gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Java - het Diengplateau

reis terug  

Het Diengplateau, verblijf van de goden

Het Diengplateau is 2093 m hoog. Op dit plateau, bij de bronnen van de Serayurivier, liggen de oudste tempels van Java. Ze zijn gebouwd in opdracht van de Saliendra dynastie in het begin van de 9e eeuw. De naam Dieng komt van Di Hyang ofwel 'verblijf van de goden'. Shiva is de godheid waaraan alle monumenten op het plateau zijn opgedragen.
Op het Diengplateau kun je naast een aantal tempels een klein museum (meestal dicht), heetwaterbronnen en een prachtig kleurenmeer bezichtigen. Op het plateau zijn in de afgelopen jaren een aantal geothermische centrales gebouwd, om de vulkanische activiteit als energiebron te gebruiken. De centrales draaien op putten die tot 200 meter diepte kunnen gaan.
Het zijn niet alleen de resten van de oude tempelstad die een bezoek aan dit plateau tot een must maken. Ook als liefhebber van natuurschoon kom je hier ruimschoots aan je trekken. Het plateau is net een chinese pentekening. De mystiek van de omgeving wordt nog eens versterkt door de mist die hier het grootste deel van de dag hangt. Om niet alleen maar in de mist te lopen, moet je het plateau dan ook zo vroeg mogelijk bezoeken. De tempels zijn te bezichtigen tussen 6.15 en 17.15 uur. Hou er rekening mee dat het vooral in de maanden juli en augustus 's ochtends vroeg bijzonder koud kan zijn op het plateau. Het meest geschikte uitgangspunt voor het Diengplateau is Wonosobo

De bezienswaardigheden

De tempels

In het begin van de vorige eeuw telde een bezoeker vierhonderd tempels, nu -ruim honderd jaar later- zijn er nog maar acht te zien. Dit hangt samen met de regel dat tempels pas gerestaureerd mogen worden wanneer er minstens 25 procent van de orginele stenen aanwezig zijn.

De Arjunatempel
In de Arjunatempel bevind zich de Yoni, die de vrouw van Shiva symboliseerd. De Lingga is het symbool voor Shiva, maar die ontbreekt in de tempel.

de Bimatempel  © Travelmarker ReizenDe tempel van Semar en de Srikanditempel
Tegenover de Arjunatempel ligt de tempel van de clowngod Semar. Op de Srikanditempel is een reliëf te zien van Vishnu met de cakra (de werpring) in zijn hand. Aan de oostkant van de tempel is een reliëf van Shiva, aan de zuidkant een van Brahma. Hindu's bidden bijna altijd tot Shiva, die gevreesd wordt. Vishnu is de goede god, die niet wordt gevreesd.

De Bimatempel
De Bimatempel, die iets verderop ligt, is ruim 1000 jaar oud. Deze hindutempel heeft toch een aantal Boedhhistische kenmerken. Volgens de lokale bevolking moet je zeven keer rond de tempel lopen om een wens in vervulling te laten gaan. Een groot aantal ornamenten van deze tempoel zijn een paar jaar geleden geroofd en hoogstwaarschijnlijk verdwenen naar het buitenland.

Heetwaterbronnen, kleurenmeren en grotten

De heetwaterbronnen op het plateau zijn bijzonder heet, dus kom niet te dicht bij de brokkelige rand. In april 1992 pleegde een schoollerares hier zelfmoord door in de bubbelende poel te springen.

Telaga Warna, het kleurenmeer, is een onwezenlijk blauw meertje, gelegen in een schitterende natuur. De bijzondere kleuren van het meer, een van de acht kratermeren van het plateau, worden veroorzaakt door het hoge zwavelgehalte van het water. Vroeger waren er vijftien meren, maar daarvan zijn en aantal inmiddels opgedroogd.
Bij het kleurenmeer ligt een kleine bloementuin van de champignonmaatschappij. Op het plateau groeien ook veel europese bloemen, zoals de tulp en de margriet.

Telaga Warna © Travelmarker ReizenVlakbij het meer ligt ook de Gua Semar, een grot die volgens de lokale bevolking de woonplaats van de god Semar is. Het zijn vooral plaatsen als deze waaraan de Javaan bovennatuurlijke krachten toeschrijft. Suharto en Sukarno gingen hier in tijden van ramp- en tegenspoed in meditatie. In 1974 heeft Suharto samen met Whitlam, de Australische premier, in de grot gemediteerd. Of tijdens deze meditatie Whitlam toen zijn goedkeuring over Suharto's militaire plannen uitsprak zal wel nooit bekend worden, opvallend is wel dat Indonesië in april 1975 Portugees Timor binnenviel.

Hotels

Via trivago kun je de hotelprijzen van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

Stel je eigen reis naar het Diengplateau samen met Travelmarker Reizen

Bezoek het Diengplateau tijdens een zeer bijzondere meerdaagse bouwsteen van Travelmarker Reizen.
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl