gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De Minahassers

reis terug  

De bevolking van de Minahasa

De Minahasa is met ruim 300 mensen per km2 een van de meest dichtbevolkte streken van Indonesië. In het verleden was het gebied rond Manado door de aanwezigheid van Hollanders, Chinezen en Filippino's een smeltkroes van volkeren. Dit gemengd bloed is duidelijk te zien in het uiterlijk van veel Minahassers. De Minahassers, die ook wel ‘Bohusami' worden genoemd, doen het op economisch gebied erg goed en hebben geen enkele moeite te concurreren met de Chinezen. Ook zijn de laatste decennia veel Menadonezen met Chinezen getrouwd waardoor de spanningen met deze minderheid veel minder groot is dan in andere gebieden.

De Minahassers staan open voor vernieuwing en zijn misschien wel de meest verwesterde inwoners van Indonesië. Dit is voor een groot deel het gevolg van de goede relatie met de Nederlanders tijdens de koloniale periode. De relatief hoge graad van scholing van de Minahassers die het Nederlandse onderwijs hadden gevolgd, zorgde ook na 1949 voor een voorsprong op economisch gebied. Dankzij het grote aantal scholen in het gebied spreken veel ouderen nog altijd zeer goed Nederlands en van sommigen krijg je het idee dat ze Nederlandser dan de Nederlanders zijn.

De Minahasa-keuken

De keuken van de Minahassers is zeer bijzonder, alleen al door de keuze van de ingrediënten. Lawa pangang of paniki is een stoofpot van vliegende hond, soto kalong is vliegende hondensoep. Tikus utan goreng is gebakken bosrat. Dit gerecht staat ook wel eens als kawaok op de kaart. In gerechten met de naam RW (rintek wuuk) zit hond. Gulei anjing is pedis hondenvlees. Minder excentrieke streekspecialiteiten zijn tinutuan, een groentenpap, en nasi jahir, in bamboeblad gestoomde, gekruide gele rijst. Net als bij de Padang-keuken worden een groot aantal hete en gekruide gerechten op tafel gezet, waarbij je alleen betaald voor wat je eet. Probeer in de lokale warungs ook eens de tuak saguer, een lokale licht-alcoholische drank gemaakt van de sagopalm en de gedestilleerde versie ervan, de Cap Tikus. Zeer speciaal, en een schok voor westerse smaakpapillen is de saguer vermengd met durian.

Religie

Tegenwoordig is 95 procent van de Minahassers christelijk. Het merendeel is protestants, slechts een kleine minderheid hangt het katholicisme aan. De kerstmaskerade, die hier ieder jaar wordt gehouden, is waarschijnlijk een overblijfsel uit de Spaanse koloniale periode. Hoewel Portugese Fransiscaner missionarissen rond het midden van de 16de eeuw actief waren in het gebied, zijn het vooral de Nederlanders geweest die hier succesvol zieltjes hebben gewonnen. De massale overgang van de bevolking naar het protestantisme was grotendeels te danken aan de enorme inzet van missionarissen zoals Lammers in 1822 in Manado, Muller in hetzelfde jaar in Kema, Hellendorn in 1827 in Manado, Riedel in 1833 in Tondano en Schwarz rond dezelfde periode in Langoan. Het resultaat is dat de Minahasa tegenwoordig maar liefst 32 verschillende protestantse sekten telt. Op veel kleinere schaal werd in 1891 met de komst van Chinese kooplui het boeddhisme binnengehaald. In dat jaar werd in het centrum van Manado een tempel ter ere van Boeddha gebouwd. Tegenwoordig is deze religie in het gebied nauwelijks van betekenis.

Net als bij vrijwel alle andere Indonesische bevolkingsgroepen speelt ook bij de christelijke Minahasa de voorouderverering nog altijd een belangrijke rol. Om onheil te voorkomen worden op kleine huisaltaren offergaven gelegd voor de 'empung'; de invloedrijke geesten van de in de bergwouden levende voorouders. De schalen van kokosnoten hebben de mensenschedels vervangen als offer voor de empung. Bij de traditionele religie speelt de sjamaan een belangrijke rol. Deze persoon, die ook wel walian genoemd wordt, kan uit het gezang van vogels opmaken wat de voorouders denken van bepaalde gebeurtenissen. De walian leidt de oogstfeesten en andere religieuze bijeenkomsten, en kan door bezwering zieken genezen.

In de Minahasa worden veel kerken gebouwd. Af en toe komt er iemand met een collectebus vanuit een huisje naar de passant toe. Vanuit het huisje wordt met luidsprekers omgeroepen of je wel of niet gestort hebt en hoeveel, zodat het hele dorp weet of je een goed christen bent.

Gebruiken

De baku piara is het traditionele huwelijk tussen de Minahassers. Vrij vertaald betekent baku piara 'zorgen voor elkaar'. Een paar trouwt uit liefde, en heeft door dit in feite onwettige huwelijk geen last van beperkingen als toestemming van de ouders, kerk en kostbare bruidsschatten. Baku piara komt in alle lagen van de samenleving voor. De regering wil deze huwelijken graag voor de wet en de kerk bekrachtigd zien, en houdt massa-bruiloften waarbij paren die op basis van de baku piara al een heel leven delen, en vaak al kleinkinderen hebben, getrouwd worden. Sociale verhoudingen draaien om 'mapalus'; het verlenen van wederzijdse hulp.

Zang en Dans

De Minahassers zijn net als de Ambonezen en de Bataks getalenteerde zangers. Enkele artiesten doen het bijzonder goed op de nationale hitlijsten. Hun muziek, die Filippijnse invloeden verraad, wordt vaak begeleid door een kolintang-orkest. Dit orkest bestaat uit verschillende formaten houten xylofoons en is bekend over heel Indonesië.

De Minahasa kent verschillende dansen zoals de cakalele, de tumatenden en de lenso. De cakalele, ook wel de kabasaran genoemd, is de meest krijgshaftige en wordt meestal gedanst om gasten te verwelkomen. Twee groepen van ongeveer 20 man, gehuld in ikats en met Portugees ogende helmen op het hoofd, voeren schijnaanvallen op elkaar uit. Elke groep heeft ook een leider, te herkennen aan flitsend zwaard- en speergebruik. De dansers worden opgehitst door bloedstollend tromgeroffel. De tumatenden is een dansopvoering die het verhaal over hoe Mamanua, de stichter van het dorp Tumatenden bij Airmadidi, verliefd werd op de hemelse nimf Lumalundung die in zijn dorp kwam baden. Een nieuwere dans is de lenso, de zakdoekendans. De maengket is een verzamelnaam voor verschillende dansen zoals de makamberu, marambak en de mah'laya. De makamberu vind plaats na de rijstoogst. De marambak is een groepsdans die wordt opgevoerd bij de inwijding van een nieuw huis. De mah'laya, waarbij humoristische liedjes worden gezongen, is het vrolijkst. De dansen worden begeleid door musik bambu melalu (bamboe-instrumenten) en soms ook musik bia (instrumenten vervaardigd van schelpen). Orkesten die naast bamboe-instrumenten ook bronzen instrumenten gebruiken heten bambu klarinet.

Taal

Het Manado-Maleis is de lingua franca van de Minahasa. In het Bahasa Manado komen veel woorden uit het Spaans, Portugees en Nederlands voor, hetgeen getuigt van nauwe contacten met de verschillende koloniale overheersers. In het zuidoosten van de Minahasa spreken 2000 mensen Ponosakan, een van de 80 talen van het eiland.

Het district Minahasa

Lees hier meer over het woongebied van de Minahassers

reis terug  
.

De Indonesische cultuur

naar menu landeninfo landeninfo
Maak kennis met de Indonesische cultuur

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !

Ondersteun een straatkind via Peduli Anak

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl