gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Java - de bevolking van Jakarta

reis terug  

De bevolking van Jakarta

Een smeltkroes van volkeren

Jakarta is altijd een smeltkroes van volkeren geweest. In de 17e eeuw was de bevolking een mix van Maleiers, Buginezen, Makassaren, Balinezen, Chinezen, Japanners, en Indiërs. Gezamelijk heetten ze de ' orang Betawi', een verbastering van Batavia. Javanen trof je nog nauwelijks in de stad aan, de trek van het platteland naar de stad was nog niet begonnen. Pas rond 1800, na de ontsluiting van de Preanger, vestigen de eerste Sundanezen zich in Batavia. De massale trek naar Jakarta zou echter tot na de Tweede wereldoorlog op zich laten wachten.

De trek naar de stad

De trek van vele honderdduizenden arme dorpsbewoners naar de hoofdstad heeft het stadsbestuur voor grote problemen geplaatst. In 1945 telde de stad nog 600.000 inwoners, inmiddels ruim 10 miljoen.
In de jaren 70 werden al diverse pogingen ondernomen om de stad te sluiten voor nieuwkomers. Nog steeds echter trekken de Indonesiers massaal naar hun hoofdstad, op zoek naar werk dat er niet is. Ook transmigranten die terug komen naar Java, en in hun eigen dorpen niet meer geacepteerd worden, trekken naar Jakarta of andere grote steden. Jaarlijks neemt het aantal inwoners van de stad met een kleine vijf procent toe.
Ongeveer een derde van de inwoners van Jakarta leeft in bittere armoede in de sloppenwijken. De mensen van de verschillende eilanden noemen hun nieuwe kampongs naar de eilanden of plaatsen waar ze vandaan komen, zoals bijvoorbeeld Kampung Bali of Kampung Minangkabau. De huidige Jakartanen zijn dus een mengelmoes van inwoners van de archipel, van Sulawesi tot Sumba en Sumatra tot Papoea. De oorspronkelijke bewoners van de stad, de Betawi, waren al een mix van verschillende volkeren.

Ambtenaren, boeren en stadsnomaden

De bewoners van de hoofdstad nemen als bankbediende, ambtenaar, becakrijder, straatventer of schoenpoetser deel aan de dagelijkse struggle for rupiahs in de metropool. Ondanks dat het uiterlijk van de stad anders doet vermoeden is een groot deel van haar inwoners werkzaam op het platteland of als visser op zee. Boeren vertrekken al om vier uur s'ochtends van huis naar hun akkers.
Degene die niet het geluk heeft een dak boven zijn of haar hoofd te bemachtigen, voegt zich bij de Orang Gelandangan (mensen die altijd in beweging zijn), de stadsnomaden van Jakarta. Overdag houden ze zich bezig met straathandel of het verzamelen van afval. Slapen doen ze in portieken en onder bruggen.

Rijk en arm

In schril contrast met de problemen van de arme bevolking staat de luxe en weelde van de rijke bewoners van de stad, veelal Chinezen en Europeanen. Zij wonen in de zuidelijke voorsteden Pondok Indah en Kemang.

Stel je eigen reis naar Jakarta samen met Travelmarker Reizen

Stel je eigen reis naar Jakarta samen met de bouwstenen, vliegtickets en losse hotelovernachtingen van Travelmarker Reizen

Boek een hotel in Jakarta

Via trivago kun je de hotelprijzen in Jakarta van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!


reis terug  
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl