gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Makassar

reis terug  

De geschiedenis van Makassar

In 1545 liet Tunipalangga, de tiende vorst van het Makassaarse rijk Gowa, een fort bouwen op de plek waar nu fort Rotterdam ligt. Hij noemde het Benteng Makassar of Jumpandang. Deze naam wordt vertaald als ‘het verst zichtbare punt’ (vanuit het zuiden gezien) of ‘Pandankaap’ (naar de pandanpalm die hier groeide). Het fort, niet veel meer dan een aarden verdedigingswal, was een van de 11 vestingen van het rijk. Zeven km zuidelijker lag Somba Opu (`Eer aan de heer’), de belangrijkste vesting. Hier zetelde de vorst van Gowa, die zijn machtige positie aan de specerijenhandel dankte.
Al in 1550 vestigden Maleise handelaren zich in het gebied. Maleise en Makassaarse handelaren brachten rijst naar de Molukken en kwamen met kostbare specerijen terug, die in de stad verkocht werden aan binnen- en buitenlandse handelaren.

VOC-schipStad Vlaardingen

In de 17de eeuw vestigde de VOC hier met toestemming van de sultan van Gowa een handelspost. ‘Stad Vlaardingen’, de ommuurde Nederlandse handelspost, kwam ten noorden van het door fort Makassar te liggen, ongeveer tussen de huidige Jl. Nusantara en Jl. Jampea (deze wijk wordt nog altijd Kampung Belanda genoemd).
Het was duidelijk voor de Nederlanders dat ze de macht van Gowa moesten breken, wilden ze een monopoliepositie in de specerijenhandel verwezenlijken. Het fort Makassar werd in 1667 door de Nederlanders veroverd en tot Fort Rotterdam herdoopt. Het gebied rond het fort noemden ze Makassar. Van de overige 11 forten van Gowa werden er 9 met de grond gelijk gemaakt.

de belegering van MakassarSultan Hasanuddin mocht in Somba Opu blijven, totdat ook dit fort 2 jaar later na een opstand tegen de Compagnie werd vernietigd. De sultan werd gedwongen naar de rand van de ommuurde wijk Vlaardingen te verhuizen zodat hij in de gaten kon worden gehouden. De soldaten en ambtenaren van de VOC woonden in het fort, de overige Europeanen en de Chinezen in Vlaardingen. De eerste grote opstand tegen de Compagnie na de val van Gowa werd geleid door sultan Karaeng Bontolangkasa (1739). Na enige successen van Makassaarse zijde slaagden de Hollanders er toch in de opstandelingen te verslaan. Uit wraak werd het grootste deel van Makassar door de VOC met de grond gelijk gemaakt.

In de 19de eeuw ging de stad weer de rol spelen die het ten tijde van het sultanaat van Gowa had gehad. Het werd het belangrijkste handelscentrum van oost-Indonesië. In de pakhuizen van de stad lagen grote hoeveelheden rotan, kopra, sandelhout, parels en andere producten te wachten op verder transport. In Europa was Makassar in de vorige eeuw onder meer bekend vanwege de makassar-olie. Met deze vettige pommade, die werd geperst uit de pitten van de bado-boom (Schleichera trijuga), brachten Victoriaanse heren hun haar in model. In Nederland werden gehaakte kleedjes bovenop de rugleuning van stoelen antimakassars genoemd.
De economische groei bracht met zich mee dat de stadsbevolking enorm toenam; van 15.000 rond 1900 naar bijna 85.000 in 1930.
In 1938 werd Makassar de hoofdstad van de ‘Grote Oost’, de nieuwe Nederlandse superprovincie die heel Oost-Indonesië omvatte.

Na de aansluiting bij de republiek in 1950 werd de stad de hoofdstad van Zuid-Sulawesi. Vanaf 1950 nam het inwonertal snel toe, onder andere vanwege de onrust op het platteland. Om het wegennet in de stad aan de eisen van het moderne verkeer aan te passen werden veel oude panden gesloopt, waardoor het stadsbeeld sterk veranderde. De stad breidde fors uit. In het noordoosten werden de moerassen en zoutpannen gedempt, en het land bouwrijp gemaakt voor de in 1956 gestichte Hasanuddin Universiteit. De universiteit, die ook wel de Unhas genoemd wordt, is het bolwerk van wetenschappelijk onderwijs voor het oostelijk deel van Indonesië. Hier te mogen studeren is het hoogste ideaal van ambitieuze jongeren uit Timor, Papoea, de Molukken en natuurlijk Sulawesi zelf. Op maatschappelijk gebied zijn de studenten bijzonder actief, en ze worden door de overheid scherp in de gaten gehouden.

Bezoek Makassar met Travelmarker Reizen

Bezoek Makassar tijdens een zeer bijzondere vakantie met privé-chauffeur van Travelmarker Reizen.

reis terug  
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl