gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

het Tonlé Sap meer - Cambodja

reis terug  

Tonlé Sap meer

Tonle Sap © Travelmarker ReizenHet Tonle Sap-meer is het grootste meer van Cambodja en het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië. Volgens geologen is het meer gevormd door de inslag van een asteroïde in een ver verleden. De naam Tonlé Sap betekent in het Khmer 'Zoetwaterrivier', maar wordt ook vaak vertaald als 'Groot Meer'. Het heeft een oppervlakte die varieert van ruim 2500 km² tot maar liefst 25.000 km². Dit enorme verschil heeft te maken met de afwatering van het meer. Tonle Sap fungeert namelijk als een natuurlijk waterreservoir. Tijdens het regenseizoen (van mei tot en met oktober) stroomt het teveel aan water in de Mekong vanaf Phnom Penh noordwaarts via de Tonlé Saprivier het Tonle Sapmeer in. Hierdoor overstromen grote delen van het land rond het meer. Vooral in de natte periode is het meer dan op sommige punten zo breed dat oevers verdwijnen en je je op zee waant. Aan het einde van het regenseizoen neemt het water in de Mekong af en vloeit het water uit het Tonle Sapmeer weer naar het zuiden om de rivier bij te vullen. Deze bijzondere waterkering zorgt voor een uniek en zeer voedselrijk ecosysteem, een van de grondslagen voor de macht van de Khmer ten tijde van Angkor. Het meer is tijdens de regentijd een paaigrond  voor vis. Vooral wanneer het waterpeil na de regentijd zakt is het dan ook een zeer rijke visgrond. Het mineraalrijke drooggevallen land leent zich dan uitermate goed voor de verbouw van rijst. Ruim 70% van de Cambodjanen leeft rond en op dit visrijke meer. De mensen in dit gebied leven letterlijk op het water en leven in hun drijvende dorpjes voornamelijk van de visvangst en handel vanuit hun kleine boten.

Het vervoer over het Tonle Sapmeer gaat veel sneller dan over land, en is vooral veel mooier. Speedboten tussen Siem Reap en Phnom Penh maken een snelheid van ongeveer 50 kilometer per uur. De reis duurt ongeveer 5 uur, veel sneller dan over de weg. Hoewel duur - een kaartje kost 35 dollar, vijf keer zoveel als een buskaartje - is de boottocht als je niet op een krap budget reist, toch zeer de moeite waard. Je kunt via de meeste hotels in Phnom Penh en Siem Reap een kaartje voor je laten reserveren. Een kaartje geeft recht op een gereserveerde plaats in de boot, maar je kunt bij mooi weer beter op het dak gaan zitten. Dan heb je het beste zicht op de bedrijvigheid op en rond het water. Je passeert in sneltreinvaart drijvende dorpen, paaldorpen, allerlei soorten boten en watervogels. Houd er rekening mee dat je op het dak door de reflectie van het water snel verbrandt, ook al is het bewolkt. In het regenseizoen kun je echter beter met de bus reizen, want vanaf een zitplaats in de nogal bedompte boot heb je nauwelijks uitzicht. Dan, of wanneer je sowieso niet op het dak wenst te zitten, is de boot de meerpijs niet waard. De steigers waar de speedboten vertrekken liggen in het noorden van Phnom Penh en bij Chong Kneas, een haventje op een klein half uur rijden vanaf Siem Reap.

Helaas is het wel zo dat de boten inmiddels nog maar zeer onregelmatig varen. Er is sprake van dat de speedboten in de toekomst definitief uit de vaart genomen worden vanwege de geringe belangstelling van de lokale bevolking zelf. Die gaan liever met de bus, die aanzienlijk goedkoper is. Het zijn vrijwel uitsluitend toeristen die van de speedboot gebruik maken.

Stel je eigen reis naar het Tonle Sap meer samen met Travelmarker Reizen

Stel je eigen reis naar het Tonle Sap meer samen met de bouwstenen, rondreizen, treinkaartjes, vliegtickets en losse hotels voor Cambodja van Travelmarker Reizen
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie

 bouwstenen
 individuele rondreizen
 groepsreizen

 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Cambodja samen !

boek een individuele rondreis bij TMreizen

   

                  

© 2017 www.travelmarker.nl