Van Californië. Op het schiereiland Baja California heeft een drukke toeristenindustrie zich ontwikkeld. In La Paz werd vroeger de parelvisserij beoefend.

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan


   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl