gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Bezienswaardigheden van Phnom Penh - Cambodja

reis terug  

Te zien in Phnom Penh

straatbeeld Cambodja © Travelmarker ReizenDe hoofdstad Phnom Penh heeft genoeg bezienswaardigheden om een verblijf van een of meer dagen te rechtvaardigen. Aanraders zijn vooral de Zilveren Pagode, de Wat Phnom en het Nationale Museum. Drukbezocht worden ook de minder vrolijke toeristische attracties van Phnom Penh zoals de Tuol Sleng-gevangenis en de buiten de stad gelegen 'Killing Fields'. 's Avonds is het vooral erg gezellig op de boulevard.

Wat Phnom

De op een kunstmatige heuvel bij de rivier gelegen Wat Phnom is de tempel die de stad haar naam heeft gegeven (Phnom betekent heuvel). Volgens de legende haalde een vrouw genaamd Penh hier in de 14e eeuw vier langsdrijvende Boeddhabeelden uit de rivier waarvoor ze in 1372 de Wat Phom bouwde. De huidige tempel dateert uit 1927. Het is een zeer populaire tempel die vooral in het weekend maar ook doordeweeks druk wordt bezocht. Vanaf de Wat Phnom heb je bij zonsondergang een fraai uitzicht over Phnom Penh. Ten westen van de tempel is een aan koning Punyayab (1405-1467) gewijdde stoepa, het hoogste punt van de stad.Het strategische punt was ook de Fransen niet ontgaan, die hier in de koloniale periode een wachttoren hadden staan. Volgens sommigen herbergt de stoepa de vier Boeddhabeelden van Moeder Penh. Tussen de tempel en de stoepa ligt een klein heiligdom gewijd aan Moeder Penh.
Op de noordflank van de heuvel staat een tempel gewijd aan Preah Chau, een geest die vooral door de Chinese en Vietnamese gemeenschap van Phnom Penh vereerd wordt. Bij de stenen leeuwen rond de tempel worden voedseloffers gebracht om van Preah Chau tegen vijanden beschermd te worden.

monniken in Phnom Penh © Travelmarker ReizenWat Ounalom

De Wat Ounalom is de hoofdtempel van de Cambodjaanse boeddhisten. Het ligt op het kruispunt van de Sothearos Boulevard en Sisowath Quay. De Wat Ounalom wordt geleid door Taep Vong, respectvol de 'koning der monniken'genoemd. Het hoofdgebouw dateert uit 1952 en is een moderne versie van het originele 15de eeuwse gebouw. In het gebouw rechts ervan verblijven de monniken. De tempel dankt zijn naam ('wenkbrauw tempel') aan de wenkbrauw van Boeddha die in de vijfhonderd jaar oude stoepa achter de hoofdtempel wordt bewaard. Een bezoek aan het complex is bijzonder leerzaam, veel monniken zijn geneigd tot een praatje om hun engels te oefenen en weten van alles te vertellen over hun bestaan en de geschiedenis van hun tempel. De beste tijd voor een bezoek is rond 6 uur 's avonds wanneer de monniken voor het gebed bijeenkomen in het centrale heiligdom.

het Koninklijk Paleis in Phnom Penh © Travelmarker ReizenDe zilveren Pagoda en het koninklijk paleis

Het Koninklijk Paleis is niet toegankelijk omdat momenteel de koning weer in het paleis woont. Indien hij thuis is wordt een blauwe vlag gehesen. Het complex is een oase van rust en ruimte achter de altijd drukke boulevard en vertoont qua bouwstijl en opzet veel overeenkomsten met de Wat Phra Keow, het Grand Palace van Bangkok. Het was Koning Norodom die hier in 1866 een houten koninklijk paleis liet bouwen op de plek van de voormalige citadel Banteay Kev uit 1813. Iets eerder had hij, waarschijnlijk op aanraden van de Fransen, zijn hoofdstad van Udong naar Phnom Penh verplaatst. In 1913 werd het huidige paleis op de plek van het houten paleis gebouwd, waarbij de oude traditionele bouwstijl zoveel mogelijk bewaard werd.

Zilveren Pagoda Phnom Penh © Travelmarker ReizenVia het Chan Chaya Paviljoen, ook wel het Apsara Paviljoen genoemd, betreden bezoekers het complex. In het paviljoen traden in het verleden apsara-danseressen op.

Het hoofdgebouw in het centrum van het tempelcomplex is de troonzaal, die aan elke zijde beschermd word door naga's, mythische zeeslangen. De 59 meter hoge toren van de troonzaal is naar voorbeeld van de Bayon Tempel in Angkor gebouwd. In de troonzaal werden de koningen van Cambodja gekroond en ceremoniële ontvangsten gehouden. Het plafond van de zaal is beschilderd met voorstellingen uit het Ramayana, het beroemde hindoe-epos. De kroonjuwelen en kunstschatten die de troonzaal eens herbergde zijn geroofd of vernield door de Rode Khmer. De in 1919 door koning Sisowath gebouwde troonzaal verving de in 1869 door Norodom gebouwde houten troonzaal.

het Koninklijk Paleis in Phnom Penh © Travelmarker ReizenBij het koninklijk paleis ligt de Zilveren Pagoda. De Zilveren Pagode is in 1892 gebouwd door koning Norodom en in 1962 herbouwd door Sihanouk. De pagode is gespaard gebleven tijdens het regime van de Rode Khmer. De Rode Khmer wilde hiermee zijn betrokkenheid bij het het behoud van het Cambodjaanse erfgoed te tonen, iets dat natuurlijk een lachertje is gekeken naar de schaal van de verwoestingen van het misdadige regime in Cambodja. De boeddhistische tempel dankt zijn naam aan de geheel zilveren vloeren; de tempelvloer bestaat uit 5329 zilveren tegels van elk 1 kilo zwaar. De muren zijn beschilderd met scenes uit het Ramayana-epos, die deels in slechte staat verkeren. De Zilveren Pagoda staat ook bekend als de Wat Preah Keo, de Tempel van de Smaragden Boeddha. De schitterende smaragden Boeddha, in 1885 door Frankrijk geschonken, staat achter een levensgrote Boeddha gemaakt van 90 kilo puur goud en belegd met 9584 diamanten en edelstenen.

Voor de pagoda staat een ruiterbeeld van koning Norodom, dat eveneens door de Fransen geschonken is. In feite is het een beeld van Napoleon, waarvan de Fransen het hoofd door dat van de Cambodjaanse koning hebben vervangen.

Het Paviljoen van Napoleon III naast de Zilveren pagode stond oorspronkelijk naast de residentie van keizerin Eugénie in Egypte, en is in 1876 hierheen verscheept als gift aan koning Norodom. Nu worden er koninklijke portretten, kleding en andere koninklijke memorabilia bewaard.

Nationaal Museum

Het Nationale Museum ligt iets te noorden van het Koninklijk paleis langs de Sothearos Boulevard en is zeer zeker een bezoek waard. Het Nationaal Museum werd in 1917 als Musée des Beaux-Arts door de Franse archeoloog en schilder Georges Groslier ontworpen in Khmer-stijl. Het grote rode gebouw is geopend in 1920 en huisvest het belangrijkste culturele erfgoed van het land, voornamelijk Khmerkunst uit de 4e t/m de 14e eeuw. Tussen de zeer bijzondere kunst- en gebruiksvoorwerpen in de vier galerijen van het museum staan veel van de originele beelden van de tempels van Angkor. Veel van de Khmerkunst staat in het teken van het geloof, vandaar dat de meeste beelden afbeeldingen van Boeddha zijn.
Vergeet niet rond te wandelen in de straatjes in de buurt van het museum. Hier vind je een grote verzameling kunstwinkeltjes die waren van uiteenlopende kwaliteit aanbieden.

Tuol Sleng-gevangenis

Het Tuol Sleng museum ligt in de 350e straat. De ingang ligt in de 113e straat. Oorspronkelijk diende het gebouw als hogeschool totdat de Rode Khmer er in 1975 de beruchte S 21 gevangenis (security prison 21) in huisvestte. De gevangenis was van 1975 tot 1979 in gebruik. In deze periode zijn bijna 20.000 mannen, vrouwen en kinderen in het gebouw gevangen gehouden en gemarteld. Slechts een enkeling heeft de gevangenschap overleefd, de meesten zijn in Choeun Ek geëxecuteerd. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers is de gevangenis tegenwoordig een museum en samen met de Killing Fields een huiveringwekkend monument van de Rode Khmer. Het is in vrijwel dezelfde staat als tijdens de bevrijding door het Vietnamese leger. Je kunt de gevangeniscellen en martelwerktuigen bezichtigen en zien hoe de gevangenen werden geregistreerd en gefotografeerd. Veel portretten laten de doodsangst van de slachtoffers zien. Om 10.00 uur en 15.00 uur wordt in het museum een film over deze donkerste periode van de geschiedenis van Cambodja vertoond.

Onafhankelijkheidsmonument

Het Onafhankelijkheidsmonument dateert uit 1958. Hij domineert het straatbeeld en staat op een plein op de kruising van enkele grote boulevards.
Het wordt ook wel het Overwinningsmonument genoemd en is een van de officiële plekken waar de oorlogsdoden van Cambodja worden herdacht.

De Killing Fields van Choeung EK

De beruchte Killing Fields van Choeung EK liggen op ongeveer 15 kilometer afstand van de hoofdstad. Minstens 17.000 grotendeels vermeende tegenstanders van het regime van Pol Pot die hier tussen 1975 en 1979 gevangen zaten zijn hier vermoord. Velen van hen hadden in Tuol Sleng gevangen gezeten. De slachtoffers moesten hun eigen massagraven graven en verlogens doodgeknuppeld om kogels uit te sparen. Van de 129 massagraven zijn er 43 zijn geopend. Resten van botten en kleding steken als macabere getuigenis de grond uit. De bijna 9.000 schedels die men in de graven heeft gevonden zijn in 1988 - gesorteerd naar geslacht en leeftijd - bijgezet in een glazen toren in de vorm van een stoepa. 

Hotels

Via trivago kun je de hotelprijzen in Phnom Penh van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

Stel je eigen reis naar Phnom Penh samen met Travelmarker Reizen

Stel je eigen reis naar Phnom Penh samen met de bouwstenen, rondreizen, treinkaartjes, vliegtickets en losse hotels voor Cambodja van Travelmarker Reizen

reis terug  
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 bouwstenen
 individuele rondreizen
 groepsreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Cambodja samen !

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl