gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Makassar - bezienswaardigheden

reis terug  

Bezienswaardigheden in Makassar

fort Rotterdam © Travelmarker ReizenBenteng Makassar (Fort Rotterdam)

Geschiedenis
Het in het hart van de stad gelegen fort Rotterdam is een van de best bewaard gebleven Nederlandse forten in Indonesië. Raja Tunipalangga van Gowa had hier al in 1545 een aarden omwalling neergezet, die hij Makassar noemde. In 1634 werd de omwalling door sultan Alauddin verstevigd met stenen muren. Nadat admiraal Cornelis Speelman het fort in 1667 op Gowa veroverd had, gaf hij het de naam van zijn geboorteplaats Rotterdam. In 1673 werd met de bouw van de indrukwekkende 7 m hoge en 2 m dikke verdedigingsmuren begonnen. Steen werd aangevoerd uit Maros, kalk uit Selayar en hout uit Tanete en Bantaeng. Fort Rotterdam werd een belangrijk bestuurscentrum en kreeg naast verschillende in Hollandse stijl opgetrokken huizen eveneens een kerk op de binnenplaats. Admiraal speelman gaf de volgende beschrijving van het fort:

`een sterk fort met een voorraad goed drinkwater en gelegen op een gezonde lokatie, dat bovendien een geschikte haven heeft waar onze schepen voor bijna elke wind kunnen schuilen, zodat het met recht een bastion van de waardevolle Oostelijke Districten mag worden genoemd’.

In 1937 had het fort zijn defensieve functie verloren en kregen de gebouwen diverse andere bestemmingen. Tijdens de Japanse bezetting was het het centrum voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van linguïstiek en landbouw. In 1970 werd begonnen met een grootscheepse renovatie van de vesting, zodat de bezoeker nu een goed beeld krijgt van een 17de-eeuws Nederlands fort. Tegenwoordig huisvest het fort het conservatorium voor muziek en dans, het stadsarchief en het historisch en archeologisch instituut waar de Indonesische archeologische dienst zetelt.

fort RotterdamHet huidige fort
Voor het fort staat een ruiterstandbeeld van Hasanuddin, de sultan van Gowa. Om zijn hardnekkige strijd tegen de VOC, waaraan hij het fort in 1667 verloor, is hij opgenomen in de verzameling nationale helden van Indonesië. Het fort heeft 5 bastions, 4 op elke hoek en een aan de zeekant die de toegang tot de vesting biedt. Vanuit de lucht gezien heeft het fort door de bastions de vorm van een reusachtige schildpad die naar zee kruipt. De schildpad wordt gezien als het symbool van de Makassaren, die op het land wonen maar op zee de kost verdienen. In de volksmond werd het fort ook wel Benteng Penyu genoemd. Op een paar bastions bevinden zich nog altijd antieke kanonnen. Het is mogelijk over het grootste deel van de vestingmuren te lopen.
In het fort bevinden zich 13 gebouwen, waarvan er 11 in de 17de eeuw door de Nederlanders gebouwd zijn en 2 door de Japanners tijdens de oorlog. Het oudste is ‘Speelman’s Huis’, een indrukwekkend gebouw uit 1686, dat direct na binnenkomst van het fort aan de linkerzijde ligt. Speelman heeft hier zelf nooit gewoond, aangezien hij al in 1681 in Batavia tot gouverneur-generaal was benoemd en daar 3 jaar later overleed. Wel woonde de gouverneur van Celebes er tot halverwege de 19de eeuw. Daarna betrok hij een gerieflijker woning in Jalan A. Yani. In Speelman’s huis is nu Museum la Galigo II ondergebracht. Het museum heeft een imposante verzameling wapens, pentekeningen, munten, postzegels, schelpen en gebruiksvoorwerpen, geëtaleerd in een ‘oorspronkelijke’ omgeving. Ook de verzameling textiel is de moeite waard. Het huidige administratiekantoor was het officierskwartier. In het midden van het fort ligt de 18de-eeuwse kapel, die tegenwoordig als vergaderruimte gebruikt wordt. Het interieur is niet bijzonder. De barakken voor de manschappen bij de oostmuur huisvesten nu een kleine bibliotheek. De oude Nederlandse boeken, die voor het merendeel toebehoorden aan dominee Mates, een 19de-eeuwse zendeling, zijn de favoriete kost van wormen. In Mates’ erfenis bevinden zich scheepsjournalen van VOC-kapiteins en lontara, antieke teksten op lontarpalmblad. De Indonesische archeologische dienst is gehuisvest in het gebouw dat vroeger onderdak bood aan de hoofdadministratie van de VOC. De benedenverdieping van het gebouw, dat in de zuidoosthoek van het fort ligt, deed in het verleden dienst als gevangenis. Het museum La Galigo I bevindt zich in de lange reeks gebouwen aan de zuidkant van het fort. Hierin lag vroeger de handelswaar uit Oost-Indonesië opgeslagen. Er worden verschillende prehistorische vondsten, alsmede keramiek, muziekinstrumenten, kledingstukken en schaalmodellen van traditionele huizen en boten tentoongesteld. In een cel in het Bacan Bastion, in de zuidwesthoek van het fort, zat prins Diponegoro gevangen. Deze prins was de leider van de opstandelingen tijdens de Java-oorlog (1825-30), en sleet zijn laatste jaren in ballingschap in het fort. In 1855 overleed hij hier.

Openingstijden
Het fort is elke dag open van 7.30 tot 18.00 uur. De toegang is gratis, maar er wordt wel verwacht dat je je naam in het buku tamu (gastenboek) noteert. Beide musea zijn open van di-do 8.00-14.00 uur, vr 8.00-11.30 uur, za-zo 8.00-13.00 uur. Op maandag zijn ze gesloten. Als je de beheerder van het terrein echter wat uang rokok (kleingeld) toestopt, doet hij graag alle deuren voor je open.

Graf van prins Diponegoro

Het graf van de prins, de zoon van sultan Hamengkubuwono III van Yogyakarta, is gebouwd in Javaanse stijl en ligt op een kleine begraafplaats aan Jl. Diponegoro. Prins Diponegoro (1785-1855) was de leider van de opstandelingen tijdens de Java-oorlog. Deze bloedige oorlog, die van 1825 tot 1830 duurde, heeft aan beide zijden vele slachtoffers geëist, maar decimeerde vooral de plattelandsbevolking van Java. De strijd werd door een list in het voordeel van de Nederlanders beslist. Tijdens onderhandelingen werd de prins gewoon gevangen gezet en naar Sulawesi verbannen, waar hij in 1855 in Makassar stierf. Behalve zijn vrouw liggen ook andere familieleden van de prins op de kleine begraafplaats. Van de familiestamboom op een muur is af te lezen dat de nazaten van de prins nooit meer terugkeerden naar het hof van Yogyakarta. Zij bleven in Makassar wonen. Ook de oude verzorger van het graf is een afstammeling van Diponegoro. Hij heeft de sleutel van de toegangspoort tot de begraafplaats. De prins is een van de oudste nationale helden van de republiek en tegenwoordig is er geen stad meer in het land zonder een Jalan Diponegoro. Het graf is dan ook een soort bedevaartsplek, waar vooral op donderdagavond pelgrims aan de ziel van Diponegoro gunsten komen vragen.

Chinese tempels

In Jl. Sulawesi staan een paar Chinese tempels. Deze straat heette in de koloniale periode dan ook de Tempelstraat. Helaas is de mooiste tempel, de 350 jaar oude Ibu Agung Bahari op nummer 41, tijdens de anti-Chinese rellen van september 1997 tot de grond toe afgebrand. De moderne, 6 verdiepingen tellende Long Kwan Gong (Tempel van de Verschijning van de Draak) ligt op nummer 172, bijna op de hoek met Jl. Lembeh. Ter hoogte van Jl. Bali ligt de derde tempel van Jl. Sulawesi; de vrij nieuwe Istana Naga Sakti. De Vihara Dharma Loka ligt op de kruising van Jl. Lombok met Jl. Timor. Deze is in 1953 gebouwd ter vervanging van een tijdens de Japanse bezetting verwoeste tempel die in Jl. Sulawesi stond. De tempels zijn geopend van 6.00 tot 17.00 uur.

Het Mandala Monument

Deze 85 m hoge zuil domineert sinds september 1995 de skyline van Makassar. Het monument herdenkt de bevrijding van Papoea. Papoea, het vroegere Nieuw-Guinea, was tot 1963 in Nederlandse handen gebleven, en de verovering ervan was een van de belangrijkste doelstellingen van president Sukarno. Suharto, de tweede president, speelde een belangrijke rol bij de planning van de militaire operaties tegen de Nederlanders. Zijn hoofdkwartier lag op de plek waar nu de zuil staat.
Het is duidelijk dat de architect geïnspireerd was door het Monas, het Nationale Monument in Jakarta. Ook dit monument heeft een lift die je naar het panoramapunt bovenin de zuil brengt. Aan de voet van de zuil zie je huizen in koloniale stijl, die in brand lijken te staan. De schuin afgesneden bamboe is karakteristiek voor monumenten die aan de strijd tegen de Nederlanders herinneren. Bij gebrek aan beter gebruikten vrijheidsstrijders tijdens de onafhankelijkheidsoorlog scherp gemaakte stukken bamboe, de bambu rucing.

marktMarkten

De Pasar Sentral is de centrale markt van de stad. Rond de gloednieuwe Makassar Mall, het enorme winkelcentrum van deze markt, ligt het centrale bemo-station. Er wordt vooral veel huisraad en kleding verkocht. Interessant zijn de zijden en katoenen sarongs.
Ten zuiden van fort Rotterdam ligt de kleine Pasar Baru. Op deze markt wordt vooral veel groenten en fruit verkocht.
De Pasar Ikan Rajawali ligt in Jl. Rajawali. De beste tijd om deze leuke vismarkt te bezoeken is ‘s ochtends tussen 6 en 7 en om 3 uur ‘s middags, wanneer de vis wordt geveild.

De havens van Makassar

buginese schoenerIn de haven van Paotere, 3 km ten noorden van het centrum van Makassar, kun je de traditionele Buginese schoeners bewonderen. Hier liggen de traditionele Buginese houten schoeners die hun vracht laden en lossen. Dit type schip verzorgd nog altijd het binnenlandse goederenvervoer in de Indonesische archipel. In de vroegste verslagen van westerse reizigers schrijft men al over een uitgebreide vloot van Buginese schoeners, ook wel Pinisi genaamd, die in het gebied van Nieuw Guinea tot aan de kust van Indochina handelwaar vervoerden. De vorm lijkt op een Chinese jonk, waarbij de boeg een scherpe hoek met de waterlijn maakt. Pinisi betekent: 'ruikend naar de geur van de zee zodra men het geluid van de wind en de golven hoort'.

De haven van Paotere is meest interessante van de 3 havens van de stad. De vuurtoren, die vlakbij ligt, is meer dan 100 jaar oud. De beste tijd voor een bezoek is vroeg in de ochtend of halverwege de middag, wanneer de vissers aankomen met hun vangst. Let wel goed op je spullen, want zoals bij elke haven zijn hier grote aantallen zakkenrollers werkzaam. Paotere is het makkelijkst met een bemo vanaf Pasar Sentral te bereiken.
De grootste en modernste haven ligt langs Jl. Martadinata. Hier leggen de Pelni-schepen en grote vrachtschepen aan.

Bundt’s orchideeën en zeeschelpencollectie.

Deze privécollectie is te bewonderen in Jl. Mochtar Lufti 15 (Tel 322572). C.L. Bundt was een van de voornaamste orchidee-verzamelaars ter wereld. Zijn experimenten met bloemen hebben nieuwe exemplaren opgeleverd, die geregistreerd zijn op de Lijst van Sander in Londen. In juli en augustus kunnen liefhebbers van flora rustig aan de verzameling voorbijgaan, die staat er dan verwelkt bij. De beste tijd voor een bezoek valt helaas in de regentijd, een tijd die je meestal probeert te vermijden. De schelpenverzameling lijkt inmiddels meer op een commerciële schelpenwinkel. Volgens mevrouw Bundt waren de ruim 30 grote nautilusschelpen niet te koop, aangezien deze beschermd worden. Een medewerker vertelde echter dat de kleintjes wel te koop zijn! Voor mensen die zich bewust zijn van de schade die door dit soort roekeloze verzamelpraktijken aan de onderwaterwereld wordt toegebracht, is dit een absolute afrader. Dagelijks geopend, toegang gratis, donatie gewenst (waarmee je in onze optiek dus meewerkt aan de vernietiging van de onderwaterwereld voor de kust van Makassar).

Accommodatie

Via trivago kun je de hotelprijzen van ruim 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten!

Stel je eigen reis naar Makassar samen met Travelmarker Reizen

Stel je eigen reis naar Makassar samen met de bouwstenen, vliegtickets, autohuur en losse hotelovernachtingen van Travelmarker Reizen


reis terug  
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl