gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Flores - Alor

reis terug  
zonsondergang © Travelmarker Reizen

Pulau Alor

Alor vormt samen met het buureiland Pantar de Alor archipel. Het 2.800 km≤ grote Alor ligt het meest oostelijk in de archipel, en heeft nog een zeer ruig landschap waardoor maar weinig wegen lopen. Het ligt op ongeveer 60 kilometer afstand van West-Timor. De flora op het eiland wordt gekenmerkt door de lontarpalm en over de fauna is het misschien zinvol te vermelden dat de boa constrictor in grote getale voorkomt op Alor. Kijk dus een beetje uit waar je loopt. Alor telt ruim 140.000 inwoners, die uiterlijk veel gelijkenis vertonen met de papoeas van Papoea.

De geschiedenis van Alor

Handelaren uit China, Java en Sumatra moeten Alor en Pantar op zoek naar goud, sandelhout en slaven bezocht hebben. Het is echter onbekend wie de vele mysterieuze Moko drums naar Alor heeft gebracht en waarom. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat er op Alor een cultuur is geweest die deze drums zelf vervaardigde. Echt met zekerheid kan men dit niet zeggen, omdat er nooit enig archeologisch onderzoek op Alor is gedaan. Wel kan er met zekerheid gezegd worden dat er stylistische overkomsten zijn tussen de Moko drums van Alor en de kunst van de Dongson cultuur van 350 v. Chr. uit Noord Vietnam. Het blijft een raadsel waarom ze, indien er in het verleden in deze drums gehandeld werd, te vinden zijn op Alor en het eiland Pantar, twee eilanden die ver van de commerciële handelsroutes aflagen. In 1918 en 1919 werden er door het Nederlandse gouvernement zo'n 200.000 drums op Alor geteld. Tegenwoordig vormen de Moko drums nog altijd een belangrijk element bij de bruidsschatten tijdens een huwelijk.

De komst van de Europeanen op Alor
Door het boek van Magelhaan (rond de wereld) wist de westerse wereld van het bestaan van Alor. Het boek schrijft over het schip De Victoria die van de Molukken naar Alor voer, waar ze van 12 tot 25 januari 1522 voor anker ging. Over de bevolking van Alor werd geschreven dat ze welvarend waren, en veilig voor aanvallen van buitenaf. Door het contact met de sultanaat van Ternate was het grootste gedeelte van de kustbewoners in die tijd moslim. In de 14e eeuw bekeerde de heiligman Moktar een groot deel van de bevolking van Alor en Pantar. Eerdere contacten met moslimhandelaren uit Java vereenvoudigden zijn missiewerk. De eerdere handel met de Hindoe-Javanen uit het Majapahit rijk had geen invloed gehad, zij kwamen niet om hun religie over brengen. Na de 15e eeuw moeten er zwarte Portugezen zijn geweest op Alor. Deze afstammelingen van de eerste Portugezen, die getrouwd waren met donkere inlandse vrouwen, ook wel Topasses genoemd, kwamen van Noord-Timor om te plunderen en vrouwen te zoeken. Weinig is hiervan bekend, aangezien de weinig geletterde Topasses wel wat anders te doen hadden dan hun intriges en veroveringen op schrift vast te stellen. In 1851 werd Alor door de Portugezen afgestaan aan Holland. Verder is er weinig bekend over de geschiedenis van Alor.

Religie op Alor

Sinds het moment dat de missionarissen op Alor kwamen in 1940 is driekwart van de bevolking protestants, alhoewel ook deze mensen nog steeds de voorouders vereren. De overige eilandbewoners zijn moslim, en nog maar een klein percentage is animist.

Feesten op Alor

Een festival op Alor wordt aangekondigd door het slaan op gongs, drums bekleed met hertenvel, en Mokos, waarbij de lego-lego dans wordt uitgevoerd. Tijdens deze kringdans slaat iedereen de armen om de taille van de persoon ernaast. Vroeger werd rond een voorouderlijke steen en een menselijk hoofd gedanst, tegenwoordig kan het rond alles wat een zekere waarde heeft worden gedaan. Soms worden er tijdens de dans spontaan pantums - een gedicht of gezang - opgevoerd. De ceremonie eindigt 's ochtends met het slachten van een varken die op een Moko ligt. Er wordt nog steeds traditionele kleding gedragen tijdens zo'n ceremonie, maar als eerbetoon aan de protestanse missionarissen draagt men er westerse kleding onder. Anders zou het veel te bloot zijn.

Economie op Alor

Tamarinde is het belangrijkste exportproduct van Alor, gevolgd door kemiri- en kenarinoten. Vroeger werd Alor ook wel Nusa Kenari (kenari noten eiland) genoemd, omdat elk hoog geplaatst persoon als afscheidskado een zak vol kenarinoten kreeg. Naast deze drie producten exporteert Alor copra, zeeschelpen als ingredient voor verf, hoorns van herten als chinees medicijnen of als handwerk, en huiden van boa constrictors.

Taal op Alor

Er worden acht verschillende talen gesproken op Alor, waarvan de meeste relateren aan de niet-austronesische talen die in Papoea worden gesproken. De taal die voor Alorees doorgaat is daar een uitzondering van. Deze wordt vooral in de buurt van Kalabahi, de hoofdstad van Alor, gesproken en is afkomstig van de Austronesische talen die van Oost-Flores tot Alor gesproken worden.

De moko drums van Alor

Met de Mokodrums roepen de Alorezen de goden van de aarde, lucht en de voorouderlijke geesten op. Door het geluid van de drums krijgen de Alorezen verbinding met hun voorouders.
Er zijn veel verschillende soorten drums. Ze onderscheiden zich door kleine verschillen als grootte, vorm, ontwerp, en motieven. De drums van Alor zijn van generatie op generatie gegaan en worden als heilig beschouwd. Het bezitten van veel Mokos' geeft een man meer status. In de tijd dat er nog klassen heersten kon iemand zichzelf tot de adelstand verheffen door het bemachtigen van een groot aantal Mokodrums.
Nog altijd is de Moko drum op Alor een belangrijk element in de bruidsschat. Als een jonge man wil trouwen en geen Moko bezit, zal hij er net zolang voor moeten werken dat hij er zich een kan veroorloven. Sommige Moko's zijn wel Ä  1500 waard. Vroeger werden ze verruild tegen tonnen rijst, varkens, geiten en stof. Afhankelijk van de status van het huwbare meisje worden er een of meerdere drums als bruidsschat gegeven. Voor de dochter van de raja zijn vele drums nodig.

Transport van en naar Alor

Per vliegtuig
Het vliegveld van Alor ligt bij Kalahabi. De vlucht naar Kupang duurt 1 uur. Check of er nog directe vluchten van Alor naar Bali zijn.

Per boot
Vanaf Alor gaat er eens per week een ferry naar Kupang. De overtocht op deze meestal overvolle veerboot duurt 14 uur. Er is ook een bootverbinding tussen Alor en Wairiang (Lembata), die soms stopt bij Pantar. Onregelmatig vertrekken vracht schepen die ook passagiers meenemen van Kalabahi naar Kabir (2,5 uur) en Baranusa (5 uur) op Pantar. Er is ook een wekelijkse bootdienst tussen Kalabahi en Larantuka op Flores.

Lokaal Transport op Alor
Er rijden bemo's tussen Kalabahi en Kokar (20 km) en tussen Kalabahi en Moru (11 km). Beiden wegen zijn verhard. Langs de noordkust van Alor gaat een redelijk goede weg naar Bukapiting. Dit kan ook nog door een bemo gereden worden. Als je verder het binnenland van Alor in wil ben je afhankelijk van trucks die af en toe naar Taramana en Maritaing (99 km van Kalabahi), of richting Pumi gaan. Tijdens het regenseizoen is dit onmogelijk.

Kalabahi

De hoofdstad van Alor, en tevens de enige stad, heeft een paar duizend inwoners. De stad is gelegen aan een lange baai die in de volksmond ook wel de 'geiten bek' wordt genoemd. In Kalabahi vind je de enige losmens van het eiland

Tapkale

Dit traditionele dorp ligt op 13 km van Kalabahi, en is redelijk makkelijk te bereiken via de weg. In het dorp kun je een aantal fraaie traditionele Alorese huizen bezichtigen en met een beetje mazzel een ritueele ceremonie.

Mali

Dit fraaie drie km lange strand ligt 18 km buiten Kalabahi, vlakbij het vliegveld van Alor.

Atimelang

Na 5 uur wandelen vanaf de hoofdstad Kalabahi kom je in het in een vallei gelegen traditionele dorp Atimelang. Alleen de kerken hebben een tinnen dak, voor de rest hebben de huizen merendeels nog rieten daken. Het stenen huis in het dorp is gebouwd voor een Amerikaanse antropoloog die hier van 1932 tot 1935 onderzoek deed. De traditionele huizen hebben beneden een open kookgedeelte met daarboven een tweede verdieping. De verdiepingen zijn door middel van een kleine opening met elkaar verbonden. Naast de traditionele huizen zijn er ook 'moderne' huizen. Deze zijn rechthoekig en staan direct op de grond met muren van gespleten bamboe.
Met een beetje geluk kun je in Atimelang een oude ritueele dans meemaken, die vroeger gehouden werd voordat de strijders gingen koppensnellen. Deze wordt uitgevoerd door een krijger gekleed in traditionele kleding. Beschermd door rechthoekig schild op z'n rug, en gewapend met pijl en boog voert hij een trance-achtige dans uit.

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl