gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Java - De Bromo vulkaan

reis terug  

Het Bromo-Tenggermassief

de eruptie van de Bromo in  1995 © Travelmarker ReizenDe vulkanen die deel uitmaken van het Bromo-Tenggermassief vormen samen het meest spectaculaire vulkaanlandschap van Indonesië. In de immense zandzee (8 bij 11 km) van het Bromo kratercomplex liggen drie vulkanen binnen een nog veel grotere vulkaankrater. Een bezoek aan de Bromo voelt aan als een bezoek aan een andere planeet.

Zonsopkomst boven de Bromo

zonsopkomst bij de Bromo vulkaan © Travelmarker ReizenHet opkomen van de zon over het buitenaardse landschap rond de Bromo is een uniek schouwspel. Je begrijpt nu waarom het Tenggervolk gelooft dat de god Brahma hier huist. Jaarlijks wordt hier op de veertiende dag van de laatste maandjaarkalender (meestal in maart) het Karo- of Kesada-feest gevierd. Tijdens dit feest beklimmen de Tenggerezen de Gunung Bromo om offergaven, zoals kippen, geiten, koppen van karbouwen en bloemen, in de krater van de vulkaan te werpen. Zo denkt men de goden en demonen van de nog altijd actieve Bromo gunstig te stemmen. In 1993 heeft men aan de voet van de Bromo een hindutempel neergezet.

De wandeling van Cemoro Lawang naar de Bromo

Zonsopkomst boven de Bromo in  1995 © Travelmarker ReizenbromoOm getuige te zijn van de zonsopkomst boven het Bromo kraterkomplex moet je om uiterlijk vier uur vertrekken. Vergeet geen zaklamp, dikke kleren en een doek tegen het stof en de zwaveldamp mee te nemen. Hele goede wandelschoenen zijn niet nodig, deze wandeling kun je ook op je gympen doen. Vanaf Cemoro Lawang begin je met een korte afdaling naar de zandzee rond de Bromo vulkaan. Met een redelijke conditie heb je er een uur voor nodig om vanaf het hotel naar de top van de kraterrand van de Bromo te lopen. Ook bestaat de mogelijk de tocht tot aan de trap die naar de kraterrand leidt per paard te maken. Die hoef je niet per se bij het hotel al geregeld te hebben, ook langs de route staan mannetjes die hun paard te huur aanbieden (flink onderhandelen). Na een korte afdaling ga je de verharde weg af, en loop je de vlakke en stoffige zandzee op. Hier liggen witte markeringsstenen, maar die zijn verwarrend, want sommigen buigen af naar de top van de buitenste kraterrand van het Bromo kratercomplex. Er lopen rond dit tijdstip nogal wat mensen dezelfde richting op, dus hou die gewoon in de gaten. Een gids is niet echt nodig. Pas echter wel op dat je bij mist goed in de gaten houdt waar de mannen met paardjes heengaan. Niet ver voor de trap begint het pad door de zandzee te stijgen. Dit stuk is zwaar en dus vergeven van de mannetjes die je een paard te huur aanbieden. Dit doen ze tot luttele meters voor de trap, dus je voelt je flink bekocht als je na 40 meter weer kunt afstappen om te beginnen aan de steile klim over de lange betonnen trap naar de kraterrand van de Bromo vulkaan. Zorg ervoor aan het einde van de trap niet de blik op oneindig te hebben, want dan ga je steil omlaag de krater in. Sla links af en loop een stukje door. Hoe verder je door loopt, des te minder mensen er tussen jou en de opkomende zon staan. Ga niet rechtsaf, de wind staat altijd dusdanig dat je zo de zwaveldamp binnenloopt, een uiterst onprettige gewaarwording voor degene die toch al buiten adem is van de wandeling. Overigens kan als de wind een beetje verkeerd staat de verstikkende zwaveldamp zich langs de trap een weg naar beneden banen, hetgeen de klim tot een hachelijke onderneming maakt. Hier is een doek die je voor je mond kunt houden handig. Het hoogste punt van de kraterrand van de Bromo ligt op 2300 meter.

Wandelingen na zonsopkomst

Rondje krater
Al naar gelang de wind (zwaveldamp) moet je links of rechtsom over de kraterrand van de Bromovulkaan lopen. Als je tegen de klok in loopt, heb je het mooiste uitzicht op de Semeru.

Afdaling via een andere weg
Wanneer je vanaf de trap naar links gaat (dus met de klok mee), kom je op de kruising van de Bromo en de Widowdaren. Ga dan links en volg de oostelijke rand van de Widowdaren. Het pad loopt nu door struikgewas. Voor de top van het eerste stijgende pad kom je op een vork waarop je links gaat. Na korte tijd zie je het pad dat vanaf de kraterrand naar beneden voert aan je linkerhand. Dat loop je helemaal naar beneden af (natte broek en schoenen door dauw). Het pad wordt niet vaak gebruikt, en kan dus moeilijk te vinden of inmiddels geheel overwoekert zijn. Dan ga je op de zandvlakte linksaf terug naar Cemoro Lawang (jeepsporen en witte stenen volgen).

Lange wandeling naar de top van de penanjakan
Deze wandeling gaat als volgt: Na zonsopgang loop je door de zandzee rond de Batok-krater naar de buitenste kraterrand en vervolgens over een slechte asfaltweg verder omhoog naar de top van de 2800 meter hoge Penanjakan. Hiervandaan heb je een schitterend uitzicht op de Bromo, de Batok en de Gunung Semeru, Java's hoogste vulkaan. Beneden ligt Cemoro Lawang, dat je vervolgens na een steile afdaling via een ander pad kunt bereiken.

Zonsondergang boven de Bromo

Hoewel de meesten alleen geinteresseerd zijn in de Bromo bij zonsopkomst, is ook de zonsondergang buitengewoon indrukwekkend. Vooral omdat je niet altijd van een onbewolkte zonsopgang verzekerd bent, en het zonsopkomstspektakel inmiddels zulke vormen heeft aangenomen dat je hutje bij mutje op de kraterrand staat. Een goede plek om de zonsondergang en eventueel ook de zonsopkomst te bewonderen ligt op de flank van het hoogste punt van de grote kratterrand. Om er te komen moet je vanaf Cemoro Lawang de asfaltweg volgen, waarmee je de zandzee aan je linkerhand houdt. Na een klein uur niet al te steil klimmen kom je bij een steile trap die naar het uitzichtpunt op 2360 m. hoogte voert. Om op tijd te zijn, moet je rond 15.45 uur vanuit Cemoro Lawang vertrekken. Je ziet de zon niet echt zakken, wel ben je bij helder weer getuige van een prachtig strijklicht in buitenaardse variaties op rood. Zorg voor dikke kleren, want er kan een behoorlijk koude wind staan.

Cemoro lawang

Het dorp Cemoro lawang is het uitgangspunt voor een bezoek aan de Bromo. Het ligt op 2360 meter hoogte, bovenop de buitenste kraterrand van het Bromo-Tengger massief. Er is ruime keuze uit accommodatie, maar veel luxe zul je hier niet vinden. Lang slapen zul je overigens niet, want als je de zonsopkomst vanaf de Bromo wilt bekijken moet je al om 4 uur vanaf Cemoro lawang op pad.

Hotels in Cemoro lawang

Via trivago kun je de hotelprijzen van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

Van Cemoro Lawang naar Probolinggo

Lees hier de routebeschrijving in tegenovergestelde richting

Stel je eigen reis naar de Bromo samen met Travelmarker Reizen

Maak een spectaculaire jeeptocht naar de Bromo tijdens een zeer bijzondere bouwsteen van Yogyakarta naar Bali van Travelmarker Reizen (met privé-chauffeur)

Reisverslagen over de Bromo vulkaan

Lees hier wat andere reizigers bij de Bromo vulkaan hebben beleefd!
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !

boek een individuele rondreis bij TMreizen   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl