gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Komodo National Park

reis terug  

Het Nationale Park Komodo

Het Komodo Nationaal Park is in 1980 opgericht en beslaat een oppervlakte van 171.000 hectare. De belangrijkste eilanden van het park zijn Komodo, Rinca en Padar. Rond de eilanden ligt prachtig koraal dat helaas net als het koraal voor de kust van Labuhan Bajo bedreigd wordt door het vissen met dynamiet. Een studie van de Wereldbank heeft uitgewezen dat van de onderwaterfauna 900 soorten met uitsterven bedreigd worden.

Flora en Fauna

De eilanden hebben de minste regenval van alle eilanden van Nusa Tenggara. Hierdoor bestaat de begroeiing grotendeels uit lontarpalmen.

Lontarpalm
Het blad van de palm gebruikt men als schrijfpapier. Het sap word in de ochtend en aan het eind van de dag verzameld, en is zoet en verfrissend. Overal op timor wordt het sap van de lontarpalm uit typische van lontarpalmbladeren gemaakte manden verkocht. s'ochtends is het nog limonade, maar savonds na er een hele dag in de zon mee rondgeschudt te hebben is het dusdanig gaan gisten dat je er een behoorlijke kegel van kan krijgen.

Komodovaraan © Travelmarker ReizenDe Komodovaraan
Op de onherbergzame eilandjes tussen Sumbawa en Flores leeft de drie meter lange Komodovaraan, een prehistorisch monster waarvan de westerse wereld het bestaan tot 1911 niet kende.

het gezamelijk nuttigen van een geit © Travelmarker ReizenDe varanen komen voor op Komodo, Rinca, en West-Flores. In het totaal zijn er ongeveer 5000 exemplaren. Volwassen varanen eten alles wat ze kunnen vangen of doden. Naast herten en wilde geiten staan zelfs waterbuffels met een gewicht dat 10 tot 15 maal hun eigen gewicht op het menu. Hun voorkeur genieten zwangere gehoefde dieren die ze door geur herkennen.
Mensen zijn ook niet veilig. Op 18 juli 1984 verdween de 79-jarige Baron Rudolf Von Reding op het eiland Komodo. Waarschijnlijk is hij ten prooi gevallen aan hongerige varanen. De varaan beschikt over gifklieren. Het gif brengt een prooi van de varaan in een shocktoestand en leidt ertoe dat het bloed van het slachtoffer harder gaat stromen en niet meer stolt. Het gif veroorzaakt verder maagkrampen, onderkoeling en een lage bloeddruk.

Volwassen varanen zijn tussen de 170 en 180 cm lang, en wegen ongeveer 35 tot 55 kg. Vrouwtjes zijn ongeveer eenderde kleiner. Ze kunnen zestig jaar oud worden. De sexe is moeilijk te zien van een afstand en kan alleen vastgesteld worden door twee roset-achtige schubben bij het mannetje. De verhouding mannetje-vrouwtje is ongeveer 3,5 tot 1. Hierdoor is het zeker dat elk broeds vrouwtje ook baart en het geboortepeil gehandhaafd blijft. De vrouwtjes zijn in staat maximaal dertig eieren per keer te leggen, die ze dertig centimeter onder de grond begraven.

jonge komodovaraan © Travelmarker ReizenMet de gespleten tong kunnen de varanen zowel geur als smaak waarnemen. De staart is een gevaarlijk wapen en hun beste verdedigingsmiddel. Bij korte sprinten kunnen ze een snelheid van 8 tot 18 km per uur bereiken als ze staart en buik optillen. Door hun gespierde voorpoten en grote klauwen kunnen ze goed klimmen. Daarnaast zijn de varanen uitstekende gravers en kunnen ze binnen een uur een gat van één meter diep graven.
In februari beginnen de varanen met het verwisselen van de huid, en dat is aan het eind van de maand klaar. Ze hebben het geluk gehad dat hun huid ongeschikt bleek om tasjes en dergelijke van te maken. Zou dit het geval zijn geweest dan waren ze waarschijnlijk reeds lang door illegale stropers uitgeroeid. Tegenwoordig vormen stropers, die het eiland kaal jagen, alsmede door hen achtergelaten honden, die naast op het schaarse wild ook de eieren van de varaan lusten, de grootste bedreiging voor het voortbestaan van de Komodovaraan.

Bahalve varanen komen er ook andere bijzondere dieren en vogels op het eiland voor zoals de australische monniksvogel, de groengeel gekuifde kakatoe, herten bantengs en zwijnen.

Bevolking

Het aan de kust gelegen kampung Komodo is het enige dorp op het eiland Komodo. Volgens sommigen zijn de dorpelingen nazaten van verbannen misdadigers, volgens anderen zijn ze nazaten van immigranten die enkele honderden jaren geleden vanuit Sumbawa hierheen kwamen. Daar de regering de dorpelingen enkele jaren terug heeft aangeraden hun in het binnenland gelegen landbouwgronden te verlaten, leeft de dorpsbevolking nu nog enkel van de visvangst.

Rond Pulau Lasa tegenover kampung Komodo kun je prachtig snorkelen.

Pulau Komodo

Het eiland Komodo meet van noord naar zuid 36 en van oost naar west op zijn breedste punt 16 km. De hoogste top is 730 meter. Vanaf de gunung Ara heb je een prachtig uitzicht over Komodo en de diepblauwe zee eromheen. Rond de voormalige voederkuil maak je nog altijd de meeste kans varanen te zien. Je mag het binnenland van Komodo enkel onder begeleiding van een ranger betreden, die je bij het Phpa-kantoor bij de steiger kunt vinden. Hou je aan zijn aanwijzingen. De voederkuil ligt op een dik kwartier lopen vanaf de rangerhut. Ga niet te dicht naar de varanen toe, want ondanks hun luie verschijning kunnen ze razendsnel aanvallen. Bij het Phpahuis staat een huis waar je kunt slapen. Zéér basic !

uitzicht vanaf Rinca © Travelmarker ReizenPulau Rinca

Op het eilandje Rinca kun je onder leiding van een ranger een mooie wandeling door een savanneachtig landschap maken, waarbij je apen, herten en met enig geluk wilde paarden, buffels, en varanen ziet. Vanaf Rinca is het ongeveer twee uur varen naar Labuhan Bajo. Probeer onderweg een stop te maken bij pulau Bidadari, een eilandje met een prachtig koraalrif.

Pulau Sabulu

Op 2 uur varen van Komodo ligt pulau Sabulu. Hier zijn soms vleermuizen te zien.

Pantai Merah

Voor Pantai Merah (het rode strand) ligt een fraaie zeetuin. Het strand dankt haar naam aan de rode gloed in de branding, die veroorzaakt wordt door de schilfering van het rode koraal.

praktisch

Ga nooit in je eentje op pad op de eilanden in het nationale park. Je bent verplicht een ranger te huren voor voettochten over de eilanden, en dat is met een goede reden. Vooral als je als vrouw ongesteld bent moet je in de buurt van de ranger blijven. Varanen ruiken bloed namelijk vanaf een grote afstand, en de geur maakt ze bijzonder agressief.
Neem ook op korte wandelingen voldoende water mee, en smeer je in tegen de felle zon. Veel schaduw is er namelijk niet op de eilanden.
Excursies naar Komodo kun je bij bijna alle touroperators in Indonesië boeken. Je kunt het ook - en vaak goedkoper - laten regelen via je hotel in Bima op Sumbawa of Labuhan Bajo op Flores.

voor anker bij het eiland Rinca © Travelmarker ReizenBoten naar het nationale park Komodo
Vanaf Sape op Sumbawa is het zeven uur varen naar Komodo. Het kan op zee vaak flink spoken door samenkomst laut laki laki en laut perampuan (mannelijke en vrouwelijke zee). De woeste mannelijke zee ligt zuidelijk, de rustigere vrouwelijke ten noorden van de Sunda-eilanden. Tussen de eilanden bedrijven ze volgens de Indonesiërs de liefde, waardoor woeste draaikolken ontstaan. Of hier echt de liefde bedreven wordt blijft onzeker, wel is zeker dat je deze zee in een zeewaardige boot moet bevaren. Er zijn op dit traject al behoorlijk wat scheepjes gezonken. De overtocht vanaf Labuhan Bajo op Flores is een stuk korter, en meestal ook een stuk rustiger.

Bezoek de Komodovaranen met Travelmarker Reizen

Bezoek de Komodo-varanen tijdens een zeer bijzondere vakantie met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl