gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De inwoners van Java - Sundanezen

reis terug  

De Sundanezen van West-Java

Sundanese familie © Travelmarker ReizenDe Sundanezen danken hun naam aan de witte as die het land na een vulkaanuitbarsting vruchtbaar maakt. Het woord Sunda komt uit het Sanskriet en betekent wit. In West-Java, het gebied van de Sundanezen, liggen veel actieve vulkanen, waarvan de Krakatau in de straat Sunda de beruchtste is.

De Sundanese cultuur

Dans en muziek
De Sundanese cultuur is jonger dan de Javaanse. De Sundanezen houden veel van dans en muziek. Vooral door hun erotisch getinte dansen hebben ze de reputatie veel sensueler te zijn dan andere IndonesiŽrs. Een hierbij vaak gebruikt instrument is de anklung, een eenvoudig van bamboe vervaardigd muziekinstrument. Ook de fluit is populair, en brengt een melancholisch en nogal triest geluid voort, dat typerend is voor de Sundanese muziek.

Wayang Golek
Het typische Sundanese poppenspel is de Wayang Golek, die volgens de Javanen veel boerser en minder verfijnd is dan hun eigen Wayang Kulit. Oorspronkelijk is het poppenspel door de arabieren geÔntroduceerd, om via voorstellingen de islam te verspreiden over dit gedeelte van de archipel. De Sundanezen zijn bijzonder vrome islamieten die er alles voor over hebben de pelgrimage naar Mekka te maken.

Pentjak silat
Ook is de Sundanees een ijverige beoefenaar van de pentjak silat, hetgeen afgelezen kan worden uit het grote aantal scholen in West-Java waar deze oude vechtkunst onderwezen wordt.

Rammengevechten
Een andere sport is de adu dombak, het rammengevecht, waarbij twee rammen op elkaar inbeuken tot er een op de vlucht slaat. Ofschoon gokken volgens de leer niet mag, wordt er bij de gevechten flink ingezet. Wanneer een ram het voor gezien houdt, wordt hij flink in z'n kloten geknepen om hem te motiveren voor de volgende aanval.

Sirihkauwende Soendanese © Travelmarker ReizenjavaanseSundanese visvijvers
De Sundanezen zijn een ijverig volk en schuwen geen vernieuwingen. Een fraai voorbeeld hiervan is het kringloopsysteem van hun visvijvers. De visvijvers, waarin karpers en andere zoetwatervissen worden gekweekt, zijn overal op West-Java te vinden en vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de dorpelingen. Het kringloopsysteem bestaat eruit dat men het toilet boven de visvijvers geplaatst heeft. De uitwerpselen blijken een verrijking van het visvoedsel te zijn, en het probleem van gebrekkige rioleringen is ook in een klap de wereld uit geholpen. Helaas plegen de nieuwe industrieŽn (West-Java heeft voor wat betreft de industrialialisatie de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling ondergaan) een behoorlijke aanslag op het milieu, waardoor ook de Sundaneze visvijvers ernstig vervuild zijn geraakt.

Sundanezen en hun Javaanse buren

Er bestaat nogal wat animositeit tussen de Sundanezen en de Javanen. Doordat de Sundanese cultuur jonger is dan de Javaanse, mocht een Sundanese jongen in het verleden niet met een Javaans meisje trouwen. Zij zou, doordat ze uit een oudere cultuur komt, altijd ouder dan de jongen zijn, al was ze tien jaar jonger.
Misschien ligt de volgende geschiedenis, die zich reeds lang geleden ten tijde van het koninkrijk Majapahit afspeelde, aan de vijandige houding tussen Sundanezen en Javanen ten grondslag:
Koning Hayam Wuruk, de heerser over Majapahit, dong naar de hand van Tjitrarasmi, de dochter van de koning van Sunda. De Sundanese koning was welwillend, en vertrok met dochter en groot gevolg naar het koninkrijk Majapahit. Hij sloeg zijn kamp op voor de poorten van het koninkrijk, vanwaar Haram Wuyuk, zo vereiste de traditie, zijn bruid zou komen ophalen. Voor Haram Wuyuk's vertrek stuurde zijn eerste minister Gajah Mada, die fel tegen een verbintenis tussen beide vorstenhuizen was, een boodschap naar de Sundanese koning, dat deze zijn dochter persoonlijk moest komen brengen. De koning weigerde hieraan te voldoen, waarop Gajah Mada soldaten op hem afstuurde. Ondanks heldhaftig verzet werden de Sundanezen tot de laatste man uitgemoord. De prinses, haar moeder en alle edelvrouwen in het gevolg pleegden zelfmoord.

Ontmoet de bevolking van West-Java met Travelmarker Reizen

Maak kennis met de bevolking van West-Java tijdens een zeer bijzondere vakantie met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.

reis terug  
.

De Indonesische cultuur

naar menu landeninfo landeninfo
Maak kennis met de Indonesische cultuur

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !

Ondersteun een straatkind via Peduli Anak   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl