gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

IndonesiŽ - Bogor

reis terug  

Bogor

Bogor © Travelmarker ReizenBogor ligt op 280 meter hoogte aan de voet van de 2211 meter hoge gunung Salak op ongeveer 50 kilometer van Jakarta en 120 kilometer van Bandung.. In het oosten waken de vulkanen Gunung Pangrango (3019 m) en Gunung Gede (2950 m) over het plantenstadje. Bogor wordt vanwege een regenval van 3000 tot 4000 mm per jaar en een record aantal stormen van 322 per jaar met recht de ‘regenstad’ genoemd. Het hoogtepunt van een bezoek aan Bogor is een bezoek aan de beroemde Botanische Tuinen (Kebun Raja Indonesia) en het buitenverblijf Buitenzorg, het voormalige paleis van de gouverneur-generaal.

Geschiedenis

In de 5e eeuw lag het machtscentrum van het hindoerijkje Holoton even ten noorden van Bogor. Toen Holoton werd veroverd door Tarumanegara, verhuisde de hoofdstad naar Bekasi (even ten oosten van het tegenwoordige Jakarta). In de 14e eeuw, ten tijde van de heerschappij van Pajajaran over grote delen van West-Java, lag het machtscentrum Pakuan op de plaats van het huidige Bogor. Inscripties in steen, die zijn aangetroffen in de omgeving van Bogor, zijn de enige tastbare overblijfselen uit deze tijd. De in Batavia wonende Nederlanders zochten hier graag verkoeling daar Buitenzorg (‘buiten de zorgen’ van het sterk vervuilde en door epidemieën geteisterde Batavia), zoals Bogor vroeger genoemd werd, bekend stond om zijn vele regens. De schrijfster Annie Foore schreef in 1899 het volgende in haar roman Bogoriana

Niets vriendelijkers, niets stralenders dan Buitenzorg in het ochtenduur, niets verrukender dan de atmosfeer die daar heerst wanneer de regen, 's nachts in stromen neergevallen, tegen de morgen ophoudt

Het huidige Bogor

De plaatswordt ook wel de achtertuin van Jakarta genoemd. Velen ontvluchten de hoofdstad en vestigen zich in Bogor, dat met de trein of over de 60 km lange tolweg slechts een uur van Jakarta verwijderd is. In de tijd van Daendels duurde deze tocht een week. Bogor is een snel groeiende stad met steeds meer woonwijken buiten het oude centrum. .Het ooit kleine en rustige Bogor is nu dan ook, net als de meeste steden in West-Java, uitgegroeid tot een overbevolkte stad waarin het verkeer voor een hoge graad van luchtvervuiling zorgt. Vooral de talloze Japanse driewielers, de bemos, beijveren zich hun steentje aan de verkeerschaos bij te dragen. Er zijn dagen dat er een dikke laag smog over de stad hangt.

Bezienswaardigheden in Bogor

Het paleis van de Gouverneur-generaal

Bogor © Travelmarker ReizenIndonesieHet paleis is zeker geen architectonisch meesterwerk, maar is goed onderhouden en ziet er, liggend in zijn grote tuin met vooraan de lotusvijver en iets verderop de grote waringin-bomen, nog altijd schitterend uit. In 1745 liet de toenmalige gouverneur-generaal baron Van Imhoff hier een buitenverblijf bouwen. Van Imhoff verkoos Bogor boven het hete en ongezonde Batavia. Dit gebouw werd in 1834 door een aardbeving werd verwoest. Het paleis zoals het er nu staat, werd in 1870 de officiële residentie van de gouverneur-generaal en zou dat tot de inval van de Japanse troepen blijven. Het landgoed en de omliggende akkers leverden extra inkomsten op voor de opvolgende gouverneurs-generaal. Na de onafhankelijkheid werd het gebouw een paleis, Istana Bogor. President Soekarno ging er wonen en decoreerde de ruime kamers met reusachtige schilderijen en beelden van bekende Indonesische schilders en beeldhouwers. Soekarno was een liefhebber van vrouwelijk schoon en bracht in het paleis een uitgebreide collectie erotische kunstwerken onder. Van 1967 tot aan zijn dood in 1970 had Soekarno huisarrest in Istana Bogor. Het stempel dat Soekarno op het paleis heeft gedrukt, is zo overweldigend dat president Soeharto er zelden kwam. Het paleis werd en wordt voornamelijk gebruikt als onderkomen voor hoge buitenlandse gasten.Het paleis van Bogor is helaas voor bezoekers gesloten.

Botanische tuinen

Met de aanleg van de tuinen die achter het paleis liggen, 's lands plantentuin, werd in 1817 begonnen. Dit gebeurde op initiatief van Sir Stamford Raffles, de Britse Gouverneur-Generaal. De aanleg van de 110 hectare grote plantentuin van Bogor werd uitgevoerd door de Duitse hoogleraar Caspar Georg Reinwardt. Caspar Georg Reinwardt werd de vrijwel onmogelijke taak opgelegd om een draaiboek te maken voor deze exploitatie van Oost-Indië. Bij zijn aanstelling in 1815 werd een bijlage gevoegd waarin honderd vragen waren opgenomen over de meest uiteenlopende zaken als delfstoffen, bevolking, planten, dieren, kunsten en wetenschappen. Tegenwoordig zou voor zo’n omvangrijke opdracht een multidisciplinair team worden samengesteld. Reinwardt moest zich behelpen met twee assistenten: Kent en voorheen bij de Londonse Kew Gardens werkzame Hooper. Reinwardt werd opgevolgd door Carl Ludwig Blume (1822-1826).
De tuin groeide snel uit tot een van de belangrijkste botanische tuinen ter wereld. In de tuin werd geëxperimenteerd met uitheemse plantesoorten.
In 1831 werd J.H. Teysmann aangesteld. Deze Arnhemse tuinman had eigenlijk geen gedegen botanische kennis, maar wist zichzelf met ijzeren wilskracht te ontwikkelen, waardoor hij uiteindelijk veel voor de opbouw van de tuin heeft betekent. Gedurende zijn ambtsperiode werd een begin gemaakt met het wetenschappelijke onderzoekscentrum. Het werd onder zijn leiding de proeftuin van het in 1830 ingevoerde cultuurstelsel, waarbij de Javaanse boer verplicht werd op een deel van zijn grond produkten als thee, koffie, tabak, kina (kinine), cassave en oliepalmen (in de tuin staat nog steeds een nazaat van een van deze allereerste oliepalmen in Indonesië) voor het Gouvernement te verbouwen. De tuin leverde plantmateriaal voor gouvernementsinstellingen en soms aan particulieren.
In 1842 werd de Bibliotheca Bogoriensis opgericht, waar tegenwoordig niet minder dan 75.000 boeken staan. Thans is de Botansiche Tuin de grootste op het zuidelijk halfrond en de rijkste wat het aantal planten betreft.

De Botanische tuin van Bogor telt nu ruim 12.000 plantesoorten en 3000 orchideesoorten en is hiermee de grootste op het zuidelijk halfrond en de rijkste wat het aantal planten betreft. De orchideëenkas is voor publiek gesloten omdat sommige bezoekers hun handen niet thuis konden houden. Misschien dat een kleine tip deuren opent.
Direct achter de ingang ligt de 450 m lange kanarielaan, die in 1832 door Teysmann werd aangelegd. De kanarieboom wordt ook wel vanwege de smaak van de noten de Javaanse amandelboom genoemd.
In een deel van het park (1e straat links) bevinden zich scholen vliegende honden hangende aan de takken van hoge bomen. Deze dieren, die zich hoofdzakelijk met fruit voeden, worden door de Indonesiërs kalongs genoemd en als lekkernij beschouwd. Hun aantal is echter de afgelopen jaren sterk teruggelopen, omdat er in de omgeving van Bogor steeds meer van hun vaste woonbomen gekapt worden.
Op het meer achter het paleis drijven Victoria Regia, reusachtige waterlelies uit het amazonegebied. Het klassieke witte monument vlakbij de ingang is opgericht ter nagedachtenis aan Olivia Marianne Raffles, de vrouw van Sir Thomas Stamford Raffles, de gouverneur-generaal uit de Britse tussenperiode (1811-1816). Als echte Britse ergerde ze zich aan de slechte manieren van de Nederlandse dames, die sirih kauwden en in sarong en kebaya liepen. Ze ligt in Jakarta begraven.
Bijzonder is ook de Nederlandse begraafplaats. In zijn Herinneringen eener reis naar Nederlandsch-Indië in 1862 schreef W.F. Gevers Deynoot het volgende over de begraafplaats:

Eén der lieflijkste gedeelten van het park acht ik een kleine begraafplaats, die dicht achter het paleis is aangelegd en onder de hoog opstaande bamboestruiken verscholen ligt. Hier rusten onder eenvoudige, maar nette graftomben de overblijfselen van enige hoge autoriteiten die in Nederlandsch-Indië bevel voerden en van geliefde betrekkingen die daar te vroeg uit het leven werden gerukt. Er heerste onder die bevallige bamboeplanten ene kalmte en rust, die het hart met weemoed vervulden

De pracht van de botanische tuinen van Bogor liet ook weinig heel van de nuchterheid van architect Berlage, die in 1923 drie maanden door de archipel reisde. In de bomen herkende hij verstarde reuzenvrouwen met fantastisch groene sleepgewaden.

En Ach! De nacht aan de vijver, waar de lotusbloem zich door haren bleeken minnaar uit den zonneslaap liet wekken, en waar mij de geheimzinnige zwoele sfeer der tropen beving, was misschien wel de duizend en eerste der Oostersche vertellingen

Natuurhistorisch museum van Bogor

Bogor is nog altijd een belangrijk centrum van onderzoek en onderwijs en heeft een faculteit van landbouw, bosbouw en veeartsenij. Tegenwoordig zijn er in totaal bijna 20 verschillende onderzoekscentra gevestigd. Het natuurhistorisch museum in het park is op ma.-do. en za. van 8.00-12.00 geopend. Op vrij. van 8.00-10.00 uur en op zo. van 8.00-14.00 uur. Daarnaast heeft het park ook een aan de universiteit verbonden Botanische Bibliotheek, een van de best voorziene van de wereld.

In de hoofdstraat die langs de botanische tuinen van Bogor loopt, worden plaatselijke specialiteiten zoals papayas, zoete ananas, bananen en diverse andere vruchten te koop aangeboden. Helaas zijn veel van de oude kenari-bomen gekapt om de straat te verbreden.

Hotels

Via trivago kun je de hotelprijzen van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

Stel je eigen reis naar Bogor samen met Travelmarker Reizen

Bezoek Bogor tijdens een van de twee zeer bijzondere bouwstenen van Jakarta naar Yogyakarta van Travelmarker Reizen (met privé-chauffeur en per trein)

Reisverslagen over Bogor

Lees hier wat andere reizigers in Bogor hebben beleefd!

Van Bogor naar Bandung

Ciawi

theepluksters bij de Puncak Pas © Travelmarker Reizen12 km vanaf Bogor ligt Ciawi. In het nabijgelegen dorp Tapos ligt een uitgestrekt agrarisch proefterrein voor de veeteelt.

Het landschap begint inmiddels steeds aantrekkelijker te worden. De weg begint nu ook omhoog te klimmen, de bergen in. Hier begint het theedistrict. De theepluksters werken het liefst dicht bij de weg, omdat ze daar geld kunnen verdienen met het poseren voor toeristen. De dames zitten soms dik onder de make-up.

Puncak pas

Theeplantage © Travelmarker ReizenIndonesieHet hoogste punt op de route is de Puncak, een bergpas met een grote naam bij oud-Indiëgangers. Vanaf de restaurants op het hoogste punt van de pas wordt een magnifiek uitzicht geboden op de met theestruiken bezaaide hellingen. Rindu Alam is een aanrader. In de buurt kun je een korte wandeling maken naar Telaga Warna, een vulkanisch meertje.

Voorbij de Puncak pas kun je de 3000 meter hoge vulkaan Gunung Gede zien liggen. De plaatsen in dit gebied beginnen allemaal met ci, het Sundanese woord voor water. In deze omgeving liggen namelijk een groot aantal heetwaterbronnen. Cipanas betekent bijvoorbeeld heetwater.

Cipanas

Cipanans ligt 10 minuten rijden vanaf de top van de Puncakpas. In deze plaats, door zijn heetwaterbronnen een geliefd kuuroord, staat het Istana Cipanas rechts van de weg. Dit in 1750 gebouwde buitenverblijf van de gouverneur-generaals werd ook door Sukarno gebruikt. Het paleis is gesloten voor publiek.

Cianjur

De stad Cianjur ligt midden in een van de belangrijkste rijstgebieden van West-Java. De rijst die hier verbouwd wordt, is beroemd om haar kruidige smaak en goede kwaliteit en behoort hierom tot een van de duurste soorten. Van de 18de tot het midden van de 19de eeuw was Cianjur de hoofdstad van de Priangan, het centrum van de Sundanese cultuur.

Kalkfabriekjes
De weg tussen Cianjur en Bandung kronkelt zich door het Gunung-Mesjiddistrict, een heuvelachtig landschap van kalksteen. Langs de weg liggen verschillende kalkfabriekjes. In eenvoudige ovens wordt aan een stuk door onder erbarmelijke omstandigheden kalk geproduceerd. De kalkstenen gaan boven de oven in en worden gedurende 6 uur verhit. Een lading stenen levert ongeveer 4 ton kalk op. Na verhitting gaan de stenen uit de oven en worden ze geblust (een zeer ongezond karwei), waarna ze in poeder uiteen vallen. De kalk wordt gebruikt in verf en tevens verwerkt in veevoeder. Veel van de kalk wordt naar Maleisië uitgevoerd.

Pandalarang

De onder het Nederlandse bewind gebouwde papierfabriek van Pandalarang is nog altijd in gebruik.

Cimahi

Cimahi, een paar kilometer achter Pandalarang, was voorheen het Nederlandse militaire depot. Tegenwoordig heeft het Indonesische leger er een depot. Cimahi is inmiddels aan Bandung vastgegroeid. Vlakbij Cimahi ligt het ereveld Leuwigajah bij het gelijknamige dorp.

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl