gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Bezienswaardigheden van Angkor - Cambodja

reis terug  

De bezienswaardigheden van Angkor

Apsara in de Angkor Wat © Travelmarker ReizenHet gebied Angkor bestaat uit ruim 100 tempels, in een gebied van ongeveer 25 km2. Om een goede indruk te krijgen heb je minstens twee dagen nodig.

De tempels zijn in de loop van 600 jaar gebouwd door verschillende Khmer vorsten, waardoor ze qua bouwstijl duidelijke verschillen vertonen en hindoeïstische (Angkor Wat) en boeddhistische tempels (Bayon) naast elkaar staan.

De belangrijkste bouwwerken van het oude rijk zijn naast de hoofdtempel Angkor Wat de stad Angkor Thom, met zijn indrukwekkende poorten en het Bayoncomplex met zijn vele mysterieuze gezichtsreliëfs op en in de poorten, de overwoekerde tempel Ta Prohm, en de Banteay Srei-tempel met zijn prachtige beeldhouwwerk.

ruïnes van Angkor © Travelmarker ReizenDe tempels van Angkor waren de pronkstukken van een uitgestrekte en kleurrijke stad. De bevolking woonde in houten huizen, waarvan geen spoor is overgebleven. Ook nu het grootste deel van de stad tussen de tempels is verdwenen blijft Angkor een niet te missen bezienswaardigheid.

De belangrijkstebezienswaardigheden van Angkor zijn in alfabetische volgorde:

kwalificatie op een schaal tot 4 sterrenwaardering

 

 


Overwinningspoort van Angkor Thom © Travelmarker ReizenAngkor Thom (12e eeuw) waardering

Deze antieke hoofdstad van de Khmer werd in de 12e eeuw gebouwd. De Zuid Poort heeft enorme beelden die het karnen van de Oceaan van Melk voorstellen. Een inscriptie vermeldt het volgende over Angkor Thom : "De stad, getooid met een paleis van edelstenen, huwde met deze koning om het universum te verwekken."

Angkor Wat (12e eeuw, Hindoe-Vishnoe) waardering

Het reusachtige Angkor Wat tempelcomplex (81 hectaren) ligt op zo’n 10 kilometer afstand vanaf Siem Reap. Met de bouw van deze meest beroemde tempel van Angkor, een van de grootste religieuze gebouwen ter wereld, werd door Suryavarman II op het hoogtepunt van zijn macht in 1113 begonnen.

Angkor Wat © Travelmarker ReizenDe tempel werd in 1150 opgeleverd en omvat 81 ha (vergelijkbaar met de Verboden Stad in Beijing). Koning Suriyavarman II stierf kort daarop. Het ontwerp reflecteert de kosmos, bestaande uit de vijf pieken van de Berg Meru, omringd door de continenten en de oceanen. De kenmerkende vijf torens staan ook op de Cambodjaanse vlag. Suryavarman II wijdde de Ankor Wat aan Vishnoe, hetgeen de ongebruikelijke oriëntatie richting westen verklaart.
De Angkor Wat heeft 4 kanten met elk een eigen verhaal. Op de vier zijdes hebben de Khmer 800 meter schitterende 2 meter hoge bas-reliëfs aangebracht waarop afbeeldingen van hun geschiedenis en legenden te zien zijn. De belangrijkste is het karnen van de Zee der Melk aan de oostzijde.Apsaras in de Angkor Wat © Travelmarker Reizen


Banteay Kdei (12e eeuw, Boeddhistisch) waardering

Jayavarman VII bouwde ook deze massieve tempel, die omringd wordt door vier concentrische muren met Garuda’s bij de vier ingangen. De centrale toren in de tempel is nooit geheel afgebouwd. Het kunstmatige meer tegenover de Banteay Kdei werd door de koninklijke familie gebruikt voor rituele baden.
Voor goede foto's kun je deze bezienswaardigheid het beste in de ochtend bezoeken.

Banteay Samre (12e eeuw, Hindoe-Vishnoe) waardering

De Samre zijn een volk van gemengde origine dat leefde aan de voet van de Kulen-heuvels. De Banteay Samre werd door Suryavarman II gebouwd en ligt uit de route van de Small- en Grandtour aan de oostkant van de Baray Oriental. Het tempelcomplex bestaat uit een centrale tempel en twee bibliotheken, waarvan de zuidelijke goed bewaard is gebleven. De tempel heeft vrijwel intacte reliëfs met voorstellingen uit de legenden van Vishnoe en Krishna. De Banteay Samre wordt omringd door twee concentrische muren.
Voor goede foto's kun je deze bezienswaardigheid het beste in de ochtend bezoeken.

Bantei Srei © Travelmarker ReizenBanteay Srei (976 Hindoe-Shiva)waardering

Deze tempel is één van de mooiste voorbeelden van klassieke Khmer architectuur. Het rosekleurige zandsteen is versierd met prachtige reliëfs. Deze tempel is ondanks de afstand tot de rest van de ruïnes zeker een bezoek waard.
Voor goede foto's kun je deze bezienswaardigheid het beste in de ochtend bezoeken.

Baphuon (11e eeuw, Hindoe-Shiva) waardering

Baphuon was de hoofdstad voordat Angkor Thom werd gebouwd. Een deel van de westmuur werd later omgevormd tot een 40 meter lange Liggende Boeddha. Er is onder leiding van Franse archeologen hard gewerkt aan de restauratie van het bouwwerk, een enorme puzzel omdat de Khmer Rouge de eerdere documentatie voor de wederopbouw van de tempel had vernietigd. Voor goede foto's kun je deze bezienswaardigheid het beste in de ochtend bezoeken.

Baray Oriental & Mebon Oriental (952, Hindoe-Shiva) waardering

Het 7 km lange en 1.8 km brede Baray-reservoir is door Yacovarman I aangelegd en gevuld met water uit de Siem Reap-rivier. Onder Rajendrvarman is de Mebon Oriental bergtempel gebouwd. Aan de voet van de tempel zijn stenen olifanten te zien.

Bayon (12e eeuw, Boeddhistisch)waardering

De door Jayavarman VII gebouwde Bayon ligt midden in de stad Ankor Thom. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Angkor. Van een afstand ziet de tempel er chaotisch uit, maar dichterbij gekomen zijn het vooral de meer dan 200 mysterieus glimlachende gezichten van Avalokitshvara op de 54 torens van de tempel die een onuitwisbare indruk zullen maken. De goed gepreserveerde bas-reliëfs rond en binnenin de tempel tonen het dagelijkse leven in de 12e eeuw.
Voor goede foto's kun je deze bezienswaardigheid het beste in de ochtend bezoeken.

Neak Pean © Travelmarker ReizenNeak Pean (12e eeuw, Boeddhistisch) waardering

Jayavarman VII liet dit bad bouwen voor rituele reinigingen. Het bestaat uit een groot vierkant bad met op de assen vier kleinere vierkante baden. Midden in het grote bad is een cirkelvormig eiland dat wordt omringd door twee naga’s (mythische slang-draken).

Phimeanakas (962, Hindoe-Shiva) waardering

Deze kleine piramidevormige bergtempel ligt centraal in wat ten tijde van Rajendravraman de koninklijke stad was.
Voor goede foto's kun je deze bezienswaardigheid het beste in de ochtend bezoeken.

Apsara danseressen voor het Olifantenterras © Travelmarker ReizenOlifantenterras (12e eeuw)waardering

Dit 350 meter lange terras is onder Jayavarman VII gebouwd. Hier zaten de heersers tijdens militaire parades te kunnen gadeslaan. Het terras is gedecoreerd met reliëfs van olifanten, leeuwen en garuda’s. Vergeet niet de reliëfs in de nauwe gangen in het centrale deel van de het terras te bekijken.
Voor goede foto's kun je deze bezienswaardigheid het beste in de ochtend bezoeken.

Phnom Bakheng (9e-10e eeuw, Hindoe) waardering

Yayavarman I liet bij zijn hoofdstad Yacodharapura de Phnom Bakheng bouwen. Het was de eerste tempel op een van de twee heuvels die de vlakte van Angkor domineren. Bezoek deze tempel in de late namiddag, wanneer je door een vaak schitterende zonsondergang een mooi uitzicht op de bosrijke omgeving en de 1300 meter verderop gelegen Angkor Wat hebt. Hou er wel rekening mee dat je dit tegelijkertijd met het merendeel van de bezoekers aan Angkor doet. Het steile pad naar boven is makkelijk te vinden, aan de voet staan rond zonsondergang talloze busjes geparkeerd. Als je de Angkor Wat vanaf de Phnom Bakheng wilt fotograferen is een goede telelens onmisbaar.
Voor goede foto's kun je deze bezienswaardigheid het beste in de namiddag bezoeken.

Prasat Kravan (921, Hindoe-Vishnoe) waardering

De Prasat Kravan bestaat uit vijf bakstenen torens, waarvan twee zijn gedecoreerd met bas-reliëfs die Vishnoe en Lakshmi voorstellen.
Voor goede foto's kun je deze bezienswaardigheid het beste in de ochtend bezoeken.

Preah Khan (1191, Boeddhistisch) waardering

Jayavarman VII wijdde het Preah Khan (‘Heilige Zwaard’) aan zijn vader. Bijzonder aan de Preah Khan is de min of meer oorspronkelijke staat waarin de tempel verkeert. Het tempelcomplex ziet er vrijwel hetzelfde uit als in 1860, toen de Fransman Henri Mouhot Angkor 'ontdekte'. Net als in de Ta Prohm is ook hier het eeuwenlange gevecht dat tussen natuur en steen duidelijk zichtbaar. Enorme bomen houden de muren in wurggreep, en de wortels kronkelen zich als slangen rond deuren en vensters. Het overwoekerde tempelcomplex wordt omringd door een gracht en beslaat een oppervlak van maar liefst 700 bij 800 m. De tempel heeft mooie bas-reliëfs met boeddhistische motieven en scènes uit hindoeïstische verhalen.

Pre Rup (961, Hindoe-Shiva) waardering

De Pre Rup is vrijwel identiek aan de Mebon, maar is veel groter uitgevoerd.
Voor goede foto's kun je deze bezienswaardigheid het beste in de middag bezoeken.

Roluos / Hariharalaya (9e eeuw, Hindoe) waardering

Deze plaats was de hoofdstad van het Khmer-rijk ten tijde van koning Jayavarman II en III. De omringende tempels Bakhong, Preah Kho en Lolei zijn door Indravarma I gebouwd en vormen het begin van de klassieke Khmer architectuur.
Voor goede foto's kun je deze bezienswaardigheid het beste in de ochtend bezoeken.

Takeo (11e eeuw, Hindoe-Shiva) waardering

Deze piramidevormige bergtempel is geheel van zandsteen gebouwd. De versieringen op de tempel zijn nooit afgemaakt.
Voor goede foto's kun je deze bezienswaardigheid het beste in de ochtend bezoeken.

Ta Prohm (1186, Boeddhistisch) waardering

De Ta Prohm is volgens velen een van de hoogtepunten van een bezoek aan Angkor. De tempel ziet er vrijwel exact zo uit als tijdens de 'ontdekking' in 1860 en bij een bezoek zul je je zeker niet kunnen onttrekken aan het gevoel dat je deze tempel voor het eerst ontdekt. Klimplanten, mossen en lianen overwoekeren de smalle galerijen, de hoven, torens en beelden en hebben de Ta Phrom omgetoverd tot een sprookjesachtige ruïne. Boomwortels van gigantische woudreuzen hebben in de loop der eeuwen een groot deel van de Ta Prohm in een berg stenen veranderd, en nog altijd houden ze het hele complex in een stevige wurggreep. In geen van de tempelruïnes van Angkor is de vernietigende kracht van de tropische vegetatie zo duidelijk te zien. De Ta Prohm is door Jayavarman VII gebouwd ter ere van zijn moeder.
Voor goede foto's kun je deze bezienswaardigheid het beste in de namiddag bezoeken.

Terras van de Melaatse Koning (12e eeuw) waardering

Bovenop dit zeven meter hoge terras staat een beeld van wat wordt beschouwd als de Melaatse Koning. In feite is het Yama, de god die rechtspreekt over de doden. Aan weerszijden van het pad is prachtig snijwerk te zien. Het terras is ten tijde van Jayavarman VII gebouwd.
Voor goede foto's kun je deze bezienswaardigheid het beste in de ochtend bezoeken.

* kwalificatie op een schaal tot 4 sterren.

Stel je eigen reis naar Angkor samen met Travelmarker Reizen

Stel je eigen reis naar Angkor samen met de bouwstenen, rondreizen, treinkaartjes, vliegtickets en losse hotels voor Cambodja van Travelmarker Reizen

Hotels

Via trivago kun je de hotelprijzen rond Angkor van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

Foto's van Angkor

Uitgebreide en zeer fraaie collectie foto's van Angkor en omgeving

reis terug  

 

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 bouwstenen
 individuele rondreizen
 groepsreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Cambodja samen !boek een individuele rondreis bij TMreizen   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl