gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Java - te zien in Jakarta

reis terug  

Bezienswaardigheden

De eerste indruk die je van deze metropool zult hebben is dat het een veel te drukke, vieze en chaotische stad is. Toch bevinden zich verschillende interessante bezienswaardigheden tussen de lelijke kantoorgebouwen en vervallen huizen.

Wandelroute

Begin op Taman Fatahillah. Rond dit plein liggen het oude hollandse stadhuis - nu het Jakarta City museum, het Wayangmuseum, het Balai Seni Rupa & Museum Keramik en Si Jagur, het oude Portugese kanon. Loop vanaf dit plein door de Jl. Kali Besar Timur V naar de Kali Besar, het kanaal en loop deze in noordelijke richting af naar de Hoenderpasarbrug. Loop verder richting noorden en steek de Jl. Pakin over. Hier ligt de uitzichttoren en fort Culemborg. Hier vlakbij liggen ook de Pasar Ikan en het Bahari museum. Vanaf het Museum Bahari leidt een voetgangersbrug naar de Pasar Ikan, de oude vismarkt. Vanaf de vismarkt is het slechts een klein eindje lopen naar de Sunda Kelapa, ook wel de Kali Baru genoemd, de oude haven van Jakarta waar nog altijd de klassieke Buginese schoeners laden en lossen. Dit type schip verzorgd nog altijd het binnenlandse goederenvervoer in de Indonesische archipel. In de vroegste verslagen van westerse reizigers schrijft men al over een uitgebreide vloot van Buginese schoeners, ook wel Pinisi genaamd, die in het gebied van Nieuw Guinea tot aan de kust van Indochina handelwaar vervoerden. De vorm lijkt op een Chinese jonk, waarbij de boeg een scherpe hoek met de waterlijn maakt. Pinisi betekent: 'ruikend naar de geur van de zee zodra men het geluid van de wind en de golven hoort'.

Atractiepark Ancol

Ancol, voor de volledigheid eigenlijk Taman Impian Jaya Ancol, is Jakarta's reusachtige pretpark, direct aan zee gelegen. Doordat het aan zee ligt waait hier bijna altijd een koele bries, waardoor het een aangenaam toevluchtsoord is wanneer de stad te heet wordt. Dit is de uitgelezen plek om te zien hoe de inwoners van Jakarta hun vrije tijd spenderen. Het park heeft een angstaanjagend kronkelige achtbaan, een bowlingbaan, een golfbaan, een reuzenrad, verschillende kermis attracties en een `Dunia Fantasi', een fantasiewereld ge´nspireerd door Disneyland, maar veel bescheidener van opzet. Naast entree moet je voor alle attracties betalen. De prijzen zijn relatief laag, maar hou in de gaten dat je als toerist niet te veel betaalt. Probeer het park doordeweeks te bezoeken, tijdens de weekends is het er veel te druk.

Taman Fatahillah

Taman Fatahillah is het plein waar het oude Hollandse stadhuis ligt. Met hulp van Unesco zijn verschillende koloniale gebouwen rond dit plein gerestaureerd. De meesten dateren uit de 18e eeuw. Het in 1626 gebouwde oude stadhuis heeft naast zijn oorspronkelijke functie in latere periodes ook dienst gedaan als gevangenis en militair hoofdkwartier. Het bood in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog onderdak aan het bestuur van West-Java. Sinds 1974 is er het interessante Jakarta museum gehuisvest. Tegenover het oude stadhuis aan de noordzijde van de Taman Fatahillah bevindt zich een oud Portugees kanon, Si Jagur genaamd. Dit kanon is al eeuwen een vruchtbaarheidssymbool. Vrouwen die veel kinderen willen krijgen moeten volgens de Indonesiërs bovenop het kanon plaatsnemen.

Buginese schoeners op de Sunda Kelapa © Travelmarker ReizenSunda Kelapa

De Sunda Kelapa, de oude haven van Jakarta, is een van de toeristische trekpleisters van de stad. Ruim viereneenhalve eeuw geleden veroverden de Islamieten deze haven op de Hindoes, waarbij de Portugezen tegelijk uit het gebied verdreven werden. In 1619 liet J. P. Coen op de oostelijke oever het Kasteel bouwen.

sunda kelapa © Travelmarker ReizenVooral de aanwezigheid van de prachtige Boeginese schoeners maakt een bezoek aan deze haven tot een 'must'. Iedere dag liggen er een honderdtal schoeners aangemeerd, volgeladen met handelswaar uit de gehele archipel. Vooral veel tropisch hardhout uit Zuid-Sumatra en Kalimantan wordt hier helaas nog altijd gelost. Iele mannetjes lopen dan balancerend over houten planken af en aan met balken hout van meer dan 5 meter lengte in hun nek geplant. Een schoener doet er ongeveer 3 dagen over om naar Jambi te varen, de tocht naar Makassar neemt 5 dagen in beslag. De werf hier is al sinds 1817 vrijwel ononderbroken in gebruik. De nieuwere haven van Tandjung Priok was in 1876 speciaal aangelegd voor de grote stoomschepen, zoals die van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij.

roeibootje  © Travelmarker Reizen Langs de kade liggen ook verschillende roeibootjes die tegen betaling toeristen meenemen voor een tochtje langs de haven. Iets dat zeker de moeite waard is.

Fort Culemborg

Het fort Culemborg is in 1645 gebouwd. De Hoenderpasarbrug, een meer dan 200 jaar oude ophaalbrug over de Kali Besar, is onlangs gerestaureerd. Langs de Kali Besar liggen verscheidene koloniale handelskantoren en pakhuizen. De beide huizen aan de westkant van het kanaal (jl. Kali besar barat) en het hoekhuis (Chartered Bank) dateren uit het begin van de vorige eeuw.
Vanaf de in 1839 gebouwde Uitzichttoren hield de havenmeester toezicht op de in de haven binnenlopende schepen. De toren is gebouwd op de muren van fort Culemborg. Nog altijd heb je bovenin de toren een fraai uitzicht over de omgeving.

Glodok

Glodok is de oude chinezenwijk. Jalan Pintu Kecil wordt in de volksmond ook wel Wall Street genoemd. Volgens ingewijden circuleert hier meer dan de helft van de liquide middelen van de stad.

Monas

monumen nasional © Travelmarker ReizenHet Nationaal Monument op het Merdekaplein wordt gezien als het hart van de stad. Het monument is een moderne versie van de oude Hindu-Javaanse lingga en yoni. De lingga, door de lokale bevolking ook wel eens de laatste erectie van Sukarno genoemd, is 137 meter hoog en de vlam in de top is verguld met 35 kilo goud. In de Yoni is een diorama, waar de geschiedenis van Indonesië verbeeld wordt.
In het begin van de vorige eeuw was het Merdekaplein militair exercitieterrein. In 1818 kreeg het de naam koningsplein en verrees het regeringscentrum rond het plein. Het Merdekapaleis dateert uit 1879.

Lapangan Banteng

Lapangan Banteng is na het Merdeka plein het grootste plein in het hart van de stad. Boven het plein torent het monument ten ere van de bevrijding van Papoea uit. Dit kolossale monument in Sovjet-stijl laat een man zien die zijn boeien verbreekt. Het beeld is gegoten uit koperen centen uit de Nederlandse periode. Tijdens de koloniale periode heette het Lapangan Banteng het Waterlooplein. Op de plek waar nu het bevrijdingsbeeld staat, stond vroeger een Nederlandse leeuw met aardbol, ter herinnering aan Napoleons nederlaag. In 1962 werd de zesbaans autoweg ter gelegenheid van de Aziatische Spelen aangelegd, die nu van hotel Indonesia naar de tuinstad Kebajoran loopt.

Musea

Het Stadsmuseum (Museum Kota)

Het museum (ook wel museum sejarah jakarta genoemd), gehuisvest in het voormalige stadhuis te Taman Fatahillah, heeft een schat aan overblijfselen uit de koloniale periode. Veel voorwerpen dateren nog uit de tijd van het VOC, zoals oude landkaarten, meubelen, serviesgoed en wapens. Aan de hand van plattegronden wordt getoond hoe de stad zich heeft uitgebreid. Volgens de inscriptie die in het stadhuis hangt, is men op 25-1-1707 begonnen met de bouw onder de regering van gouverneur generaal Johan van Hoorn, en had men op 10-7-1710 de bouwwerkzaamheden voltooid onder regering van gouverneur generaal Abraham van Riebeeck.
Openingstijden:Di-Do 900-1400 uur, Vrij 900-1100 uur, Za 900-1300 uur en Zo 900-1500 uur. Probeer als het museum dicht is de portier van het museum te vinden. Meestal staan de deuren aan de zijkant van het stadhuis open. Voor een beetje uang rokok (geld voor sigaretten) laat hij je meestal wel binnen.

Het Nationaal museum

Het museum (Jln. Merdeka Barat 12) is in 1778 gesticht door de Sociëteit der Kunsten van Batavia. Het Nationaal Museum wordt door de lokale bevolking 'Gedung Gadjah' genoemd, vanwege de bronzen olifant die op een voetstuk voor het museum prijkt. Het beeld is een gift van koning Chulalongkorn van Siam in 1871.
Het overgrote deel van de museumschatten is voor de oorlog door het Nederlands-Indisch Oudheidkundig genootschap bijeengebracht. Middels foto's, tekeningen, maquettes en kaarten worden alle volkeren van de archipel onder de loep genomen. Buitengewoon uniek is de verzameling stenen en bronzen beelden uit de Hindu-Javaanse periode (8e-15e eeuw).
Een van de indrukwekkendste beelden is het ruim vier meter hoge beeld van de God der doden, Mahakala. Staande op een voetstuk van schedels heeft hij een dolk en een schedel in zijn hand. Het beeld is in de 14e eeuw in Oost-Java uitgehouwen en teruggevonden in Midden-Sumatra.
Net als de meeste musea in de archipel heeft ook dit museum een uitgebreide etnografische verzameling, met op schaal nagebouwde traditionele huizen, batiks en ikats, gebruiks en kunstvoorwerpen uit de hele archipel, met natuurlijk het eiland Java als zwaartepunt.
De linkervleugel van het museum huisvest een uitgebreide afdeling numismatiek, een bibliotheek en een koloniale zaal, met veel meubels en gebruiksvoorwerpen uit die periode.
Op de eerste verdieping bevindt zich de 'treasure room' met pronkstukken als de met diamanten bezaaide gouden kroon van Sultan Siak (Sumatra) en verschillende gouden krissen.

Wayang museum

Het Wayang museum ligt aan de westzijde van de Taman Fatahillah (Jl. Pintu besar Utara 27). Hier worden de meest prachtige houten wayang golekpoppen bewaard. Het museum heeft ook een fraaie collectie leren wayang kulitpoppen, die gebruikt worden bij het klassiek Javaanse schaduwspel, alsmede de bij de voorstellingen gebruikte muziekinstrumenten.
Het gebouw zelf dateert uit 1912. Op de binnenplaats van het wayang museum ligt het graf van Jan Pieterszoon Coen.

Bahari museum

Het kleine Bahari museum is een scheepvaartmuseum, ondergebracht in een van de voormalige pakhuizen van de VOC. Het museum heeft een aardige collectie scheepsmodellen, zeekaarten en scheepswerktuigen. Het meest interessant is echter het gebouw zelf. Tussen de dikke muren van het voormalig pakhuis lagen in vroeger tijden koffie, thee en specerijen tot het plafond toe opgestapeld, in afwachting van verder transport. De hoge muur aan de straatkant maakt deel uit van de oude stadsmuur.
Geopend: Di-Do 900-1400 uur, Vrij 900-1100 uur, Za 900-1300 uur en Zo 900-1500 uur.

Balai Seni Rupa & Museum Keramik

Het Balai Seni Rupa & Museum Keramik is een must voor ge´nteresseerden in Indonesische schilderkunst en keramiekbewerking. Ondergebracht in het in 1870 gebouwde voormalige paleis van Justitie aan de oostzijde van de Taman Fatahillah, huisvest dit museum de schilderijen van verschillende belangrijke Indonesische meesters.
Geopend: Di-Do 900-1400 uur, Vrij 900-1100 uur, Za 900-1300 uur en Zo 900-1500 uur.

Bezienswaardigheden rond Jakarta

Bezoek Jakarta met Travelmarker Reizen

Bezoek Jakarta tijdens een zeer bijzondere vakantie met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.

Boek een hotel in Jakarta

Via trivago kun je de hotelprijzen in Jakarta van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

Reisverslagen over Jakarta

Lees hier wat andere reizigers in Jakarta hebben beleefd!


reis terug  

 

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl