gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Java - Bandung en omgeving

reis terug   reis door

Bandung

Bandung heeft allang geen recht meer op de oude titel `Parijs van Java'. De plaats is te snel gegroeid en heet zelfs de snelst groeiende stad van het land te zijn. Tegenwoordig is de op 750 meter hoogte gelegen stad de hoofdstad van de provincie West- Java, het land van de Sundanezen. Toch zijn er nog sporen van de vroegere pracht en praal in Bandung terug te vinden. Langs de lange lanen staan nog altijd imposante koloniale gebouwen. Rond Jalan Braga ligt bovendien de grootste concentratie art-deco gebouwen in de wereld.

Geschiedenis van Bandung

In 1810 werd de residentie van de provincieregent verplaatst van Dayeuhkolot, in het zuiden naar het punt waar de pas aangelegde ‘Grote Postweg’ (nu: Jl. Asia-Afrika) de Cikapundung-rivier kruiste. Hoewel de plaats in 1864 officieel hoofdstad van het Parahyangan-gebied werd, bleef Bandung een onbeduidend plaatsje totdat er in 1884 een spoorlijn naar toe werd geleid. De stad ontwikkelde zich van garnizoensplaatsje tot het ‘Parijs van Java’ in de 20’ er jaren. In de koloniale periode was Bandung onder andere bekend om haar Kinatuin, waar van kina de pijnstiller kinine werd gemaakt. Kina, een gewas dat oorpronkelijk alleen in Zuid-Amerika voor kwam, werd in het midden van de 19de eeuw door de Duitse plantkundige Hasskarl naar Indië gebracht. Het was de Engelsman Ledger echter die de beste kinasoort vanuit Bolivia naar Indië bracht. Zijn Indiaanse knecht, Manuel Incra Mamani, die hem op de bijzondere soort gewezen had, werd voor zijn hulp door de Bolivianen vermoord.

Bandung na de tweede wereldoorlog
Bandung werd in oktober 1945 bezet door een Brits-Indische brigade, die per trein vanuit Jakarta was aangekomen. De nationalisten, bevreesd dat de Britten gekomen waren om het bedje voor de nog afwezige Nederlanders te spreiden, boden hevig weerstand. Na maandenlange schermutselingen werd een wapenstilstand afgekondigd, waarbij Bandung officieel opgedeeld werd. Ten noorden van de spoorlijn lag het Britse deel, ten zuiden van de spoorlijn werd Bandung beheerst door de Republikeinen. Later eisten de Britten dat de Republikeinen ook Zuid-Bandung zouden ontruimen, vanwege fanatieke Hizbollah-groepen in de heuvels rond Bandung. Deze groepen hielden zich niet aan het bestand, en bleven doorgaan met het bestoken van Engelse konvooien.

Tot 1962 was er kans dat Bandung de hoofdstad van de republiek zou worden. In 1955 werd de eerste Africa-Asia conferentie in Bandung gehouden (zie Gedung Merdeka).

Huidig Bandung

Tegenwoordig vormen Bandung en omgeving het belangrijkste textielcentrum van West-Java. Bandung heeft daarnaast de grootste kininefabriek (anti-malaria) van Indonesië. De Technische hogeschool van Bandung is in de twintiger jaren door de Nederlanders opgericht, omdat er toen een enorm tekort aan ingenieurs in de kolonie was. Sukarno studeerde er. In Bandung bevindt zich ook de Indonesische luchtvaart-industrie waar helikopters en vliegtuigen worden gebouwd.

De stadsbevolking van Bandung, die voor het overgrote merendeel uit Sundanezen bestaat, is erg gemoedelijk. Met de studenten schijnt het echter anders gesteld te zijn. Bandung heeft de meest militante studentenbeweging van Indonesië, en speelt daardoor in politiek opzicht een belangrijke rol.

Bezienswaardigheden in Bandung

In Bandung werd van de architecten verwacht dat zij deze moderne bouwstijlen aanpasten aan het tropsiche klimaat. Daarom werden C.P. Wolff Schoemaker en A.F. Aalbers, bekend om hun koloniale architectuur, benaderd. Een reeks fraaie, tropische Art Deco-bouwwerken was het resultaat en Bandung kon zich voortaan rekenen tot een van de drie tropische Art Deco-steden op de wereld (de andere zijn Miami (Florida) en Napier (Nieuw-Zeeland). De Bandung Heritage Society schat het aantal architectonische waardevolle gebouwen op 125.
Bandung wordt ook wel de stad van Schoemaker en Aalbers genoemd, vanweg het stempel dat zij op de architectuur van de stad drukten. Honderden gebouwen ontwierpen ze of gaven ze een nieuw aanzien.

Gedung Merdeka

Langs de Jalan Asia Africa (voorheen de Grote Postweg), in het centrum van Bandung, ligt het Gedung Merdeka, een 100 jaar oud koloniaal gebouw. Schoemaker en van Gallenlast hebben het in 1926 grondig gerenoveerd. Hier werd in 1955 op initiatief van Sukarno de eerste Aziatisch-Afrikaanse conferentie gehouden. Onder de vertegenwoordigers van de 29 deelnemende landen bevonden zich Tsjoe-en-Lai, Nehru en Nasser, staatshoofden van landen die toen nog maar net onafhankelijk geworden waren. Tijdens de conferentie, die een sterk anti-imperialistisch karakter droeg, verenigden de landen zich in de organisatie van niet-gebonden landen, en werden de 'tien principes voor een vreedzame coëxistentie' opgesteld. Met uitzondering van Japan behoorden alle landen tot de ontwikkelingslanden. Het gebouw was oorspronkelijk het onderkomen van de Societeit "Concordia". Het werd voor de Azië-Afrika conferentie door de Indonesische Regering overgenomen van het Societeitsbestuur en dusdanig verbouwd dat het na de conferentie niet meer bruikbaar was als societeit.

Savoy Homann Hotel

Het Savoy Homann Hotel is een 5 sterren hotel in het centrum Bandung aan de Jalan Asia-Africa (de vroegere Grote Postweg), schuin tegenover Gedung Merdeka. Het hotel dateert oorspronkelijk uit 1888, maar van het oude gebouw is weinig meer te herkennen. In zijn oorspronkelijke vorm was het een klein eenvoudig hotel aan een brede zandweg (in de lobby hangt een oude foto). In dit oude hotel kwamen de Hollanders in de koloniale tijd vaak bijeen voor vergaderingen en feesten. In bijvoorbeeld de boeken van Hella Haasse komt dit hotel geregeld voor. In 1939 opende het nieuwe Savoy Homann op de plek waar het oude vanaf 1880 had gestaan. De architect A.F. Aalbers heeft in het hotel veel kenmerken van een stoomschip verwerkt, compleet met dekken, patrijspoorten en een lichtkoker. Tijdens de tweede wereldoorlog was het het hoofdkwartier van de Japanse troepen in Bandung, en na de oorlog diende het gebouw als hospitaal van het Rode Kruis. In 1986 werd begonnen met een grootscheepse renovatie, waarbij het originele hotel van 1939 weer voor de dag kwam. Het hotel is nu een van de mooiste voorbeelden van Art-Deco architectuur in Bandung en de rest van de Indonesische archipel. Je vindt het prachtige glas-in-lood en de schitterende houten plafonds in art-deco stijl nog wel terug in de openbare ruimtes, helaas niet meer zozeer in de kamers.

Overnacht in het historische Savoy Homann tijdens een reis over Java met Travelmarker Reizen

Villa Isola

Villa Isola is een van de fraaist gelegen gebouwen van Bandung. Het ligt op een heuvel en biedt een mooi uitzicht op de stad. Schoemaker ontwierp het in 1933 voor de rijke Italiaanse persmagnaat Berrety, de oprichter van het nieuwsbureau Antara. Vila Isola, nu het adminstratiekantoor van de lerarenopleidingen, vertoont een sterke symmetrie die doorloopt in de aanleg van de tuin.

Instituut voor Keramiek research

Het Balai Penelitian Keramik (Instituut voor keramiek resarch) ligt in Jalan A. Yani 390. Hier kan 's ochtends het hele proces van keramiek maken bekeken worden. Keramiek wordt ook verkocht.

Geologisch museum

Een bezoek aan het geologisch museum museum in jalan Diponegoro (nr 57) is bij een langer verblijf in Bandung zeker de moeite waard. Geopend van ma-do van 9.00-14.00 uur, op vrijdag van 9.00-11.00 uur en op zaterdag van 9.00-13.00 uur.

Institut Technologi Bandung

Het Institut Technologi Bandung (ITB) is ontworpen door Maclaine Pont. Deze architect was in 1915 wegens ziekte naar Nederland terug gegaan. Maar toen hij in 1918 werd uitgenodigd om de Technische Hoogeschool in Bandung te ontwerpen, reisde hij weer terug. Het initiatief voor de eerste universiteit van Indonesië kwam van een groep planters onder leiding van H.A.R. Bosscha. Maclaine Pont groeide op in Indonesië en heeft altijd de plaatselijke bouwstijlen in zijn ontwerpen opgenomen. Over de vorm van het dak doen verschillende meningen de ronde. Deze zou geïnspireerd zijn op die van een Batak-, Minangkabau- of Sundanees huis.

Gedung Sate

Gedung Sate is een statig voorbeeld van Indo-Europese architectuur. Tegenwoordig huist in het gebouw het provinciaal bestuur van West-Java. Het werd in opdracht van de overheid in 1917 ontworpen door de architect Gerber. Je hebt vanaf het dak een prachtig uitzicht op de stad en omgeving.

Bank Indonesia

De Bank Indonesia is gebouwd naar het ontwerp dat de architect Ed Cuypers makt voor alle bankgebouwen van de Javasche Bank in de jaren’20. Zowel klassiek-westerse bouwstijlen als oudjavaanse ornamenten zijn te herkennen.

British Institute

The British Institute is eigendom van het farmaceutisch staatsbedrijf Kimia Farma. Het werd gebouwd als woonhuis voor de directeuren van de kininifabriek.

Kopi Aroma

Leuk is een bezoekje te brengen aan de koffiefabriek Kopi Aroma. In deze fabriek, die zich midden in het centrum van Bandung bevindt, wordt nog op hele traditionele wijze de koffie verwerkt. Het gebouw en de gebruikte machines stammen nog uit koloniale tijd, de koffiebonen worden door de eigenaar met zorg geselecteerd en liggen vaak 5 tot 7 jaren te ‘rijpen’ alvorens ze worden gemalen. Overal waar je loopt ruikt je de heerlijke aroma van koffie. Bij de fabriek bevindt zich een klein museum en een winkeltje. Wil je rondgeleid worden dan is het beter om even van te voren op te bellen. Er zijn geen speciale gidsen die Engels of een andere taal spreken maar ze kunnen toch het een en ander laten zien. Wilt je alleen wat producten kopen dan is een afspraak niet nodig.
Kopi Aroma ligt aan Jl. Banceuy 31 en is dagelijks van 8.00 tot 15.00 uur geopend, op zondag gesloten. Het branden van koffie vindt echter alleen in de zeer vroege ochtend plaats.

Stel je eigen reis naar Bandung samen met Travelmarker Reizen

Bezoek Bandung tijdens een van de twee zeer bijzondere bouwstenen van Jakarta naar Yogyakarta van Travelmarker Reizen (met privé-chauffeur en per trein)

Hotels

Via trivago kun je de hotelprijzen van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

Reisverslagen over Bandung

Lees hier wat andere reizigers in Bandung hebben beleefd!

Eten in Bandung

Een goed restaurant in Bandung is de Braga Pub & Restaurant (Jl. Braga 17). Het oud-koloniale etablissement heeft een terras aan de straat, hetgeen in Indonesië zeer zeldzaam is. Bij de voetgangersbrug over de weg vlak bij Savoy Homann zit een prima avondmarkt. Hier kun je je in de vele kraampjes tegoed doen aan de lekkerste gerechten van de Javaanse keuken. Grote porties zeevruchten, maar helaas geen koud bier. Queen is verder een goed Chinees restaurant, en natuurlijk is een bezoek aan het Savoy Homann hotel een must. Je kunt zo binnenlopen voor een kop koffie of een maaltijd. Goed maar prijzig eten.

Winkelen in Bandung

Jalan Braga is de oude mondaine winkelstraat van Bandung. Verder telt Bandung een groot aantal grote warenhuizen en supermarkten. Jalan Cihampelas is de jeansstraat van Bandung. De puien van de winkels zijn zo opzichtig mogelijk gemaakt om de aandacht van de klanten te trekken. Het beslaat een stuk van ruim 500 meter in de Jl. Cihampelas. Ruime keus aan spijkerbroeken en T-shirts, made in Bandung.

Wayang Golek poppen kun je kopen bij Wayang Golek A. Ruhiyat, Jl. Pangarang IV no. 78/17b, tel: 4201335 (achter het hotel Savoy Homann). Je moet soms navragen waar dit adres precies is, want niet elke taxichauffeur weet het kleine steegje te vinden. Daar waar het steegje uitkomt in de Jl. Pangarang hangt (tot voor kort) een eenvoudig eigen geschreven naambord. Je kunt hier zien hoe de poppen, voornamelijk figuren uit het Ramayan- en het Mahabharata-epos, gesneden, geverfd, beschilderd en aangekleed worden. Als je een pop koopt, krijg je er op papier de naam en een karakterbeschrijving van de pop bij. Aangezien de werkplaats gevestigd is in het woonhuis van de poppenmaker kun je er tot ca. 21.00 ’s avonds terecht. Na ca. 15.00-16.00 uur werkt men echter niet meer, maar kun je er wel poppen kopen. Kwalitatief goede poppen, beter dan die je doorgaans bijvoorbeeld in Yogyakarta vindt.

Nuttige adressen in Bandung

De VVV van Bandung ligt op de Alun-alun, het centrale plein van de stad. Naast informatie kun je hier ook transport van Bandung naar bijvoorbeeld Pangandaran regelen.

Transport in Bandung

Per taxi

Taxi's in Bandung zijn uitgerust met een meter, maar er zijn nauwelijks chauffeurs die ze willen gebruiken. Vooral toeristen worden gezien als onuitputbare melkkoeien. Met name de Kota Kembang taxi's hebben een zeer slechte reputatie.

Per trein

De Parayangan express doet een kleine drie uur over de afstand Bandung - Jakarta. 1e klasse is afrader door ijskoude airco.

Omgeving van Bandung

Tangkuban Prahu

de krater van de Tangkuban Prahu © Travelmarker ReizenEen bezoek aan de Tangkubanprahu, een nog altijd actief vulkanisch gebied ten noorden van Bandung, is de moeite waard. Wel is het hier vrij toeristisch, aangezien dit de enige vulkaan in indonesië is waarvan je de kraterrand met een grote bus kan bereiken. De omgeving leent zich uitstekend voor korte en lange wandelingen.

Ciater

Ook ten noorden van Bandung ligt het plaatsje Ciater. Op de pashoogte van Ciater verdedigde het KNIL in 1942 zijn laatste stellingen tegen de naar Bandung oprukkende Japanse troepen. Tijdens operatie 'produkt' lag hier ook de 'Ciaterstelling' van het Republikeinse leger, die met veel moeite door de Nederlandse troepen opgerold kon worden, waarmee de weg naar het noorden vanuit Bandung openlag.

Ciwidey

Het Situ Patenggang meer ten zuiden van Ciwidey ligt op 1600 meter hoogte. Dit is een heerlijke omgeving om te wandelen.

Gunung Papandajan

De 2622 meter hoge Papandajan op West-Java vernietigde met zijn uitbarsting aan het einde van de 18de eeuw ruim veertig dorpen. De vulkaan is nog altijd onrustig, en braakt voortdurend zwavelhoudend gas uit, dat zich op de helling afzet als goudkleurige kristallen.

Angklungschool

In de Saung Angklung Pak Ujo, Jl. Padasuka 118, (tel: 022-727114 / 7201587) wordt regelmatig van 15.00 tot 17.00 een voorstelling gegeven van angklung (een instrument bestaande uit holle bamboepijpen van verschillende lengte, vroeger bespeeld tijdens bepaalde rituelen' door jonge leerlingen van de school. Er wordt vaak ook een verkorte wayang-golek-voorstelling gegeven. Nadat de kinderen een grandioos optreden hebben verzorgd, mag de toeschouwer zelf zijn muzikale talenten tonen. In de winkel kun je de instrumenten en vele andere souvenirs van bamboe kopen. Er is echter alleen een voorstelling als er voldoende toeschouwers, bijvoorbeeld een toeristengroep, een voorstelling besteld heeft. Het minimum aantal gasten is circa 15. Als extra gast betaal je dan ongeveer 10 euro per persoon. Bel dus van te voren even op om te vragen of er die namiddag een voorstelling is. De lokatie ligt even buiten de stad in oostelijke richting (een klein uur rijden vanaf het centrum).

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl