gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De inwoners van Sumatra - De Mentawaiers

reis terug  

De Bevolking van de Mentawai eilanden

vader en zoon © Travelmarker ReizenWaarschijnlijk behoren de Mentawaiers tot de eerste protomaleise groepen die de archipel binnentrokken. Hun voorouders kwamen tijdens het neolithicum vanuit het Aziatische vasteland naar Indonesië. Na de oversteek van de Straat van Malakka moeten de Mentawai via de laaglandmoerassen en de regenwouden van het Bukit Barisan gebergte van de oost- naar de westkust zijn getrokken, alvorens met boten de oversteek te maken naar de Mentawai-eilanden. Op de Mentawai eilanden wonen tegenwoordig een kleine 50.000 mensen. Op het eiland Siberut wonen 22.000 mensen.
Door hun geïsoleerde bestaan ten opzichte van de rest van Indonesië tref je op de Mentawai-eilanden een archaïsche cultuur aan die misschien ooit representatief was voor de hele archipel. De Mentawaiers vertonen dan ook veel kenmerken van een vroeg-neolitische cultuur, een cultuur die onbekend was met de verbouw van rijst en gierst. Gevolg van het ontbreken van contact met de buitenwereld is dat naast de rijstbouw, ook metaalbewerking, aardewerk en gewoven stoffen op de Mentawai-eilanden tot voor kort geheel onbekend waren.

De Uma

De inwoners van Siberut, een van de Mentawai-eilanden, kennen een klassenloze maatschappij die bestaat uit verschillende groepen van vijf tot tien gezinnen groot. De groep gezinnen die samen een groot huis delen heet de Uma, van het oud-Maleise woord voor hut. Met Uma wordt dus zowel het lange huis als de groep gezinnen die erin woont aangeduid. Aan het hoofd van een Uma staat de Rimata. Deze persoon kent alle rituele handelingen die moeten worden voltrokken om de geesten gunstig te stemmen.
Het sociale leven van de bevolking speelt zich geheel binnen de Uma af. Een nederzetting wordt gevormd door meerdere Uma's en ligt meestal stroomopwaarts binnen een bepaald stamgebied. Net als in het overgrote deel van de archipel wordt ook hier volgens de musyawarah, ofwel eenstemmigheid bereikt door discussie, beslist.

Religie

De Mentawaiers zijn animisten, en geloven dus dat alle levende wezens en ook voorwerpen bewoond worden door geesten en zielen. Om de geesten niet te storen en de harmonie te bewaren moet de mens 'evenwicht' houden. De Mentawaiers houden dit evenwicht in stand door rituele handelingen, die ze punen of puliajat noemen. Deze handelingen moeten bij diverse gebeurtenissen, zoals het bouwen van een huis, het begin van een jachtpartij of de dood van het stamhoofd, voltrokken worden. De Rimata is degene die de rituelen kent. Tijdens de uitvoering ervan wordt hij bijgestaan door de Sikerai, de toverpriester, die middels magische krachten in staat is volgens ingewikkelde formules met de geesten en zielen te communiceren. De Sikerai wordt vaak bij ziekte en rampspoed geraadpleegd.

Economie

het schaven van de merg van de sagopalm © Travelmarker ReizenHoofdbestaansmiddelen zijn sago, taro en diverse andere knolgewassen. De visvangst, de jacht en het fokken van kippen en varkens zorgen voor de nodige eiwitten. De oren van de varkens worden ingeknipt, zodat duidelijk is wie de eigenaar van het dier is.

verse larven van de boktorEen belangrijke proteïnebron vormen de larven van de boktor, die levend of gebakken worden gegeten.

het wassen van de sago © Travelmarker ReizenMet pijl en boog wordt op zwijnen, apen en reewild gejaagd. Het is taboe op slangen en krokodillen te jagen. Pijlpunten worden in een gifmengsel gedoopt, zodat elke verwonding dodelijk is. Het gif wordt samengesteld uit het sap van bepaalde boomschorsen en wortels. Ook spaanse peper wordt aan het mengsel toegevoegd zodat het gif sneller in de bloedbaan gebracht wordt en zo kan doordringen tot het zenuwstelsel.

 

 

Taal

hallo (groet van de Mentawai)
hoe gaat het ermee
goed, prima, mooi
hoe heet je
mijn naam is
goedendag, tot ziens
langzaam
opa, oma of kleinkinderen
mijnheer
mevrouw
lekker (van eten)
kom, laten we gaan
anai leu ita
kippa ekken
maeru
kasei onim
.... oniku ....
meikai
moile moile
teteu
bapak, baja
ibu, kalabai
mananam
meita
bedankt
water
varken(s)
kip(pen)
longhouse
moe
ik (ben)
jij
wij
nee, niet
kan, kunnen
masura bagata
oinam
sainak
gouk-gouk
uma
masagok
aku
ekeu
kai
tak
momoi

 

 

reis terug  
.

De Indonesische cultuur

naar menu landeninfo landeninfo
Maak kennis met de Indonesische cultuur

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !

Ondersteun een straatkind via Peduli Anak

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl