gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De Toraja

reis terug  

De bevolking van Torajaland

danseres © Travelmarker ReizenToraja is de collectieve naam voor de 800.000 bergbewoners van Zuidwest- en Midden-Sulawesi. De Toraja zijn onderverdeeld in verschillende sub-groepen, waarvan de Sa’dan- of zuidelijke Toraja de grootste is. Vanwege hun rijke cultuur hebben de Sa’dan-Toraja altijd het meest in de belangstelling van de buitenwereld gestaan. Hun woongebied valt ongeveer samen met het kabupaten Tator. Tator telde in 1995 367.371 inwoners, verdeeld over 65 dorpen en Makale en Rantepao, de 2 grotere plaatsen in de Sadan-vallei.

de verschillende klassen

De Toraja kenden 4 sociale klassen: de tana’ bulaan (de hoge adel), de tana’ bassi (lage adel), de tana’ karurung (vrije mensen) en de tana’ kua-kua (de slaven). Hoewel dit kastestelsel officieel is afgeschaft, doet het zich vooral tijdens rituelen en ceremonies nog regelmatig gelden. Het is vooral evident in de rambu solo (begrafenisriten). Vooral de rijke adel houdt grootse begrafenisceremonies. Nazaten van slaven zijn zich een eeuw na de afschaffing van de slavernij nog altijd bewust van hun ondergeschikte positie.

danseres © Travelmarker Reizensociale status

Toch heeft de moderne tijd ervoor gezorgd dat de grenzen tussen de verschillende klassen minder duidelijk zijn geworden. Vooral het onderwijs en de migratie naar andere gebieden in Indonesië hebben hierin een grote rol gespeeld. Nog wel belangrijk is de sociale status die sommigen ontlenen aan het uitoefenen van traditionele activiteiten. Zo kent elk Torajadorp verscheidene leiders; de ambe’tondok. Zij zijn degenen bij wie de dorpsbevolking terecht kan met vragen over de aluk to dolo, de oude religie. Ook zijn ze in staat door rituelen ziekten te genezen, aangezien ziekten het gevolg zijn van het niet naleven van de adat, het gewoonterecht. Elk Torajadorp heeft een aantal to parengnge; raadgevers betreffende de adat. To parengnge betekent ‘een zware last dragen’, en verwijst naar de verantwoordelijkheid die op de schouders van de raadgevers rust. Deze lieden zijn altijd van adellijke afkomst.

oude man © Travelmarker Reizenoude vrouw © Travelmarker Reizenvergrijzing

Hoewel het landschap de bezoeker de indruk zal geven dat Tana Toraja een welvarende streek is, is het tegendeel waar. Veel Toraja hebben in de jaren zestig het overvolle huis van hun familie verlaten om hun heil te zoeken in de grotere steden van Indonesië, of te gaan werken voor de multinationals die zich na de coup van ‘65 in Indonesië vestigden. Door hun scholing en aanpassingsvermogen zijn ze er over het algemeen in geslaagd goede posities te verwerven. De uittocht van jonge mensen duurt naar andere gebieden in Indonesië nog steeds voort, en de streek is sterk aan het vergrijzen. De band van de ongeveer 200.000 Toraja-migranten met hun geboortegrond is sterk. Met het geld dat ze verdienen onderhouden ze achtergebleven familieleden zodat de dorpen en de kostbare ceremonies in stand kunnen worden gehouden.

De oudere Toraja zijn nog altijd fervent kauwers van de sirih, de opwekkende betelpruim die ze zo'n rode mond geeft.

torajaanse © Travelmarker Reizeneconomie

Nog altijd leeft zo’n 90 procent van de bevolking van Toraja van de landbouw. De belangrijkste produkten van het woongebied van de Toraja zijn rijst, koffie (arabica) en kruidnagels. Vooral koffie gedijt bijzonder goed in het tussen 850 en 1300 m hoogte gelegen heuvellandschap. Veel van de uitstekende koffie wordt naar Japan geëxporteerd -in Tokyo is Toraja-koffie een begrip. Naast gewone rijst wordt ook zwarte en rode rijst verbouwd. Hoewel de bodem in Torajaland niet bijzonder vruchtbaar is, en door de grilligheid van het terrein karbouwen niet overal kunnen komen om hun werk te verrichten, zijn de boeren dankzij moderne technieken tegenwoordig toch in staat twee keer per jaar te oogsten. In Tana Toraja worden verder groenten, maïs, cassave en pinda’s verbouwd. Ook de veeteelt is belangrijk voor de Toraja. Buffels en varkens zijn statussymbolen en offerdieren, en worden daarnaast ook geëxporteerd naar andere gebieden in Sulawesi en andere eilanden in Indonesië.

oude man © Travelmarker ReizentorajaHet toerisme is ook een belangrijke bron van inkomsten in de Sa’danvallei. Het gebied is in 1970 voor het toerisme geopend. In 1981 bezochten bijna 6000 toeristen Tator, 10 jaar later was dit aantal vertienvoudigd. De meeste toeristen komen uit Frankrijk, gevolgd door Duitsland en Nederland. Hoewel Makale het bestuurscentrum is, is Rantepao de toeristische hoofdstad van Tana Toraja.

Ontmoet de Toraja met Travelmarker Reizen

Maak kennis met de bevolking van Toraja tijdens een zeer bijzondere vakantie met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.

Woordenlijst

Het Toraja behoort tot de Austronesische taalfamilie. Veel Toraja-woorden, zoals bijvoorbeeld de dagen van de week, zijn vrijwel gelijk aan het Indonesisch.

begrafenis
boos
buffel
dank u
dorst
drinken
duur
eten
ga uw gang
gekookt
geld
goedkoop
graf
groot dodenfeest
grot
hoe heet je?
hoe gaat het met u?
hoe heet u?
huis
kaartje
keuken
kip
kom binnen
laten we gaan
man
mijn echtgenoot
mijn echtgenote
moeder
nacht
overleden
overnachten
rijst telen
rijst
rijstschuur rondwandelen,-kijken
slapen
tot ziens

ma’tomate
sengke
tedong
kure sumanga
ma’rang
mangiru
masuli’
kumande
dolomiki’
manasu
seng
maraa
liang
ma’palo
lo’ko’
minotara sangamu?
umba nakua kareba?
minotara sangomi?
banua
kartis
dapo’
manuk
mentama ki’
tamalemo
muane
muaneku
baineku
indo’
bongi
mate
ma’bongi
ma’lambuk
bo’bo
alang
sumalong malong
mamma’
maatumba opa tassi tamu

varken
waar is de weg?
waar?
waarheen?
waarvandaan?
wacht op mij
wanneer?
wat kost dit?

wat?

water
water koken
weven
wie?
ziek
zieke
ziel
zitten
zon

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

bai
umba tulanan?
umba?
umban lamliolo?
umbara milolai?
kampaina’
piranra?
pira allinna?
apara?
uai
mantanak uai
pa’tannun
mindara?
masaki
to masaki
bombo
no’ko
allo  

misa’ 
da’dua
tallu
a’pa
lima
annam
pitu 
karua
kasera  
sangpulo


reis terug  
.

De Indonesische cultuur

naar menu landeninfo landeninfo
Maak kennis met de Indonesische cultuur

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !

Ondersteun een straatkind via Peduli Anak


   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl