gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Noord-Sulawesi - Minahasa

reis terug  

Het district Minahasa

Minahasa © Travelmarker ReizenindonesieHet bergachtige Minahasa ligt in het uiterste puntje van de noordoostelijke uitloper van de provincie Noord-Sulawesi. Het is het meest welvarende en meest dichtbevolkte deel van de provincie. Het gebied is zo groot als de provincie Gelderland, en de afstanden tussen de vele bezienswaardigheden zijn klein. De Minahasa heeft voor elk wat wils. Je kunt hier vulkanen beklimmen, tochten door het regenwoud van het Tangkoko-Batuangus natuurreservaat maken, of gaan snorkelen of duiken boven een van de mooiste riffen van Sulawesi. De hoofdstad van de Minahasa is Tondano, aan het gelijknamige meer. Manado, de hoofdstad van de provincie Noord-Sulawesi, is een betere uitvalsbasis voor het gebied. Deze stad heeft een groot aantal hotels in alle categorieën. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen in een straal van 50 km rond de stad, en het Nationale Zeepark Bunaken-Manado Tua ligt op een half uur varen afstand.

Geografie

Uitzicht over de Minahasa vanaf de Mahawu © Travelmarker ReizenindonesieDe bergachtige Minahasa (418862 ha) heeft een aantal zeer actieve vulkanen. De Soputan is de meest actieve, maar ook de Lokon laat regelmatig van zich horen (1982, 1986 en 1992). Rond de Tangkoko-Batuangus ligt het gelijknamige natuurreservaat. De Mahawu is het gemakkelijkst te beklimmen. De hoogste vulkaan is de Gunung Klabat (1995 m). Door de vulkanen is de provincie ook rijk aan warme bronnen. In het centrum van de Minahasa ligt het 46 km2 grote Tondanomeer. Lange rivieren zijn er niet in de Minahasa. De Manado- of Tondanorivier is slechts 24 km lang.

De geschiedenis

Lees hier alles over de geschiedenis van de Minahasa

Bevolking

Lees hier alles over de bevolking van de Minahasa

Economie

Kruidnagelboom © Travelmarker ReizenindonesieDe Minahasa is een van de meest vruchtbare gebieden van Indonesië. De vruchtbare grond is te danken aan de vele vulkanen in het gebied, die nog altijd uiterst actief zijn. De bevolking leeft van kopra, kruidnagel en nootmuskaat. Bentoel, een fabrikant van kreteksigaretten, heeft onlangs een fabriek in de Minahasa gebouwd. Dit is een behoorlijke impuls voor de werkgelegenheid in het gebied, want voorheen werd de kruidnagel op Java verwerkt in sigaretten. In de jaren zeventig heerste een ware `kruidnagelkoorts' in het gebied. Vanwege de hoge prijs van de kruidnagel stortte iedereen zich in die jaren op de kruidnagelteelt. Van een aantal van 20 bomen kon een familie toen al aardig leven. Hierdoor werden vooral de visvangst, maar ook andere economische sectoren, ernstig verwaarloosd.

palmbomen © Travelmarker ReizenindonesieSinds de enorme duik die de prijs van de kruidnagel aan het einde van de jaren tachtig maakte zijn de meeste mensen zich op de koprateelt gaan richten. Tegenwoordig levert de regio een kleine 20.000 ton kokosolie per maand.

De laatste jaren is de bevolking zich eveneens gaan toeleggen op de verbouw van vanille. Rond het Tondanomeer wordt veel rijst verbouwd, en in het zuidelijke hoogland groeien aardappels, kool en wortelen. De Minahasa voorziet overigens niet in de eigen rijstbehoefte. Geld is echter volop voorhanden om deze dagelijkse kost te importeren. Door al deze landbouwactiviteit is het regenwoud teruggedrongen tot moeilijk bereikbare gebieden zoals de hellingen van de vulkanen en is ruim 80 procent van de streek gecultiveerd. Gevolg hiervan is omvangrijke erosie en het snel opdrogen van waterputten tijdens de droge moesson. Om te voorkomen dat de situatie verslechterd is de export van hardhout aan banden gelegd, en mag regenwoud niet meer zonder toestemming in landbouwgrond veranderd worden. Na een lange periode van verwaarlozing brengt de visvangst tegenwoordig weer wat extra geld in het laatje. In het Tondanomeer wordt zoetwatervis gevangen en gekweekt. Bij Airtembaga bij Bitung is onlangs een moderne vissershaven aangelegd. Tonijn in blik is een belangrijk exportprodukt aan het worden. Op sommige plaatsen wordt de vulkanische activiteit benut als energiebron. Door water in de gloeiendhete lagere stratum te pompen wordt stoom geproduceerd, die in geothermische krachtcentrales gekanaliseerd wordt.

Voettochten door de Minahasa

wandelen door Noord-Sulawesi © Travelmarker ReizenindonesieDe Minahasa leent zich uitstekend voor korte en langere wandelingen. Je kunt de actieve vulkaan Mahawu beklimmen, een tocht langs de eveneens actieve Soputan maken of gewoon een van de paadjes de bergen in nemen en maar zien waar je uitkomt. Hopeloos verdwalen is moeilijk voor elkaar te krijgen, er is altijd wel iemand in de buurt om je de weg te wijzen. Hoewel af en toe Engels, en soms nog wat Nederlands gesproken wordt, is het toch handig enige kennis van het Indonesisch te hebben.

Bezoek de Minahasa met Travelmarker Reizen

Travelmarker Reizen organiseert zeer bijzondere reizen naar de Minahasa met privé-chauffeur .
reis terug  
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met Travelmarker Reizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora &  fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 individuele rondreizen
 bouwstenen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan

Stel zelf jouw reis naar Indonesië samen !   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl