gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Sumatra - Banda Aceh

reis terug  

Banda Aceh

Banda Aceh, de voormalige hoofdstad van het sultanaat Atjeh, telt tegenwoordig 300.000 inwoners. De plaats heeft veel historische en religieuze bezienswaardigheden, stille getuigen van een roerige geschiedenis en het diepgewortelde geloof in de islam van de bevolking.

Bezienswaardigheden in Banda Aceh

Het Kherkoff
Een voor de Nederlanders interessante plek is de militaire begraafplaats in de stad. Op het 'Kherkhoff' liggen de KNIL-soldaten die gedood werden in de oorlogen van 1873 tot 1927. Naast de poort is een lijst met namen van de 2000 Nederlanders op marmer gegraveerd. Ook zijn er monumenten van de meer prominente officieren en Nederlandse ambtenaren die gevallen zijn in de strijd tegen Aceh. De goede staat waarin het kerkhof verkeert is opmerkelijk, temeer daar Nederland jarenlang Aceh's aartsvijand is geweest.

R.I. 001 Monument
Dit monument is opgericht als dank aan bevolking van Aceh voor de steun tijdens de onafhankelijkheidsstrijd. Om de nederlandse blokkade te omzeilen had de republiek een vliegtuig nodig, iets waar in die tijd moeilijk aan te komen was. President Sukarno, de eerste president van Indonesië, riep de mensen van Aceh op om geld in te zamelen. Van dit geld werd een DC 3 aangeschaft om de politieke leiders tussen Java en Sumatra te vervoeren. Het vliegtuig werd ook gebruikt voor wapentransporten.
De Dakota werd de pionier van de commerciële luchtvaart van Indonesië, werkend vanuit Burma in 1948-1949 onder de naam Indonesian Airways. De oprichting van deze maatschappij op 26 januari 1948 wordt gezien als de oprichting van Garuda Indonesia. Door de Dakota heeft Aceh dus een zeer speciale plaats in de Indonesische luchtvaartgeschiedenis.

De Baiturrahman moskee
De grote moskee Baiturrahman ligt in het centrum van Banda Aceh. Eerder stond op deze plek een moskee van het Achese sultanaat. Toen de Nederlanders Kuta raja (Banda Aceh) op 10 april 1873 binnentrokken, werd vanuit deze moskee op ze geschoten. Door enkele lichtkogels op het rieten dak af te schieten ging de moskee in vlammen op. Een jaar later beloofde Generaal van Swieten aan de inlandse hoofden 'dat de groote missigit zal worden hergebouwd en gemaakt tot een waar oord van barmhartigheid, vanwaar niet meer de dood en vernieling, maar gebeden tot den Almachtigen God en werken van liefde zullen uitgaan'.
Op 27 december 1881 schonken de Nederlanders de nieuwe moskee aan Banda Aceh. In latere jaren zijn de vijf ui-vormige gewelven aan de moskee toegevoegd. De moskee is een van de mooiste in Indonesië en wordt omgeven door een grote tuin. De stijl waarin de moskee is gebouwd heeft niets met Aceh te maken en architect Bruins lijkt dan ook meer geïnspireerd te zijn geweest door Indiase voorbeelden. Het interieur heeft met reliëfs gedecoreerde wanden en pilaren, marmeren vloeren en trappen (uit China), gegoten ijzeren ramen (uit België) en geornamenteerde kroonluchters van brons. De houten deuren zijn fraai bewerkt. De metselsteen waarvan het bouwwerk is opgetrokken is vanuit Nederland aangevoerd. Aanvankelijk was de bevolking niet erg enthousiast over de door de ongelovigen gebouwde moskee, tegenwoordig is de bevolking van Banda Aceh bijzonder trots op hun 'Grote Moskee'.

De moskee van Indrapuri
De moskee van Indrapuri (Aceh besar) is gebouwd op de fundamenten van een enorme tempel, die qua vorm gelijk was aan die van de Borobudur op Java.

De Gunongan
Een van de oudste monumenten van Banda Aceh is de Gunongan, een raar gevormd wit gebouw met gebogen muren, smalle passages en doorgangen. Gebouwd tijdens Aceh's 'Gouden Eeuw' door de sultan Iskandar Muda en afgemaakt door Sultan Iskandar Thani (1636-1641) maakte het oorspronkelijk deel uit van het recreatiepark Taman Sari. De Gunongan, gelegen aan de rivier de Krueng Daroy, werd gebruikt als een plezierberg voor de sultan en familieleden.

Graf van Teungku Syiah Kuala
Als je geïnteresseerd bent in de historie van de Islam is een bezoek aan dit graf zeker de moeite waard. Het ligt aan de Krueng Aceh rivier, niet ver van het centrum van Banda Aceh. Teungku Syiah Kuala was een autoriteit op het gebied van religieuze wetten in de 16de eeuw. Een groot deel van deze wetten worden nog altijd gebruikt.

De Pendopo
De Pendopo of de residentie van de gouverneur is in 1880 door de Nederlanders op de plek waar eens het kraton (paleis) van de sultan van Aceh stond gebouwd. Vroeger was het de residentie van de Nederlandse gouverneur, tegenwoordig woont de gouverneur van Aceh er.

Het Aceh Staatsmuseum
Dit museum ligt vlak bij het huis van de gouverneur. Het hoofdgebouw is een traditioneel huis gemaakt van hout, bewerkt en geschilderd in de kleuren van Aceh; rood, wit, groen en zwart. Het huis is in 1914 in Semarang gebouwd voor een speciale tentoonstelling, en een jaar later naar Banda Aceh gebracht. In de nieuwere gebouwen van het complex worden ornamenten, kostuums, wapens en gebruiksvoorwerpen uit Aceh getoond. Vlakbij het museum liggen de graven van de sultans van Aceh, inclusief dat van de sultan Iskandar Muda.

De kleine uitzichttoren voor het museum huisvest een grote bel, de Cakra Donya. Dit was een gift van de Chinese keizer in 1414. Het werd door Admiraal Cheng Ho aan de sultan geschonken als een teken van vriendschap. De legende gaat dat wanneer de bel geslagen werd, het geluid tot aan de uiterste grenzen van het sultanaat van Aceh gehoord werd.

Hotels

Via trivago kun je de hotelprijzen van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

De omgeving van Banda Aceh

Het huis van Cut Nyak Dien

Zeven km buiten het centrum van Banda Aceh staat het huis van de nationale heldin Cut Nyak Dien. Deze vrouw streed naast haar man Teuku Umar Johan Pahlawan tegen de Nederlanders. Haar huis werd in de 19 de eeuw platgebrand, dus het huidige gebouw is een replica. Het is nu een museum, die sommige van Cut Nyak Dien's bezittingen en antiquiteiten laat zien. Het huis is van typisch Achees. Een interessant kenmerk is de put. Deze heeft zulke hoge wanden dat hij niet bereikbaar is vanaf de grond. Deze voorzorgsmaatregel werd door veel inwoners vroeger genomen om te voorkomen dat het water door de Nederlanders vergiftigd zou worden.

Lam Puuk en Lhok Nga

Aan de westkust, 17 km van Banda Aceh, liggen de stranden Lam Puuk en Lhok Nga. Je kunt hier zwemmen, vissen, duiken, en zeilen, maar de laatste activiteiten moet je wel vooraf bij een touroperator in Banda Aceh laten regelen.

Tanoh Abee bibliotheek

In het Seulimun district, 42 km vanaf Banda Aceh, vind je de Perpustakaan Tanoh Abee. In deze bibliotheek is oude islamitische literatuur te vinden. Sommige van deze werken zijn zeer waardevol.

Van Banda Aceh Naar Krueng Raya

Ujong Batee

Het zwarte zand van het strand van Ujong Batee wordt omzoomd door dennenbomen. Veel van de kuststreken hebben mangrovebossen. Een eenvoudig seafoodrestaurant ligt op een heuvel boven het strand. Uitkijkend over de zee en de voor de kust liggende eilandjes kun je hier genieten van de laatste vangst. De specialiteiten van dit restaurant zijn vis, gigantische krabben en grote garnalen, geserveerd in Padang stijl. Verder wordt er in Achese stijl gekookt. Het restaurant is alleen overdag open, en is erg geliefd bij lokale mensen die er graag twintig kilometer voor rijden.

Indrapatra fort

Deze vesting is in de 16de eeuw gebouwd. Het fort is gemaakt van steen en kalk, en bood voldoende weerstand om aanvallen van de Portugezen af te slaan. Het fort geeft een goed idee van de militaire architectuur van Aceh uit de 'Gouden Eeuw' van het sultanaat.

Krueng Raya

Krueng Raya ligt op ongeveer 35 km van Banda Aceh. Vanuit de haven, Pelabuhan Malahayati, vertrekt de ferry naar Pulau Weh. Bij de markt ligt het Iskandar Muda fort.

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl