gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Java - de Borubudur

reis terug  

De Borobudur

op de borubudur © Travelmarker ReizenDe Borubudur is een meer dan duizend jaar oud boeddhistisch tempelcomplex, gelegen op 41 km ten noordwesten van Yogyakarta.

De naam 'Borobudur' is ontleend aan het Sanskriet. Vihara Buddha Uhr betekent het Boeddistisch klooster op de heuvel.


Borubudur zijaanzicht © Travelmarker ReizenboeroeboedoerDe Borubudur is het grootste Boeddhistische heiligdom ter wereld. De negen verdiepingen zijn negen oefeningen in meditatie ter voorbereiding op de aankomst op het hoogste platform, het Nirwana of hiernamaals. De muren van de Borobudur zijn gebeeldhouwd in bas reliŽfs en strekken zich uit over een totale lengte van 6 kilometer. De eerste vier rechthoekige terrassen van de Borubudur laten ruim 1500 reliëfs zien, die het leven van Boeddha illustreren. Elk tafereel is een individueel meesterstuk. De drie hoger gelegen terrassen tellen meer dan 400 opgewerkte stupa's, met in elk een Boeddhabeeld. De top is de Grote Stupa welke 40 meter boven de grond staat.

De Geschiedenis van de Borubudur

Borobudur © Travelmarker ReizenborobudurVermoedelijk begon de Sailendra dynastie rond 780 na Chr. met de bouw van de Borubudur. Tachtig jaar later waren de bouwwerkzaamheden voltooid. Waarschijnlijk is het complex niet lang in gebruik geweest en verwoest door een uitbarsting van de nabijgelegen vulkaan de Merapi.

Borubudur zijaanzicht © Travelmarker Reizen Hoewel Sir Thomas Stamford Raffles, de gouverneur generaal uit het Britse interregnum (1811-1815), over het algemeen als de ontdekker van het Borobudur tempelcomplex wordt beschouwd, is het monument nooit volledig aan het oog onttrokken geweest. De lokale bevolking wist wel degelijk van het bestaan van de Borubudur af. Raffles stuurde op advies van de lokale bevolking de Nederlandse ingenieur H. C. Cornelius naar het terrein waar de tempel zou liggen. Onder een dikke laag van as en overwoekerd door de natuur, vond hij de Borobudur. Het duurde maanden voor men erin slaagde de tempel volledig bloot te leggen.

Boroboedoer © Travelmarker ReizenBorobudurNa een aantal schoonmaakbeurten werden de eerste maatregelen tot behoud van de Borobudur tempel in 1874 genomen. Misschien een reaktie op de schenking een jaar eerder van vijf karrevrachten beelden en reliëfs aan de koning van Siam (Thailand). De eerste grote restauraties van de Borobudur vonden in 1907 en 1914 plaats. Twee lichte aardbevingen in 1961 zorgden voor een dusdanige schade aan de Borobudur dat het Archeologisch instituut waarschuwde voor een nationale ramp als er niet spoedig een grondige restauratie zou plaatsvinden.

Omdat duidelijk was dat Indonesië niet alleen kon opdraaien voor de enorme kosten die met het restauratieproject gepaard zouden gaan, werd in 1963 een beroep gedaan op de Verenigde Naties. Vanaf 1968 leverden Frankrijk en Nederland via Unesco technische hulp. Het eroderen van de heuvel onder de Borubudur was het grootste probleem. Als dit niet voorgoed tegengegaan werd, zou het monument inzakken tot een onherkenbare berg stenen. Nederlandse ingenieurs ontwierpen het noodzakelijke drainagesysteem in de heuvel, waardoor de regen afgevoerd zou worden zonder aarde onder de Borobudur weg te spoelen. Het afbreken van de tempel begon in 1975. Na acht jaar en veel computergestuurd puzzelwerk was de Borubudur weer in volle glorie te bewonderen. De Borobudur is sindsdien een toeristische trekpleister die jaarlijks door miljoenen toeristen wordt bezocht en een belangrijk bedevaartsoord voor boeddhisten.

Pawon en Mendut Tempels

candi Mendut © Travelmarker ReizenDe Mendut tempel ligt op drie kilometer afstand van de Boroboedoer. De voorzijde van de tempel is gericht naar Benares (India), waar Boeddha Gautama zijn vijf discipelen voor de eerste maal onderwees.

In de tempel staat een schitterende drie meter hoge Boeddha en twee bodhisattva figuren. Samen met de Pawon tempel vormt de Mendut een integraal deel van het Boroboedoer complex. Bedevaartgangers passeren deze tempels alvorens het grote Boroboedoer monument te beklimmen. De Pawon tempel is opgedragen aan Kuvera, de boeddhistische god van het geluk.

 

 

 

 

Stel je eigen reis naar de Borubudur samen met Travelmarker Reizen

Stel je eigen reis naar de Borubudur samen met de bouwstenen, rondreizen en losse hotelovernachtingen van Travelmarker Reizen

Hotels

Via trivago kun je de hotelprijzen van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

 

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

              

© 2019 www.travelmarker.nl