gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De inwoners van IndonesiŽ

  reis door
pindaoogst op Java © Travelmarker Reizen

Eenheid in verscheidenheid

De bevolking in het westen van Indonesië heeft een typische Maleis uiterlijk: bruine huid, sluik haar en scherpe gelaatstrekken. In het oosten van Indonesië, met name op Papoea, hebben de mensen meer Melanesische trekken: donkere huid, krulhaar en grove gelaatstrekken. De Melanesiërs zijn de afstammelingen van de eerste bewoners van de Indonesische archipel, die 30.000 jaar geleden op het toneel verschenen. De Maleiers kwamen in twee golven vanuit het Aziatische vasteland Indonesië binnen; de eerste rond 3000 v. Chr., de tweede rond 300 v. Chr.

trommelspeler op een Balinees feest © Travelmarker ReizenDe eilanden van Indonesië hebben in het verleden altijd nauw contact met elkaar gehad. Vooral de kustbewoners van verschillende Indonesische eilanden vertonen grote overeenkomsten in hun gebruiken en rituelen. Na 1300 versterkte de islam de gemeenschappelijke band in de Indonesische archipel. Naast de oude vorstendommen op eilanden als Java en Sumatra, zorgden vooral de Nederlanders ervoor dat de bestuurlijke eenheid die Indonesië nu is gevormd werd. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog werden de verschillende Indonesische eilanden automatisch bijeengebracht in hun strijd tegen de gemeenschappelijke vijand.

Het Indonesische harmoniemodel

Het Indonesische harmoniemodel is grotendeels gebaseerd op eerbied voor het gezag. Voor de Indonesiërs staan zelfbeheersing en geordende betrekkingen met anderen centraal in het leven. Indonesiërs hebben een afkeer van het direct uiten van emoties wat ze als kasar (grof) bestempelen. Deze filosofie is oorpronkelijk ontwikkeld aan de Javaanse hoven die zelfbeheersing essentieel vonden om tot geestelijke verlichting te komen. Men legde de nadruk op de verfijning van de conversatiekunst en de etiquette. De Javaanse hofkunsten, zoals de dans en het poppenspel, zijn een duidelijke exponent van deze drang naar verfijning. De Javaanse hofcultuur werd overgenomen door het gewone volk op Java, die het vooral na de onafhankelijkheid over de andere Indonesische eilanden hebben verspreid.

Sundanese familie © Travelmarker ReizenDe Malthusiaanse tijdbom

Een van de grootste problemen van Indonesië is de enorme bevolkingsaanwas. In 1905 woonde er in de republiek 38 miljoen mensen, in 1982 153 miljoen, en nu ruim 220 miljoen. Door de enorme bevolkingsaanwas worden steeds hoger gelegen stukken land voor de rijstbouw in gebruik genomen, waarbij de droge rijstbouw de natte vervangt. De erosie als gevolg van het verdwijnen van de regenwouden neemt onheilspellende vormen aan. Vooral op Java, maar ook op veel andere Indonesische eilanden is dit een reusachtig en onomkeerbaar probleem.

Transmigratie

Boroboedoer © Travelmarker ReizenschooljeugdHet indonesische Transmigrasiprojekt is het grootste ter wereld. Ruim vijf miljoen Javanen en Balinezen hebben hun eiland inmiddels verlaten om in wildernis van verafgelegen dunbevolkte gebieden hun geluk te beproeven.
Voordat de Indonesische transmigranten naar hun nieuwe bestemming vertrekken moeten ze een kursus van enkele maanden volgen waarbij ze geleerd wordt hoe ze jungle moeten rooien, land bewerken, visvallen maken, kortom alle basisvaardigheden die nodig zijn om ginds een bestaan te creeëren. Bij aankomst krijgt de transmigrant een huis en ongeveer twee hectare grond. Na de grond vijf jaar bewerkt te hebben wordt het zijn eigendom. Zou men een stuk grond van dezelfde grootte op Java of Bali hebben, dan was men een rijk man. De bodem van Kalimantan laat zich echter veel minder gemakkelijk bewerken en is veel minder vruchtbaar. Het rooien van de jungle kost meestal enkele maanden. Nadat de grond is vrijgemaakt van wortels en onkruid spoelt de regen de vruchtbare aarde dat door niets meer vastgehouden wordt meestal binnen een aantal jaar weg zodat er niets meer te verbouwen valt. Lukt het toch om rijst te verbouwen dan is de oogst vaak mager doordat ratten de velden kaalvreten. Karbouwen kosten teveel geld en dus ploegt de transmigrant op eigen kracht het veld om.
Door de slechte resultaten en geplaagd door heimwee houden vele transmigranten het voor gezien en keren terug naar hun geboortegrond. Een groot deel van de onsuccesvolle transmigranten heeft geen kans om terug te keren omdat het nooit genoeg geld zal kunnen sparen om de terugreis te bekostigen.

Boroboedoer © Travelmarker ReizenschooljeugdTransmigratie is iets wat regelrecht indruist tegen de Indonesische cultuur. Het leven van de Indonesier wordt bepaald door het gevoel in een gemeenschap thuis te horen. Voor de Javaan, die vaak noodgedwongen moet transmigreren, betekent het afscheid moeten nemen van de geboortegrond vaak complete ontreddering, daar de geboortegrond hetgeen is dat de gemeenschap bij elkaar houdt. Tegelijk worden transmigranten die terugkeren naar hun geboortedorpen niet meer geaccepteerd, en hebben ze geen andere keuze dan zich te vestigen in de grote stad.

Burokraten van het Transmigrasi-ministerie te Jakarta verbinden nog een doel aan het projekt. Volgens hen is de communistische dreiging in Indonesië nog altijd aktueel en wordt deze door verspreiding van de bevolking tegengegaan.

Een Hollands idee
Al in 1905 zagen de Nederlanders er de noodzaak van in de bevolking van Java te verspreiden over de andere eilanden. Toen woonden er al 37 miljoen mensen op het Indonesische eiland. Tot de inval van de Japanners werden 200.000 Javanen onder dwang als plantagearbeider op Sumatra tewerkgesteld. Het transmigratie idee werd later door de Indonesische regering overgenomen, met het verschil dat er op vrijwillige basis aan deel werd genomen. Tijdens het vijfjarenplan 1979-1984 transmigreerden ongeveer een half miljoen gezinnen (ruim twee miljoen mensen). De Indonesische regering kon bij lange na niet voldoen aan het aantal aanvragen dat binnenstroomde.

Boroboedoer © Travelmarker ReizenschooljeugdOndanks dat de wereldbank sinds het begin van de jaren 70 het projekt met miljarden euro steunde, werd in 1987 vanwege de hoge kosten en teruglopende inkomsten van de olie industrie flink gesnoeid in nieuwe plannen. Ondanks de transmigrasi blijft de ongelijke verdeling van de bevolking over de Indonesische archipel een nijpend probleem voor de republiek. In Papoea wonen gemiddeld 3 mensen op een km≤, op Java bijna 300 keer zoveel.

Geboortebeperking

In 1970 begon de Indonesische regering met een grootschalige campagne voor geboortebeperking. Het resultaat van dit programma is dat de bevolkingsgroei van 2,7 procent per jaar in 1970 is afgenomen tot 2,1 procent in 1985. Toch blijft het geboortecijfer beangstigend hoog, jaarlijks groeit de bevolking met 1,5 miljoen mensen.

Ontmoet de bevolking van Indonesië met Travelmarker Reizen

Maak kennis met de bevolking van Indonesië tijdens een zeer bijzondere vakantie met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.

  reis door
.

De Indonesische cultuur

naar menu landeninfo landeninfo
Maak kennis met de Indonesische cultuur

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !

Ondersteun een straatkind via Peduli Anak

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl